Aplicata cel mai bine de profesionisti cu experienta, subzidirea este o metoda testata si eficienta de consolidare pentru casele cu probleme la fundatie. Afla din acest articol ce presupune procesul de subzidire, cum te poate ajuta sa imbunatatesti rezistenta casei si alte detalii tehnice, utile pentru cei pasionati de constructii.
Subzidirea este metoda clasica de consolidare a unei case care manifesta probleme de structura, precum craparea profunda a peretilor si inclinarea sau curbarea acoperisului. Este un procedeu complicat, care daca nu este pus in practica corect, de specialisti, poate deteriora mai mult cladirea. In acelasi timp, este solutia pe care o vei primi de cele mai multe ori pentru o consolidare de casa veche, cu sau fara fundatie initiala.
Ce este fundatia
Fundatia este partea inferioara a unei constructii, care include sau nu un subsol, si are rolul de a intermedia transmiterea greutatii sau incarcarii structurii superioare a casei catre terenul de sustinere. Este un element esential al constructiei, avand rolul de a asigura, impreuna cu restul elementelor structurale:
– stabilitatea
– rezistenta
– durabilitatea cladirii
Adancimea de realizare pentru fundatii de case
In functie de adancimea la care se toarna fundatia, poate fi vorba despre:
– fundatie directa – aflata la cativa metri sub nivelul solului si sprijinita direct pe teren, cea mai folosita pentru case unifamiliale
– fundatie indirecta ori de adancime, care transmite incarcarea cladirii inprofunzime, pana la nivelul suficient de bun pentru a sustine constructia, prin coloane verticale numite piloti sau chesoane, prevazute cu o placa in partea superioara. Este mai frecvent utilizata pentru cladiri cu mai multe etaje.
Adancimea pana la care se face o turnare de fundatie pentru casa este de 90 – 110cm pentru zonele de campie si de 120cm in cele de munte, in timp ce fundatia de adancime poate depasi 4m in sol.
Preluarea deformarilor la contactul dintre fundatie si teren
In functie de rezistenta la intindere si incovoiere, importanta pentru terenurile cu portanta mai putin buna si/sau cladirile cu incarcare mare, fundatia poate fi:
– rigida sau fundatie de casa fara armatura, cu rezistenta buna la compresiune, dar redusa la intindere, confectionata cel mai adesea din zidarie de piatra sau beton simplu si folosita de multe ori pentru locuintele unifamiliale
– elastica, cu rezistenta buna atat la compresiune, cat si la intindere si incovoiere, recomandata pentru cladirile cu greutate mare sau terenurile unde se prevad tasari zonale si realizata din beton armat.
Forma si modalitatea de preluare a incarcarii
Un al treilea criteriu care diferentiaza tipurile de fundatie pe care le poti intalni la o casa este forma acesteia si modul in care preia si transmite incarcarea constructiei catre teren. Astfel vorbim despre:
– fundatie izolata sub stalpi, formata din placi rectangulare, turnate individual sub fiecare stalp, recomandata pentru incarcari reduse sau/si terenuri cu capacitate de sustinere foarte buna
– fundatie continua pentru terenuri cu capacitate portanta mai redusa, care ia forma unei grinzi ce inconjoara structura casei pe sub stalpi si ziduri
– fundatie tip radier, cu armare in placa, pentru constructii cu incarcare mare, pe terenuri cu capacitate portanta mica.
Adancimea si tipul fundatiei se stabilesc in proiectul de constructie, pe baza studiului geotehnic realizat asupra terenului. Cu aceste informatii si folosind un calculator pentru fundatie de casa, disponibil online, pe site-uri de profil, poti afla usor ce cantitate de beton, simplu sau armat, este necesara pentru a finaliza procesul de turnare a fundatiei.
Ce este subzidirea si cum se realizeaza
Procesul de subzidire la fundatie vine ca masura corectoare, fie pentru case fara fundatie, fie ca metoda de consolidare pe o fundatie realizata incorect, care incepe sa cedeze. Consta in adaugarea unei fundatii suplimentare, prin excavarea in jurul si sub cea existenta si turnarea de fundatie noua.
Pentru a obtine cele mai bune rezultate, saparea si turnarea de beton se realizeaza pe tronsoane de cate 1m lungime, astfel incat sa nu se lucreze la doua tronsoane vecine in acelasi timp, deci lasand 2 sau 3m intre doua locuri in care excavezi.
Desi pare simplu, nu este o activitate pe care sa o poti invata din tutorialele de pe net si este indicat sa apelezi la specialisti daca vrei sa consolidezi o casa veche. Printre riscurile subzidirii mentionam tasarea betonului folosit la subzidire sau a terenul de sub acesta, ceea ce duce la aparitia de noi fisuri in zidarie.
Este insa una dintre cele mai populare metode folosite pentru consolidari si de cele mai multe ori, la o renovare de casa veche, in pret vei gasi si aceasta etapa, mai ales daca ai decis sa incepi un proces de consolidare de casa veche cu stalpi metalici, pentru a ridica o mansarda sau etaj semi-mansardat, si fundatia actuala nu face fata incarcarii suplimentare.
Cat costa o subzidire de fundatie?
Orientativ, iti putem spune un pret pentru manopera de subzidire ajunge la aproximativ 140 – 160euro/ml pentru casa. Daca este cazul, poti opta si pentru o subzidire la fundatie de gard, cu adancime insuficienta, care incepe sa se incline, sau in cazul in care schimbi materialul si incarcarea va fi mai mare decat cea prevazuta initial.
Hidroizolatia la o casa veche
La fel cum poti include hidroizolatie de fundatie la o casa noua, poti aborda acest aspect si in cazul unei case vechi, vizate pentru consolidare. La fel ca si subzidirea, si aceasta interventie necesita excavarea pamantului pana la baza fundatiei existente si aplicarea straturilor de materiale (plasa de armare, tencuiala, carton-asfalt, polistiren, glet, tinci si folie) la acel nivel.
Daca fundatia cladirii este buna, poti interveni doar pentru a asigura izolatia, eliminand astfel riscul de infiltratii in pereti si aparitia mucegaiului si igrasiei in casa.
Cand nu ai nevoie de subzidire
Poti scapa de problemele fundatiei de tip talpa, daca alegi sa construiesti o casa pe piloni, care este sustinuta de stalpi ingropati adanc in pamant, ce ridica placa de pe sol.
Atentie insa, daca consideri ca poti ridica o casa pe piloni fara autorizatie, poti avea probleme cu autoritatile. Acest model de constructie nu este prevazut specific in lege, deci depinde de autoritatile locale daca permit construire unei case pe piloni fara autorizatie de constructie, sau nu. Nu neglija deci abordarea din timp a problemei, astfel incat sa ai o perioada suficient de mare la dispozitie pentru a lamuri aspectele legale.
Nu uita ca in acest caz podeaua este suspendata si informeaza-te atent asupra particularitatilor de izolatie inainte de a decide sa montezi un sistem de incalzire in pardoseala intr-un astfel de caz.
Lasa un comentariu
0 Comentariu