5 alternative la sistemul de termoficare

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

O temperatura potrivita in locuinta si accesul facil la apa calda sunt doua aspecte care definesc conditiile minime de confort de care avem nevoie pentru un trai decent. Daca esti inca conectat la reteaua centralizata si vrei sa instalezi un sistem individual de incalzire, poti afla din randurile de mai jos care sunt cinci dintre alternativele la care poti apela cu incredere.

 

Centrala pe gaz

Centrala pe gaz este in acest moment optiunea cu cel mai ridicat nivel de popularitate, datorita combinatiei de costuri reduse si usurinta in folosire, pe care o ofera. Investitia initiala este una medie, instalarea necesita servicii profesionale, dar se face rapid, in interiorul locuintei, fara a ocupa mult spatiu, iar sistemul este usor de gestionat.

Majoritatea modelelor includ termostat, care permite ajustarea automata a functionarii, pentru a preveni consumul inutil de combustibil, iar cele mai performante ofera de asemenea optiuni de control suplimentare, care ajuta la personalizarea modului de utilizare. Nu face mizerie, poate functiona fara supraveghere pe timpul noptii si cand nu esti acasa si necesita un nivel mediu de intretinere.

 

 

Variante pe lemne

Daca locuiesti intr-o zona izolata sau in care reteaua de gaz si/sau curent electric functioneaza deficitar, ori vrei sa faci economie la consumul lunar, poti opta pentru o versiune de centrala pe lemne. Iti atragem insa atentia ca aceste modele sunt mai scumpe decat cele pe gaz, deci vei avea costuri initiale mai mari, pe care le poti insa recupera in timp, daca locuinta este bine izolata.

Printre dificultatile asociate acestei optiuni se numara necesitatea unui spatiu distinct pentru instalarea centralei si boilerului si a unei zone speciale pentru depozitarea combustibilului solid, care sa permita mentinerea uscata si la indemana.

Temperatura degajata este mai greu de controlat si centrala necesita alimentare periodica (la 2 – 3 ore), motiv pentru care aceste modele sunt mai putin potrivite pentru familiile in care parintii sunt plecati toata ziua la serviciu sau pentru gospodarii in care locuiesc persoane in varsta. Avantajele includ posibilitatea de folosire atat a lemnelor, cat si a peletilor, care fac mai putina murdarie si ofera un randament caloric mai mare.

In cazul in care vrei sa te orientezi catre o astfel de solutie este insa bine sa tii cont de faptul ca va fi nevoie sa faci focul si vara daca vrei apa calda.

Pentru cei care doresc sa incalzeasca o singura incapere sau sa suplimenteze un sistem central in cea mai mare si mai rece camera din casa, mai exista versiunea semineelor pe lemne si a sobelor. Nu uita ca pentru oricare dintre ele ai nevoie de cos de evacuare.

 

Centrala electrica

Daca te tenteaza ideea unei centrale electrice, este bine sa stii ca, desi sunt mai performante si iti ofera optiuni extinse de adaptare la necesarul termic al spatiului, aceste modele ajung in marea majoritate a cazurilor sa genereze facturi mai mari la utilitati, decat cele determinate de versiunile alimentate cu gaze naturale.

Nu sunt afectate de scaderea presiunii la gaz, fiind dependente doar de calitatea retelei electrice si de reteaua de apa menajera, in cazul combinarii cu un boiler. Sunt insa potrivite mai mult pentru spatii mici, decat pentru locuinte de 3 – 4 camere si pentru sisteme de incalzire in pardoseala, care reusesc sa functioneze cu o eficienta termica mai ridicata.

 

Boiler electric

Pentru asigurarea apei calde in locuinta te poti orienta si catre varianta boilerului electric. Este simplu de montat si il poti amplasa in baie sau bucatarie, in functie de necesitati, oferind siguranta ridicata in exploatare. Aceste produse sunt disponibile in general la preturi mai mici decat ale centralelor termice si pot fi cumparate in mai multe variante de dimensiuni si putere, parametri care permit adaptarea la marimea familiei si consumul mediu de apa menajera.

Este o solutie ideala pentru incalzirea apei in spatiile in care gazul nu reprezinta o optiune si poate completa foarte bine un sistem de panouri electrice sau o centrala care nu face fata optim caloriferelor si punctelor de consum.

Iti atragem insa atentia ca utilizarea unui astfel de aparat implica un timp de asteptare destul de mare, daca nu alegi o versiune instant, care incalzeste rapid apa, dar consuma mai mult si poate deservi un numar limitat de iesiri (chiuveta, dus). Daca il folosesti intensiv, chiar si cel mai bun boiler electric (aici vei gasi comparatia noastra), iti va aduce facturi destul de mari la energia electrica, motiv pentru care se utilizeaza de multe ori in completarea altor solutii termice.

 

 

Panouri radiante

Panourile radiante functioneaza pe baza de radiatii infrarosii, tehnologie care le permite sa incalzeasca mai usor spatii prost izolate sau de volume mari, decat o versiune convectiva, care lucreaza prin transmiterea caldurii catre aer. Spre deosebire de aceste versiuni, un sistem radiant de incalzite ridica direct temperatura obiectelor din apropiere, care uniformizeaza la randul lor aerul din jur.

Arata foarte bine, unele avand aspect de tablou, sunt subtiri, se monteaza cel mai adesea suspendate pe perete, ceea ce economiseste semnificativ spatiul util al camerelor mici si se instaleaza foarte usor. Spre deosebire de centrale sau boilere, nu necesita serviciile unui specialist, putand fi montate si puse in functiune de oricine, cu minim de cunostinte si efort.

Pe lista dezavantajelor intra faptul ca aceste dispozitive pot fi utilizate doar pentru incalzirea spatiului, nu si a apei, necesitand gruparea cu o alta solutie termica, precum un boiler electric, pentru gestionarea apei menajere, precum si limitarea efectului la incaperea in care sunt montate. Pentru un apartament cu mai multe camere, veii avea deci nevoie de mai multe panouri.

Sunt dotate in schimb cu sisteme performante de control, termostat si posibilitati de programare a functionarii, astfel incat consumul de curent sa poata fi controlat cat mai bine.

Daca le folosesti ca sursa unica de generare a caldurii in casa, este bine sa apelezi la un profesionist pentru a-ti calcula dimensiunea si puterea necesara pentru fiecare produs si pentru a face o estimare cat mai corecta a consumului lunar. Acesta trebuie sa tina cont de suprafata, izolatie, numar de geamuri si alte caracteristici importante, pentru ca pot consuma destul de mult daca functioneaza continuu.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu