Consum si cheltuieli aparute cand ai incalzire in pardoseala

Am modificat articolul ultima data pe: 27.10.20

 

Incalzirea in pardoseala este folosita inca de pe vremea romanilor si preferata de tot mai multe persoane in zilele noastre, datorita confortului termic sporit pe care il ofera.

Dincolo de investitia initiala si cateva particularitati care indica in ce conditii se poate instala acest tip de sistem cu rezultate optime, caldura uniforma degajata si eliminarea senzatiei de picioare reci plaseaza aceasta varianta tehnica printre optiunile foarte apreciate atat in cazul locuintelor, cat si a spatiilor de lucru.

Vrei sa instalezi un astfel de sistem si nu stii exact la ce costuri sa te astepti? Afla din acest ghid toate informatiile de care ai nevoie.

 

Consumul

Atunci cand incerci sa evaluezi consumul de curent pentru un sistem electric de incalzire in pardoseala, e important sa stii ca in perioada cand functioneaza acesta va consuma exact valoarea puterii instalate, dar ca, in conditiile unui spatiu izolat termic, acesta nu va merge in continuu.

Astfel, pentru o locuinta in care este folosit ca principala sursa de caldura, vei avea nevoie de o putere de 100 pana la 150W/mp, dar consumul va fi in medie de 15 – 25W/mp pe ora, ceea ce inseamna o perioada de 2.4 pana la 6 ore de consum efectiv de curent la valoarea maxima.

Daca decizi sa apelezi la incalzirea pardoselii doar in anumite arii ale locuintei, unde simti adesea rece la picioare, cum ar fi baia, bucataria sau holul, ca o solutie de completare a centralei termice, atunci vorbim despre o putere instalata de aproximativ 60 – 100W/mp (in baie se recomanda pana la 100 – 120W/mp), si un consum de 10 – 12W/mp/h.

La un calcul simplu, in primul caz vorbim despre 10 – 18kW/mp pe luna sau intre 5 si 9lei pe metru patrat, iar in cel de a-l doilea, costurile ajung 3.6 – 4.4lei/mp pe luna (7.2 – 8.7kW/mp). Pentru o locuinta de 60mp vei avea in facturi sume de 300 pana 540lei. Vorbim insa despre o locuinta bine izolata.

Daca casa ta are minusuri la acest capitol te poti astepta si la cifre de 20 – 30kW/mp pe luna, mai ales in lunile cu temperaturi foarte scazute in care pot ridica costurile pana la valori de peste 1000lei/luna. Analizeaza deci cu atentie pierderile de caldura si izolatia inainte de a apela la aceasta varianta de incalzire.

 

 

Izolatia

Atunci cand spatiul nu este bine izolat pierderile de caldura sunt mai mari si va fi nevoie ca instalatia sa lucreze mai mult. Nici cea mai buna incalzire in pardoseala (aici lista cu oferte comparate de noi) nu poate functiona eficient si cu costuri reduse intr-o casa in care temperatura scade rapid si in mod permanent.

Poti atenua aceste pierderi izoland mai bine peretii pe exterior, daca se poate, sau pe interior, daca stai la bloc si lucrarile de renovari externe se fac doar de la nivelul administratiei. Ai geamuri vechi, cu rame din lemn si simti rece de fiecare data cand te apropii de ele? Schimba-le cu o versiune din termopan si iti vei recupera investitia din banii pe care ii economisesti la plata caldurii.

Nu uita ca ferestrele termopan au o setare speciala pentru iarna, care creste presiunea stratului de etanseizare. Daca le tii in fomatul de vara s-ar putea sa simti in continuare aerul circuland pe margini si sa te intrebi ce rost a avut sa le schimbi.

Include pe lista de elemente importante si folia termoizolanta de care ai nevoie pentru a impiedica dispersia caldurii prin podea, catre vecinul de jos, sau catre sol, daca stai la parter sau la casa.

Un alt mod in care poti reduce consumul este sa folosesti un termostat de calitate, amplasat cum trebuie.

 

Termostatul

Este piesa care influenteaza direct timpul in care sistemul de incalzire este activ si consuma curent, in functie de temperatura setata de tine si de cea detectata prin senzor in incapere. Pe ambele le poti controla usor.

Pentru perioadele de iarna, specialistii recomanda o temperatura interioara de 19 pana la 22 de grade Celsius, astfel incat adaptarea corpului la gradele de afara sa se faca usor. In functie de confortul propriu si al familiei, poti seta orice valoare din acest interval, sau chiar mai mare, daca esti friguros, desi nu este recomandat.

In ceea ce priveste temperatura detectata, iti recomandam sa eviti amplasarea termostatului in apropierea ferestrelor si usilor, langa guri de ventilatie, pe hol, in sau in preajma baii ori bucatariei, pentru a preveni inregistrarea unor temperaturi prea mari, datorate luminii solare sau vaporilor calzi de apa, ori prea mici, determinata de curenti de aer rece.

 

 

Cel mai bun loc este pe un perete al sufrageriei sau dormitorului, la o inaltime de 1.3m pana la 1.5m de pardoseala, intr-o zona care nu este expusa direct la razele de lumina si nu se afla langa televizor, laptop, bec sau orice alt dispozitiv generator de caldura.

O versiune programabila, care permite intreruperea automata a incalzirii in anumite perioade si pornirea cu cateva ore inainte ca familia sa ajunga casa, poate aduce economii de pana la 20% la consum, deci fa niste calcule si gandeste-te daca merita sa investesti ceva mai mult intr-un model modern.

Pretul acestor modele nu este foarte ridicat, o versiune buna ajungand in jur de 150 – 250lei. Iti recomandam insa sa eviti produsele foarte ieftine pentru ca unele versiuni ecoomice nu ofera cea mai buna precizie de masurare a gradelor din camera. Pe langa calitatea izolatiei si eficienta oferita de termostat, valoarea facturilor va mai fi influentata si de tipul de podea instalat.

 

Ce pardoseala alegi

La categoria conductivitate termica, cel mai bun rezultat ti-l ofera finisajul din gresie, piatra sau ceramica, care se incalzeste repede si mentine mai mult timp caldura.

La distanta foarte mica se situeaza parchetul, care are o grosime suficient de redusa pentru a permite trecerea caldurii si, in plus, in variantele sale moderne, se demonteaza suficient de rapid pentru a facilita eventualele reparatii necesare, fara un deranj prea mare.

Ai insa nevoie neaparat de o varianta dublu sau triplu-stratificata si iti recomandam sa eviti modelele mai subtiri de 2mm, pe care va trebui sa le inlocuiesti intr-un timp destul de scurt, pentru ca se uzeaza mai repede.

 

 

Costuri de instalare si intretinere

Investitia initiala, care include conductorii, sistemele de fixare si senzorii, ajunge de regula pana la 10 – 16euro/mp, in functie de suprafata totala a proiectului. Cu cat ai de acoperit mai mult spatiu, cu atat pretul pe metru patrat va fi mai mic. Impreuna cu elementele de automatizare, vei ajunge la un cost total de 30 – 40 euro/mp, care inseamna intre 1800 si 2400 euro pentru un apartament de 60mp

Ce cheltuieli poti avea pe parcurs?Daca ai ales gresie sau parchet la un pret mai redus este posibil ca variatiile de temperatura sa le deterioreze pe alocuri si sa fii nevoit sa le inlocuiesti. Termostatul poate face si el uneori probleme, daca nu este reglat sau pozitionat corect, dar in acest caz tot ce trebuie sa faci este sa parcurgi cu atentie manualul si sa verifici setarile.

Desi foarte rar, se poata intampla sa existe probleme la cablurile electrice intepate sau agatate accidental in timpul montajului. Aceasta este o situatie in care cu siguranta ai nevoie de interventia specialistilor, de preferat tot cei care au asigurat montajul pentru ca sunt deja familiarizati cu lucrarea.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments