Consum si cheltuieli aparute cand ai incalzire in pardoseala

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Incalzirea in pardoseala este folosita inca de pe vremea romanilor si preferata de tot mai multe persoane in zilele noastre, datorita confortului termic sporit pe care il ofera.

Dincolo de investitia initiala si cateva particularitati care indica in ce conditii se poate instala acest tip de sistem cu rezultate optime, caldura uniforma degajata si eliminarea senzatiei de picioare reci plaseaza aceasta varianta tehnica printre optiunile foarte apreciate atat in cazul locuintelor, cat si a spatiilor de lucru.

Vrei sa instalezi un astfel de sistem si nu stii exact la ce costuri sa te astepti? Afla din acest ghid toate informatiile de care ai nevoie.

 

Consumul

Atunci cand incerci sa evaluezi consumul de curent pentru un sistem electric de incalzire in pardoseala, e important sa stii ca in perioada cand functioneaza acesta va consuma exact valoarea puterii instalate, dar ca, in conditiile unui spatiu izolat termic, acesta nu va merge in continuu.

Astfel, pentru o locuinta in care este folosit ca principala sursa de caldura, vei avea nevoie de o putere de 100 pana la 150W/mp, dar consumul va fi in medie de 15 – 25W/mp pe ora, ceea ce inseamna o perioada de 2.4 pana la 6 ore de consum efectiv de curent la valoarea maxima.

Daca decizi sa apelezi la incalzirea pardoselii doar in anumite arii ale locuintei, unde simti adesea rece la picioare, cum ar fi baia, bucataria sau holul, ca o solutie de completare a centralei termice, atunci vorbim despre o putere instalata de aproximativ 60 – 100W/mp (in baie se recomanda pana la 100 – 120W/mp), si un consum de 10 – 12W/mp/h.

La un calcul simplu, in primul caz vorbim despre 10 – 18kW/mp pe luna sau intre 5 si 9lei pe metru patrat, iar in cel de a-l doilea, costurile ajung 3.6 – 4.4lei/mp pe luna (7.2 – 8.7kW/mp). Pentru o locuinta de 60mp vei avea in facturi sume de 300 pana 540lei. Vorbim insa despre o locuinta bine izolata.

Daca casa ta are minusuri la acest capitol te poti astepta si la cifre de 20 – 30kW/mp pe luna, mai ales in lunile cu temperaturi foarte scazute in care pot ridica costurile pana la valori de peste 1000lei/luna. Analizeaza deci cu atentie pierderile de caldura si izolatia inainte de a apela la aceasta varianta de incalzire.

 

 

Izolatia

Atunci cand spatiul nu este bine izolat pierderile de caldura sunt mai mari si va fi nevoie ca instalatia sa lucreze mai mult. Nici cea mai buna incalzire in pardoseala (aici lista cu oferte comparate de noi) nu poate functiona eficient si cu costuri reduse intr-o casa in care temperatura scade rapid si in mod permanent.

Poti atenua aceste pierderi izoland mai bine peretii pe exterior, daca se poate, sau pe interior, daca stai la bloc si lucrarile de renovari externe se fac doar de la nivelul administratiei. Ai geamuri vechi, cu rame din lemn si simti rece de fiecare data cand te apropii de ele? Schimba-le cu o versiune din termopan si iti vei recupera investitia din banii pe care ii economisesti la plata caldurii.

Nu uita ca ferestrele termopan au o setare speciala pentru iarna, care creste presiunea stratului de etanseizare. Daca le tii in fomatul de vara s-ar putea sa simti in continuare aerul circuland pe margini si sa te intrebi ce rost a avut sa le schimbi.

Include pe lista de elemente importante si folia termoizolanta de care ai nevoie pentru a impiedica dispersia caldurii prin podea, catre vecinul de jos, sau catre sol, daca stai la parter sau la casa.

Un alt mod in care poti reduce consumul este sa folosesti un termostat de calitate, amplasat cum trebuie.

 

Termostatul

Este piesa care influenteaza direct timpul in care sistemul de incalzire este activ si consuma curent, in functie de temperatura setata de tine si de cea detectata prin senzor in incapere. Pe ambele le poti controla usor.

Pentru perioadele de iarna, specialistii recomanda o temperatura interioara de 19 pana la 22 de grade Celsius, astfel incat adaptarea corpului la gradele de afara sa se faca usor. In functie de confortul propriu si al familiei, poti seta orice valoare din acest interval, sau chiar mai mare, daca esti friguros, desi nu este recomandat.

In ceea ce priveste temperatura detectata, iti recomandam sa eviti amplasarea termostatului in apropierea ferestrelor si usilor, langa guri de ventilatie, pe hol, in sau in preajma baii ori bucatariei, pentru a preveni inregistrarea unor temperaturi prea mari, datorate luminii solare sau vaporilor calzi de apa, ori prea mici, determinata de curenti de aer rece.

 

 

Cel mai bun loc este pe un perete al sufrageriei sau dormitorului, la o inaltime de 1.3m pana la 1.5m de pardoseala, intr-o zona care nu este expusa direct la razele de lumina si nu se afla langa televizor, laptop, bec sau orice alt dispozitiv generator de caldura.

O versiune programabila, care permite intreruperea automata a incalzirii in anumite perioade si pornirea cu cateva ore inainte ca familia sa ajunga casa, poate aduce economii de pana la 20% la consum, deci fa niste calcule si gandeste-te daca merita sa investesti ceva mai mult intr-un model modern.

Pretul acestor modele nu este foarte ridicat, o versiune buna ajungand in jur de 150 – 250lei. Iti recomandam insa sa eviti produsele foarte ieftine pentru ca unele versiuni ecoomice nu ofera cea mai buna precizie de masurare a gradelor din camera. Pe langa calitatea izolatiei si eficienta oferita de termostat, valoarea facturilor va mai fi influentata si de tipul de podea instalat.

 

Ce pardoseala alegi

La categoria conductivitate termica, cel mai bun rezultat ti-l ofera finisajul din gresie, piatra sau ceramica, care se incalzeste repede si mentine mai mult timp caldura.

La distanta foarte mica se situeaza parchetul, care are o grosime suficient de redusa pentru a permite trecerea caldurii si, in plus, in variantele sale moderne, se demonteaza suficient de rapid pentru a facilita eventualele reparatii necesare, fara un deranj prea mare.

Ai insa nevoie neaparat de o varianta dublu sau triplu-stratificata si iti recomandam sa eviti modelele mai subtiri de 2mm, pe care va trebui sa le inlocuiesti intr-un timp destul de scurt, pentru ca se uzeaza mai repede.

 

Covoare speciale

Nu iti vom spune ca totul este roz si ca aceasta optiune nu are si dezavantajele ei. Pe langa investitia initiala, care inseamna un efort financiar semnificativ, trebuie sa tii cont si ca tevile calde din podea iti vor limita alegerea covoarelor si mochetelor.

Va trebui sa renunti la marea majoritate a variantelor fabricate din fibre naturale, care sunt afectate de expunerea la temperaturi ridicate, desi vei gasi si unele modele realizate in combinatie cu fibre sintetice sau/si tratate pentru a permite folosirea intr-un astfel de context.

Cele mai sigur sunt insa optiunile sintetice. Partea buna a lucrurilor este insa faptul ca nu vei avea nevoie de acest strat textil decat cu rol ornamental, pentru ca podeaua este deja calda si talpile nu necesita protectie fata de atingerea gresiei sau parchetului.

 

 

Costuri de instalare si intretinere

Investitia initiala, care include conductorii, sistemele de fixare si senzorii, ajunge de regula pana la 10 – 16euro/mp, in functie de suprafata totala a proiectului. Cu cat ai de acoperit mai mult spatiu, cu atat pretul pe metru patrat va fi mai mic. Impreuna cu elementele de automatizare, vei ajunge la un cost total de 30 – 40 euro/mp, care inseamna intre 1800 si 2400 euro pentru un apartament de 60mp

Ce cheltuieli poti avea pe parcurs?Daca ai ales gresie sau parchet la un pret mai redus este posibil ca variatiile de temperatura sa le deterioreze pe alocuri si sa fii nevoit sa le inlocuiesti. Termostatul poate face si el uneori probleme, daca nu este reglat sau pozitionat corect, dar in acest caz tot ce trebuie sa faci este sa parcurgi cu atentie manualul si sa verifici setarile.

Desi foarte rar, se poata intampla sa existe probleme la cablurile electrice intepate sau agatate accidental in timpul montajului. Aceasta este o situatie in care cu siguranta ai nevoie de interventia specialistilor, de preferat tot cei care au asigurat montajul pentru ca sunt deja familiarizati cu lucrarea.

 

Electrica sau cu agent termic

Pentru a beneficia de facturi mai mici, trebuie sa alegi cu grija cea mai buna incalzire in pardoseala pentru suprafata cu care ai de-a face. Astfel, cele mai economice versiuni sunt cele care folosesc agent termic si o centrala pe gaze, recomandate de altfel pentru apartamentele mari si pentru case, in special daca sunt pe doua niveluri.

Daca vrei sa renunti la calorifer in baie de exemplu, poti utiliza o versiune electrica care va incalzi foarte bine o incapere de mici dimensiuni, dar care ar insemna costuri mai mari in spatii de dimensiuni extinse.

 

Ce faci daca esti inca racordat la RADET

Desi tehnic, instalarea unui sistem de distributie a caldurii in pardoseala cu racordare la reteaua centralizata este posibila, practic nu este indicata. In afara de faptul ca nu mai trebuie sa cumperi centrala, care costa la fel indiferent daca optezi pentru calorifere sau tevi in podea, vei plati aceeasi suma de bani pentru montarea conductelor in podeaua unui apartament racordat la RADET.

Din nefericire insa, nu vei simti beneficiile financiare ale unui astfel de sistem pentru ca acestea se bazeaza complet pe posibilitatea de a controla parametrii apei calde circulate prin, ceea ce in acest caz nu este posibil. La acest inconvenient se adauga pasii birocratici necesari unui astfel de demers.

In concluzie, nu este rentabil sa apelezi la incalzirea prin pardoseala intr-un apartament aflat inca in reteaua RADET, dar, te poti debransa si achizitiona o centrala si atunci lucrurile se schimba complet.

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Cat de rentabil este un apartament cu incalzire in pardoseala

 

Luata in considerare tot mai des la utilarea caselor sau apartamentelor nou construite, ca optiune termica, incalzirea in pardoseala este un subiect de discutie insotit atat de argumente pro, cat si contra, insa deosebit de atragator datorita economiei substantiale la costurile de exploatare, pe care le ofera intr-o economie in care pretul resurselor creste pe zi ce trece.

Daca vrei sa stii clar in ce masura este sau nu rentabil sa optezi pentru acest tip de incalzire intr-un apartament, iti explicam pe scurt ce trebuie sa pui in balanta, pentru a afla raspunsul corect pentru situatia ta.

 

Investitia initiala

Pentru ca este un sistem mai complex decat cel al instalarii unor calorifere standard, incalzirea in pardoseala vine si cu o investitie initiala mai mare.

In pret intra kitul de incalzire, conductele de apa sau covoarele de cabluri electrice dimensionate dupa necesarul termic al spatiului, accesoriile de montaj, sapa aplicata deasupra, manopera de instalare si nu, in ultimul rand, finisajul pentru podea (parchet, gresie) care trebuie sa tina cont de temperatura generata un strat mai jos, versiunile compatibile cu incalzire in pardoseala fiind adesea mai scumpe decat cele standard.

Trebuie sa mai adaugi la calcul si elementele pentru automatizare, care iti permit sa gestionezi eficient sistemul si sa iti recuperezi investitia. Per total, un astfel de proiect poate ajunge pana la aproximativ 40 euro/mp, fara a include centrala termica, ceea ce la un apartament de 60mp inseamna 2.400 euro sau in jur de 11.400 lei.

 

Recuperarea investitiei

Si daca tot vorbim despre aspectul financiar, sa intoarcem moneda pe partea cealalta si sa vedem ce beneficii iti ofera acest tip de instalatie termica la capitolul cheltuieli de exploatare.

Deoarece in acest caz, pentru a mentine intr-o locuinta cu izolatie de nivel mediu o temperatura 22oC, este suficient ca apa din tevi sa fie incalzita la 35 – 40oC, in timp ce in calorifere este nevoie de 50 – 60oC, incalzirea in pardoseala iti asigura o economie de pana la 15% cu o centrala termica standard sau chiar pana la 40% in cazul unei variante in condensatie.

Tinand cont ca durata de viata a unui astfel de sistem, construit din materiale de calitate, este de pana la 80 de ani, din punct de vedere financiar, daca iti permiti investitia, este cu siguranta una rentabila.

 

Calitatea materialelor si chinul reparatiilor

Daca tot am vorbit despre materiale de calitate, iti atragem atentia ca o economie facuta gresit in etapa de investitie, prin alegerea unor optiuni ieftine, dar mai putin rezistente, te poate costa in timp atat bani, cat si confortul familiei.

Unul dintre dezavantajele importante ale acestui tip de incalzire este accesul dificil la tevile crapate, care inseamna in mod clar spargerea pardoselii, deci atentie la calitatea acestora.

Defectiunile sunt insa extrem de rare daca conductele sunt alese si montate cum trebuie si cei mai multi posesori nu trebui sa ia niciodata in considerare optiunea reparatiilor de acest tip.

 

Calitatea incalzirii

La acest capitol incalzirea prin pardoseala iti ofera in mod evident beneficii mai multe fata de cea realizata prin intermediul caloriferelor.

In primul rand, in acest caz caldura emana din podea, de jos in sus, urmand fluxul natural al aerului cald/rece, ceea ce inseamna ca nu iti va mai fi niciodata frig la picioare, cum se intampla adesea in apartamentele de la parter, dotate cu retea termica clasica.

Pentru cei care au copii mici care obisnuiesc sa se joace mai mult pe jos, o astfel de solutie termica aduce o mare usurare si un numar mult mai scazut de vizite la medic.

In al doilea rand, caldura se disperseaza uniform in intreaga incapere, spre deosebire de varianta standard in care se creeaza zone cu temperatura ridicata in apropierea caloriferelor, in timp ce restul spatiului ramane mai putin incalzit.

Distributia egala a gradelor Celsius in incapere elimina prezenta curentilor de aer care, in afara de faptul ca il usuca, reducand nivelul de confort, afecteaza persoanele sensibile punand in miscare spori, praf si alti factori alergeni.

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

Lasa un comentariu

0 Comentariu