Cat de rentabil este un apartament cu incalzire in pardoseala

Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Luata in considerare tot mai des la utilarea caselor sau apartamentelor nou construite, ca optiune termica, incalzirea in pardoseala este un subiect de discutie insotit atat de argumente pro, cat si contra, insa deosebit de atragator datorita economiei substantiale la costurile de exploatare, pe care le ofera intr-o economie in care pretul resurselor creste pe zi ce trece.

Daca vrei sa stii clar in ce masura este sau nu rentabil sa optezi pentru acest tip de incalzire intr-un apartament, iti explicam pe scurt ce trebuie sa pui in balanta, pentru a afla raspunsul corect pentru situatia ta.

 

Investitia initiala

Pentru ca este un sistem mai complex decat cel al instalarii unor calorifere standard, incalzirea in pardoseala vine si cu o investitie initiala mai mare.

In pret intra kitul de incalzire, conductele de apa sau covoarele de cabluri electrice dimensionate dupa necesarul termic al spatiului, accesoriile de montaj, sapa aplicata deasupra, manopera de instalare si nu, in ultimul rand, finisajul pentru podea (parchet, gresie) care trebuie sa tina cont de temperatura generata un strat mai jos, versiunile compatibile cu incalzire in pardoseala fiind adesea mai scumpe decat cele standard.

Trebuie sa mai adaugi la calcul si elementele pentru automatizare, care iti permit sa gestionezi eficient sistemul si sa iti recuperezi investitia. Per total, un astfel de proiect poate ajunge pana la aproximativ 40 euro/mp, fara a include centrala termica, ceea ce la un apartament de 60mp inseamna 2.400 euro sau in jur de 11.400 lei.

 

 

Recuperarea investitiei

Si daca tot vorbim despre aspectul financiar, sa intoarcem moneda pe partea cealalta si sa vedem ce beneficii iti ofera acest tip de instalatie termica la capitolul cheltuieli de exploatare.

Deoarece in acest caz, pentru a mentine intr-o locuinta cu izolatie de nivel mediu o temperatura 22oC, este suficient ca apa din tevi sa fie incalzita la 35 – 40oC, in timp ce in calorifere este nevoie de 50 – 60oC, incalzirea in pardoseala iti asigura o economie de pana la 15% cu o centrala termica standard sau chiar pana la 40% in cazul unei variante in condensatie.

Tinand cont ca durata de viata a unui astfel de sistem, construit din materiale de calitate, este de pana la 80 de ani, din punct de vedere financiar, daca iti permiti investitia, este cu siguranta una rentabila.

 

Calitatea materialelor si chinul reparatiilor

Daca tot am vorbit despre materiale de calitate, iti atragem atentia ca o economie facuta gresit in etapa de investitie, prin alegerea unor optiuni ieftine, dar mai putin rezistente, te poate costa in timp atat bani, cat si confortul familiei.

Unul dintre dezavantajele importante ale acestui tip de incalzire este accesul dificil la tevile crapate, care inseamna in mod clar spargerea pardoselii, deci atentie la calitatea acestora.

Defectiunile sunt insa extrem de rare daca conductele sunt alese si montate cum trebuie si cei mai multi posesori nu trebui sa ia niciodata in considerare optiunea reparatiilor de acest tip.

 

Electrica sau cu agent termic

Pentru a beneficia de facturi mai mici, trebuie sa alegi cu grija cea mai buna incalzire in pardoseala pentru suprafata cu care ai de-a face. Astfel, cele mai economice versiuni sunt cele care folosesc agent termic si o centrala pe gaze, recomandate de altfel pentru apartamentele mari si pentru case, in special daca sunt pe doua niveluri.

Daca vrei sa renunti la calorifer in baie de exemplu, poti utiliza o versiune electrica care va incalzi foarte bine o incapere de mici dimensiuni, dar care ar insemna costuri mai mari in spatii de dimensiuni extinse.

 

 

Calitatea incalzirii

La acest capitol incalzirea prin pardoseala iti ofera in mod evident beneficii mai multe fata de cea realizata prin intermediul caloriferelor.

In primul rand, in acest caz caldura emana din podea, de jos in sus, urmand fluxul natural al aerului cald/rece, ceea ce inseamna ca nu iti va mai fi niciodata frig la picioare, cum se intampla adesea in apartamentele de la parter, dotate cu retea termica clasica.

Pentru cei care au copii mici care obisnuiesc sa se joace mai mult pe jos, o astfel de solutie termica aduce o mare usurare si un numar mult mai scazut de vizite la medic.

In al doilea rand, caldura se disperseaza uniform in intreaga incapere, spre deosebire de varianta standard in care se creeaza zone cu temperatura ridicata in apropierea caloriferelor, in timp ce restul spatiului ramane mai putin incalzit.

Distributia egala a gradelor Celsius in incapere elimina prezenta curentilor de aer care, in afara de faptul ca il usuca, reducand nivelul de confort, afecteaza persoanele sensibile punand in miscare spori, praf si alti factori alergeni.

 

Covoare speciale

Nu iti vom spune ca totul este roz si ca aceasta optiune nu are si dezavantajele ei. Pe langa investitia initiala, care inseamna un efort financiar semnificativ, trebuie sa tii cont si ca tevile calde din podea iti vor limita alegerea covoarelor si mochetelor.

Va trebui sa renunti la marea majoritate a variantelor fabricate din fibre naturale, care sunt afectate de expunerea la temperaturi ridicate, desi vei gasi si unele modele realizate in combinatie cu fibre sintetice sau/si tratate pentru a permite folosirea intr-un astfel de context.

Cele mai sigur sunt insa optiunile sintetice. Partea buna a lucrurilor este insa faptul ca nu vei avea nevoie de acest strat textil decat cu rol ornamental, pentru ca podeaua este deja calda si talpile nu necesita protectie fata de atingerea gresiei sau parchetului.

 

 

Ce faci daca esti inca racordat la RADET

Desi tehnic, instalarea unui sistem de distributie a caldurii in pardoseala cu racordare la reteaua centralizata este posibila, practic nu este indicata. In afara de faptul ca nu mai trebuie sa cumperi centrala, care costa la fel indiferent daca optezi pentru calorifere sau tevi in podea, vei plati aceeasi suma de bani pentru montarea conductelor in podeaua unui apartament racordat la RADET.

Din nefericire insa, nu vei simti beneficiile financiare ale unui astfel de sistem pentru ca acestea se bazeaza complet pe posibilitatea de a controla parametrii apei calde circulate prin, ceea ce in acest caz nu este posibil. La acest inconvenient se adauga pasii birocratici necesari unui astfel de demers.

In concluzie, nu este rentabil sa apelezi la incalzirea prin pardoseala intr-un apartament aflat inca in reteaua RADET, dar, te poti debransa si achizitiona o centrala si atunci lucrurile se schimba complet.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments