Ce sunt sistemele de incalzire cu ionizare

Am modificat articolul ultima data pe: 13.09.24

 

Sistemele de incalzire care folosesc procesul de ionizare reprezinta o alternativa noua, cu eficienta superioara, la variantele standard de centrale sau boilere electrice. Acestea folosesc tot energia electrica sursa de alimentare, dar tehnologia de transformare a curentului in caldura este diferita, oferind un randament mai bun si siguranta sporita in exploatare.

Au fost inventate pentru a asigura un nivel mai ridicat de producctivitate in aplicatii militare si dezvoltate pentru uz privat incepand din anul 1992.

 

Cum functioneaza

Modelele de centrale termice si boilerele electrice concepute cu tehnologie electrolitica sau prin ionizare folosesc, in loc de binecunoscuta rezistenta electrica, un lichid special in care legaturile moleculare se rup si se refac in mod repetat, avand ca factor determinant curentul electric si producand energie calorica.

Randamentul este in cazul lor cuprins intre 1.57 si 2.04, ceea ce inseamna ca, pentru fiecare kilowat electric consumat si platit de tine, vei obtine 1.5 pana la 2.04 kilowati calorici. Aceasta metoda permite prin urmare incalzirea locuintelor, birourilor sau spatiilor comerciale cu un consum de energie cu pana la 30% mai mic decat in cazul unei alternative clasice.

 

Aceasta tehnologie este considerata mai avantajoasa ca raport consum – performante, decat alternativele alimentate in mod standard cu energie electrica sau variantele pe gaz ori combustibil solid. Ofera in acelasi timp o precizie ridicata a controlului functiei de incalzire, fiind disponibile sub forma de sisteme termice moderne, dotate cu panouri cu afisaj digital si termostat integrat, care pun la dispozitie posibilitati de gestionare facila a parametrilor de functionare, similar centralelor termice.

Pentru comparatie directa, iti putem spune ca un boiler pe gaze naturale asigura un coeficient de performanta de aproximativ 0.93, cel mai bun boiler electric ajunge la un nivel de 0.85 – 0.95, caloriferele cu ulei si panourile radiante acopera intervalul de 0.8 – 0.99, iar un semineu sau o soba cu peleti avand cel mai adesea un COP de 0.85, valorile calculate ca raport intre wati folositi si puterea termica generata.

 

Aplicatii de uz casnic

Sub forma de boiler sau centrala termica, aceasta tehnologie poate fi folosita pentru incalzirea unei intregi locuinte, prin intermediul retelei de calorifere sau prin tevi inserate in pardoseala, fiind potrivita pentru spatii mari, in care este mai dificil de asigurat confortul termic cu versiunile standard.

Aceste produse au in general o putere cuprinsa intre 3 si 30kW, putand fi utilizate ca solutie termica pentru suprafete cuprinse intre 30 si 400mp. Le poti deci alege atat pentru o garsoniera cu spatiu redus, cat si pentru un apartament cu  3-4 camere sau o vila spatioasa, fiind de asemenea pincluse rintre variantele utile in cazul halelor, birourilor open-space sau locatiilor de tip comercial.

Un boiler electric cu ionizare poate fi utilizat individual, ca singura sursa de caldura, sau in combinatie cu alte solutii termice complementare. O varianta eficienta este asocierea unui astfel de model tehnic cu o versiune de boiler alimentat cu lemne sau peleti, ori un semineu sau o soba care necesita realimentare frecventa pentru mentinerea caldurii.

Sistemul cu ionizare acopera in acest fel perioada nocturna, in care utilizatorul ar trebui sa se trezeasca pentru a pune lemne sau peleti pe foc, intrerupandu-si in mod nedorit somnul.

 

Caracteristici si componente

Un astfel de sistem este prevazut cu panou de control care permite gestionarea temperaturii in functie de gradele de afara si cele din locuinta, termostat pentru mentinerea constanta a nivelului de caldura dorit si protectii specifice pentru suprasarcina si supraincalzire.

Elementele necesare conectarii la reteaua de calorifere includ si in acest caz o pompa de circulatie, un grup termic pentru siguranta functionarii si vasul de expansiune, dispozitive care nu sunt intotdeauna comercializate impreuna cu boilerul, reprezentand un adaos semnificativ la pretul de raft. Sunt insa elemente usor de gasit si achizitionat, fiind cel mai adesea disponibile la acelasi furnizor.

Ceea ce este de mentionat ca diferenta semnificativa fata de boilerele si centralele electrice obisnuite este faptul ca cele prin ionizare folosesc, in loc de apa, un conductor special care circula prin calorifere si asigura transmiterea caldurii in incapere, oferind in plus cateva avantaje importante. In primul rand, nu ingheata decat sub temperaturi de -40oC, ceea ce inseamna ca riscul de a avea probleme cu tevile in timpul gerului, daca se intrerupe curentul, sunt apropiate de zero.

Atinge punctul de fierbere la 120oC si protejeaza tevile de riscul depunerilor de minerale si impuritati biologice, specifice utilizarii apei, care produce adesea sedimente de calcar ce stanjenesc circulatia apei prin retea si impun lucrari periodice de intretinere si curatare.

In afara de situatiile in care tevile sau caloriferele sunt avariate si apar fisuri, care permit agentului termic sa se scurga din sistemul inchis, acest lichid nu necesita schimbare, putand fi folosit pentru o perioada nelimitata de timp. Inlocuirea apei cu aceasta formula cu aditivi anticoroziune si antispumare asigura o utilizare eficienta, creste durata de viata a instalatiei de incalzire si reduce frecventa reparatiilor necesare.

 

 

Combinatii eficiente

Pentru a obtine un nivel cat mai ridicat al performantelor termice, cu costuri scazute la curent, poti asocia un astfel de sistem cu o varianta de cazan pe combustibil solid, care sa iti asigure in acelasi timp si un plan B pentru momentele in care reteaua electrica este afectata de vant sau alti factori de risc.

Este o solutie preferata adesea de persoanele care locuiesc in zone in care reteaua electrica se confrunta cu defectiuni frecvente, pentru a preveni intreruperile nedorite, mai ales pe timp de iarna, cand asigurarea unei temperaturi confortabile in locuinta este esentiala, tinand cont de faptul ca, in lipsa energiei, chiar si cel mai bun boiler electric devine inutil.

Daca te intereseaza o solutie cu cheltuieli de exploatare cat mai reduse, ai de asemenea posibilitatea de a gandi si realiza o combinatie tehnica cu un sistem fotovoltaic, cu panouri solare sau un generator eolian, optiuni care iti pot asigura o sursa gratuita de curent electric, scazand si mai mult valoarea facturilor la energie pentru perioada de iarna.

Sistemul ocupa putin spatiu, avand nevoie de aproximativ 1mp pe unul dintre peretii interiori si se instaleaza rapid, necesitand insa servicii profesionale de montaj.

 

 

Lasa un comentariu

19 Comentarii

Vali

July 6, 2022 at 11:18 am

Ziua buna. Mi se pare destul de scumpa comparativ cu cele pe rezistenta. Cei care aveti deja acest gen de centala sunteti multumiti? Considerati ca a meritat investitia?

Raspunde
                                   
Ilarie

May 24, 2022 at 3:45 pm

Bună ziua! Unde gasesc centrale cu ionizare, în afară de EllaSystems?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

June 24, 2022 at 7:23 am

Doar acolo, din ce informatii avem deocamdata.

Raspunde
                                   
DODO

April 30, 2022 at 11:48 am

ce firme ( marci ) in afara de ,,ella ,,mai produc centrale pe ionizare ?

Raspunde
                                   
Pasca Daniel

June 23, 2022 at 8:53 am

Centrale electrice cu Ionizare, completa cu pompa de recicrculare si automatizare , doar ellasystems gasiti in Romania. Dar de ce nu doriti centralka cu ionizare Ella ?

Raspunde
                                   
Pușkin

March 30, 2022 at 2:58 pm

Am văzut pe un site și întreb dacă există un impediment în combinația țevi din cupru și calorifere din aluminiu ?

Raspunde
                                   
DODO

March 10, 2022 at 2:31 pm

profit de amabilitatea dvs si mai intreb : ce lungime maxima poate avea un circuit de incalzire prin pardoseala pentru ca daca este prea lung pina la capat apa se raceste deci spre finalul circuitului nu se mai face eficient incalzirea

Raspunde
                                   
Vasile

December 24, 2021 at 8:49 pm

Se dă : casă nouă P +E cu S utilă 280 mp, h : 2,60 m ,V de încălzit aprox. 700 mc , termoizolație exterioară cu polistiren de 10 cm.tavanul mansardei izolat cu vată bazaltică 20 cm.Suprafețe vitrate termopan cu două straturi și șase camere aprox 60 mp.
Ce fel de centrală recomandați ?
Branșament curent trifazic existent dar se poate efectua și branșament la rețeaua de gaz .
Mulțumesc .

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 13, 2022 at 12:33 pm

Buna ziua!

Va recomand sa cititi articolele noastre despre cum se aleg centralele termice si sa folositi un calculator de necesar termic.

https://drdeco.ro/ce-putere-trebuie-sa-aiba-centrala-termica/

https://drdeco.ro/cele-mai-bune-centrale-termice/

https://www.eradiatoare.ro/calcul_centrala_termica.php
Pentru bransament discutati cu cei care va ofera acel serviciu.

Mult succesQ

Raspunde
                                   
DODO

December 17, 2021 at 2:53 pm

multumesc pentru promtitudine si pentru ca ati fost asa amabili imi permiteti sa mai intreb : 1 ) care dintre cele doua sisteme este mai economic – inductie sau ionizare 2 ) incalzitoarele instant ce principiu de functionare folosesc 3 ) centrala cu ionizare vs. boiler cu ionizare – care e diferenta ( amindoua incalzesc apa ) banuiesc ca boilerul stocheaza o cantitate de apa pe care o mentine la temperatura setata iar centrala doar incalzeste un flux de apa Care este debitul acestui flux gen instant 11 – 15 l/min si daca e suficient pentru incalzirea in pardoseala a cca 30 mp Multumesc mult !

Raspunde
                                   
DODO

December 12, 2021 at 5:00 pm

sint novice si intreb :centralele pe inductie sint aceleasi ca cele pe ionizare ? si as vrea sa stiu pentru ca nimeni nu pomeneste ce debit au pe minut O fi asta veriga slaba a lor ?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

December 15, 2021 at 9:54 am

Buna, Doru,

Pentru cazanele cu ionizare, caldura e generata pe baza de electroni si a contactului acestora cu moleculele de apa.

Pentru cazanele cu inductie, caldura e generata prin contactul dintre electromagnet si metal.

Numai bine!

Raspunde
                                   
Roro

May 7, 2021 at 4:44 pm

Util și confortabil

Raspunde
                                   
dan u

March 8, 2021 at 5:27 am

se poate lega la un pafer 800 l?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

March 8, 2021 at 2:11 pm

Buna, Dan,

Nu detin aceasta informatie deocamdata. Sper ca poate altcineva vede intrebarea si te poate ajuta.

Cele bune!

Raspunde
                                   
Daniel C

November 19, 2020 at 9:12 am

Care ar fi cheltuielile pe 1 luna de zile pentru 100mp

Raspunde
                                   
Team DrDeco

November 23, 2020 at 5:52 am

Buna, Daniel,

Depinde mult de cat de bine e izolata locuinta si de multi alti factori (adica de necesarul termic pentru a incalzi casa). In principiu, puterea mentionata pentru un astfel de sistem, in kW, va fi puterea consumata efectiv de acel sistem, ca pentru price alt sistem de incalzire electric.

Ca sa afli cheltuielile inmultesti consumul cu numarul de ore de functionare si vezi cati kW sunt necesari zilnic.

La asta se mai adauga costurile de achizitie si punere in functiune.

Daca te intereseaza un calcul concret, poti accesa Ellasystems.ro, afli ce modele de centrala cu ionizare au si eventual ii contactezi pentru un calcul personalizat pentru spatiul tau.

Mult succes!

Raspunde
                                   
PAULA ZINCA

October 2, 2020 at 7:44 pm

DE UNDE CUMPAR UN SYSTEM DE INCALZIRE CU IONIZARE?
VA MULTUMESC!

Raspunde
                                   
Team DrDeco

October 5, 2020 at 9:26 am

Buna, Paula,

Incearca sa vezi ce oferte gasesti pe Ellasystems.ro in gama centralelor cu ionizare.

Mult succes!

Raspunde