Incalzirea in pardoseala: pro si contra

Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.20

 

Persoanele care au petrecut macar cateva minute pe internet, cautand informatii despre sistemele de incalzire a locuintei, stiu deja ca cele cu montare in pardoseala castiga teren, atat din punctul de vedere al informatiei disponibile, cat si ca beneficii oferite.

Daca te intrebi ce avantaje iti ofera in mod real aceste instalatii, dincolo de mesajele comerciale si promotionale, te invitam sa parcurgi o analiza echilibrata a punctelor forte si slabe care insotesc acest concept tehnic.

 

PRO: Directia de incalzire si temperatura la conductor

In categoria caracteristicilor tehnice, care vor atarna in balanta catre achizitionarea uneia dintre cele mai bune sisteme de incalzire in pardoseala, se numara modul efectiv in care aceasta tehnologie asigura distributia temperaturii.

Stim cu totii ca aerul cald este mai usor si se ridica, si ca cel rece coboara. Va fi prin urmare destul de facil de inteles de ce in cazul caloriferelor clasice, care fac aerul sa circule roata in jurul camerei, cu cel mai cald orientat catre tavan si cel mai rece catre podea, vei avea destul de frecvent picioarele inghetate desi agentul termic din retea este fierbinte.

 

 

Conductorii instalati in pardoseala respecta ciclul natural al fluxului de aer. Cel cald urca catre tavan, iar cel rece care coboara spre podea si este la randul sau incalzit rapid, astfel incat in incapere sa se obtine un nivel optim de caldura in cel mai scurt timp.

Aceste diferente de proces fac ca in cazul sistemelor cu montare in podea, temperatura la care este nevoie sa fie adusi conductorii pentru a incalzi o incapere la 22oC sa fie de 30 – 40oC. In cazul caloriferelor ai nevoie de agent termic la 60 sau 70oC pentru a obtine rezultate similare.

Un calcul simplu iti va spune ca diferenta de grade inseamna diferente semnificative la factura de gaz, deci un mod mult mai economic de a asigura confortul termic.

 

CONTRA: Investitia initiala

Ca in cazul celor mai multe sisteme sau produse care iti asigura economie de resurse in utilizare, investitia initiala este mai mare decat la instalarea unei retele de calorifere, montajul fiind si el mai complicat.

Cele mai multe oferte de pe piata situeaza pretul instalarii la o medie de 30 – 40euro/mp, in functie de suprafata apartamentului sau casei. Pretul scade o data cu cresterea spatiului amenajat, ceea ce face ca aceasta varianta sa fie mai potrivita pentru locuinte mari, in care economia la consum este cu atat mai importanta.

Pretul include conductori, kit de montaj, sapa, sistem de automatizare si manopera, dar nu in toate cazurile si stratul izolator, aspect care necesita verificare suplimentara din partea ta.

Pentru un apartament cu doua camere, la 60mp, te va costa prin urmare pana la 2400euro, in timp ce montajul unui calorifer costa in medie 150 – 200lei, ceea ce inseamna, cu doua calorifere in living si dormitor si cate unul in baie si bucatarie, pana la 1200lei cu instalatia clasica. Diferenta de investitie este, dupa cum am spus, destul de mare, dar se recupereaza in timp.

 

PRO: Economie la costuri

Cifrele arata o economie de 20 pana la 40% la facturi cu o instalatie de incalzire in pardoseala. Nivelul la care reusesti sa ajungi tine de calitatea termostatului si flexibilitatea pe care ti-o ofera in gestionarea inteligenta a sistemului termic, precum si de eficienta centralei termice. Poti atinge o scadere de 40% la platile la gaze, daca optezi pentru o centrala in condensatie.

 

CONTRA: Durata de montaj

Este suficient sa iti spunem ca conductele se insereaza in podea, sub un strat de sapa de 5 – 7cm pentru a-ti da seama ca nu vorbim de 1 – 3 ore, cum este cazul la montarea caloriferelor.

Etapele sunt mai multe (fixarea stratului izolator, montarea suprafetei de fixare a tevilor, amplasare corecta a conductelor cu respectarea distantelor stabilite, turnarea sapei, uscarea sapei) si vei avea ceva de asteptat pana cand vei putea monta parchetul sau gresia si sa consideri proiectul finalizat. Asadar, in cazul in care nu suporti ideea de santier in casa, poate ca reorientarea catre panouri radiante ar suna mai bine pentru tine.

 

PRO: Incalzire uniforma si sanatoasa

Modul de circulare a aerului cald, in cazul sistemelor de incalzire in pardoseala, asigura o uniformizare rapida a temperaturii, fara puncte de caldura intensa si zone reci pe podea, unde s-ar putea forma colonii de ciuperci sau bacterii.

Asigura in acelasi timp o viteza mai redusa a fluxului de aer, spre deosebire de cazul caloriferelor in care acesta are o miscare circulara destul de intensa, dinspre conductori catre tavan, de unde aerul rece incepe sa coboare catre podea si ajunge apoi din nou langa suprafata incalzire.

Curentii de aer formati duc adesea particule de praf “prajite” de materialul incins al caloriferului, cu miros ciudat, spori de mucegai, polen si tot felul de impuritati care pot afecta respiratia.

Sistemul cu conductor in pardoseala iti asigura in plus caldura direct la picioare, zona in care se intampla adesea sa suferi de frig in spatiile cu incalzire clasica, chiar si pe o podea cu covoare groase.

 

CONTRA: Acces dificil pentru reparatii

Ti-ai pus cu siguranta problema tevilor sparte sub pardoseala, la care poti ajunge doar distrugand podeaua, cu cheltuieli suparatoare, mizerie si timp pierdut.

Iti putem spune ca majoritatea persoanelor care folosesc acest tip de incalzire nu ajung niciodata in aceasta situatie, sistemul avand de regula o garantie de 10 – 20 de ani si functionand foarte bine chiar mai mult de atat.

Totul tine de modul in care alegi materialele prime la inceput, si este bine sa  eviti chilipirul si sa cauti tevi rezistente, peste care sa pasesti zilnic fara nici o grija.

 

 

PRO: Mai mult spatiu

Daca iti plac interioarele moderne cu mobilier lejer, in linii clare, fara adaosuri inutile, vei aprecia cu siguranta aspectul unui apartament in care nu se vede nici urma de calorifer, iar peretii sunt impecabili si ferestrele sunt incadrate doar de culoarea placuta a varului sau a tapetului. Ca sa nu mai vorbim despre chinul indepartarii prafului de pe suprafata elementilor si vopseaua care isi pierde stralucirea in timp.

Este o varianta ideala pentru locuintele cu incaperi mai putin generoase in care vrei sa ocupi cat mai putin spatiu si iti ofera posibilitatea de a opta pentru covoare de mici dimensiuni sau chiar pentru o podea frumoasa din parchet fara adaos textil, pentru ca acest strat suplimentar nu mai este necesar.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments