Ce sa alegi: boiler incorporat centralei sau centrala termica instant

Am modificat articolul ultima data pe: 13.09.24

 

Pentru ca inseamna o investitie financiara semnificativa si are un rol esential in asigurarea confortului termic pe timp de iarna, achizitia unei centrale pentru incalzire inseamna informare atenta si analizarea cu grija a cat mai multe optiuni. Printre formatele tehnice puse in balanta se numara variantele constructive cu boiler integrat si respectiv modelele instant.

Daca nu stii care versiune este mai buna pentru tine, iti oferim in acest articol cateva puncte de reper care sa iti clarifice mai bine diferentele, avantajele si dezavantajele oferite de fiecare dintre aceste variante.

 

Spatiu

Centralele cu boiler integrat sunt sensibil mai mari decat cele instant, pentru ca includ un rezervor cu capacitatea de 30 pana la 60 de litri. Designul este prin urmare unul voluminos, care impune montajul intr-o zona fara pretentii estetice: debara, baie sau bucatarie. De cealalta parte a baricadei, modelele instant sunt versiuni slim, care ocupa spatiu putin si au un aspect modern, usor de integrat chiar si unui open-space, fara a influenta negativ imaginea de ansamblu.

Dupa cum vom vedea mai jos, optiunile cu boiler integrat sunt o alternativa tehnica eficienta la sistemele care combina o centrala simpla pentru agentul termic, cu un boiler extern, care este de multe ori prea mare pentru a putea fi incadrat, in mod placut si ergonomic, intr-un apartament de dimensiuni standard.

 

Functii si eficienta

In cazul modelelor instant, sistemul este conceput in special pentru a asigura agentul termic necesara incalzirii caloriferelor, dar ofera si apa calda menajera, cu un debit direct influentat de puterea centralei si care ajunge de exemplu, in cazul unui model de 24kW, la 13l/min. Pentru o garsoniera sau un apartament cu 1-2 persoane, este o solutie viabila.

Insa intr-o casa de familie cu mai multi membri, este lesne de inteles ca este suficient ca o persoana sa foloseasca apa de la robinet, care necesta 10-11 l/min., pentru ca cel care face dus sa ramana fara presiune, para vand nevoie si ea de 6 – 8l/min.

Este deci un concept pentru consum redus, ideal pentru cei care locuiesc singuri sau in cuplu, pentru birouri, unde apa calda este folosita doar la chiuvete si pentru locuintele in care se ia in considerare un boiler extern bun.

 

 

Variantele cu boiler integrat asigura in medie un debit de 20 litri pe minut, care face fata cu brio in casele in care exista o probabilitate ridicata ca apa calda sa fie folosita la doua puncte de consum in acelasi timp.

Cu un astfel de dispozitiv vei avea deci parte de o temperatura constanta atat la robinet, cat si la dus. Acest avantaj este asigurat de cei 30 pana la 60 de litri pastrati mereu la o temperatura potrivita in boiler.

Desigur, odata ce apa calda se consuma, dispozitivul are nevoie de 15 pana la 30 de minute sa aduca din nou apa rece care ii ia locul in rezervor la un nivel optim pentru folosire. Din acest punct de vedere, modelul instant prezinta un plus semnificativ, oferind permanent apa calda, fara timpi de asteptare, cu conditia ca presiunea apei in retea sa fie suficient de buna.

 

Costuri de achizitie si mentenanta

Modelele cu boiler sunt in esenta un concept de produs 2 in 1, format dintr-o centrala termica si, un mini-boiler. Din acest motiv, vei vedea la raft o diferenta destul de mare la pret intre aceste versiuni si cele instant. Pentru a achizitiona un model cu rezervor de apa vei avea nevoie in general de o suma aproape dubla decat cea necesara pentru o centrala termica instant.

Cheltuielile de instalare si, mentenanta sunt si ele ceva mai mari pentru ca este vorba despre un sistem mai complex, iar dimensiunile generoase ingreuneaza de multe ori accesul la zonele de lucru, mai ales intr-un spatiu mai putin ofertant.

Daca te intrebi care dintre ele consuma mai putin, iti vom spune ca, teoretic, cele instant, pentru ca incalzesc apa o singura data in timp ce versiunile cu boiler investesc energie in mentinerea temperaturii apei din rezervor, pe intreg parcursul zilei.

Dar, diferentele pot fi atenuate prin functii disponibile pentru gestionarea modului de utilizare, calitatea izolatiei termice care impiedica pierderile de caldura prin peretii rezervorului, lipsa puntii termice, care reduce transferul termic catre perete si tehnologia integrata, o centrala in condensare fiind cu pana la 30% mai eficienta decat una clasica.

Modelele standard sunt prevazute cu timer, care permite limitarea perioadelor in care apa este reincalzita la anumite intervale orare, iar cele performante includ optiuni avansate de programare, care ofera posibilitatea de a defini profile de functionare personalizate pe zilele saptamanii. Consumul poate fi asadar gestionat inteligent, pentru a raspunde bugetului.

 

 

Riscuri si alternative

Desi se intampla in foarte putine cazuri, exista posibilitatea ca, in timp, vasul de acumulare din interiorul unei centrale cu boiler sa se gaureasca, daca materialul nu este de cea mai buna calitate. Din acest motiv, pentru case si apartamentele mari se recomanda, ca alternativa, luarea in considerare a posibilitatii de combinare a unui model instant, care sa asigure in principal agentul termic, cu un boiler electric cu una sau doua serpentine.

Pe langa avantajul accesului rapid la boiler in caz de defectiune si posibilitatea de a inlocui separat cele doua dispozitive in caz de nevoie, cu costuri reduse, aceasta solutie iti ofera si sansa de a cumpara un rezervor cu marime potrivita consumului, cel mai bun boiler electric cu serpentine pentru o locuinta cu 3-4 persoane fiind unul de 100-120 de litri care iti ofera semnificativ mai multa apa calda decat solutia de 30 – 60 de litri integrata intr-un model mixt.

 

Concluzie

Intr-o locuinta cu 1-2 persoane, o singura baie si consum de apa calda redus, cea mai buna varianta este o centrala instant, cu dimensiuni reduse si pret accesibil. Daca este vorba despre cazul unei familii cu 3 sau mai multi membri si un apartament sau o casa cu minim doua bai, va fi necesar un sistem cu acumulare, fie ca vorbim despre o versiune de centrala cu boiler integrat, acolo unde spatiul nu permite montarea unei variante externe, fie despre o combinatie cu boiler separat.

 

 

Lasa un comentariu

3 Comentarii

Ovidiu

February 24, 2021 at 8:53 am

O centrală cu boiler încorporat nu rămâne niciodată fără apă caldă.
După ce se consumă apa din boiler ea funcționează în regim instant asigurând un debit constant de ACM la fel ca o centrală obișnuită.

Raspunde
                                   
Angelica

September 9, 2022 at 8:03 pm

Corect!
Mai nou centralele cu boiler pot fi setate sa funcționeze ca o centra instant între anumite ore sau tot timpul și când se dorește sa fie în modul cu boiler adică apa calda fără diferențe când pornești și oprești și iar pornești.

Raspunde
                                   
Team DrDeco

March 1, 2021 at 1:58 pm

Salut, Ovidiu,

Multumim pentru feedback!

Raspunde