Cele mai bune centrale termice

Am modificat articolul ultima data pe: 19.05.24

 

Cea mai buna centrala termica  – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Centrala termica este un aparat care asigura un grad mare de confort in orice locuinta racordata la gaze. Ea poate oferi atat apa calda, cat si caldura si cel mai simplu poate fi achizitionata din magazinele online. In acest sens, iti prezentam o lista ce e compusa din modele de top. Primul e Immergas Victrix TERA, un model recomandat in locuintele de cel mult 150 mp. El poate oferi caldura, dar si apa calda menajera, instant si are tiraj fortat. Un alt articol interesant e cel de pe locul 2, Buderus Logamax Plus GB072K-24.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Immergas Victrix TERA
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E potrivita pentru apartamente, daca blocul e racordat la reteaua de gaze, fiind eficienta pentru locuintele care au pana in 150 mp. E utilizata pentru apa calda, dar si caldura, are o putere de 24 kW, ofera un debit de apa calda de 14.1 litri si o temperatura a apei de 60 grade Celsius.

Nu trebuie instalata intr-o incapere in care se doarme, deoarece in timpul functionarii e destul de zgomotoasa si poate fi deranjanta.

Ar putea fi o buna achizitie pentru persoanele ce cauta pentru locuinta lor o centrala termica potrivita pentru 150 mp.

A 2-A OPTIUNE!

Buderus Logamax Plus GB072K-24
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Se integreaza si recomanda in mod eficient in spatii de pana la 190mp, intrucat ofera o putere termica utila de 24kW, include tehnologie in condensare si astfel este propulsata in clasa cu eficienta energetica exprimata prin 4 stele.

Cand necesitatea pentru apa menajera calda este ridicata in locuinta ce beneficiaza de o centrala termica, prezenta unui boiler incorporat constituie un mare atu, insa nu este si cazul acestei oferte.

Centralele acestui brand sunt deseori laudate de catre utilizatori si profesionisti deopotriva, iar eficienta energetica oferita, cat si durabilitatea extinsa, constituie aspecte ce le confirma popularitatea.

A 3-a Optiune!

Immergas Victrix Omnia
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Centrala iti va oferi confortul de a avea apa calda instant, dar si caldura, are un debit de apa calda de 12.5 l/min, si o putere de 20.2 kW pentru incalzire, si 25.7 kW la apa calda. Este silentioasa, are un consum de energie redus si se livreaza impreuna cu filtre si robineti.

Nu e potrivita pentru locuintele foarte mari, ci va da randament maxim doar in cazul suprafetelor care nu depasesc 120 mp.

Daca esti in cautarea unei centrale termice care sa ofere caldura pentru incaperi de pana in 120 mp, iti recomandam acest produs.

 

 

Cum alegi o centrala termica buna

 

Ghidul cumparatorului

Confortul termic este prezent pe lista oricarei persoane, atunci cand se gandeste la o locuinta care sa ii ofere niste conditii adecvate. In ultimii ani, foarte multi dintre abonatii la reteaua de termoficare au decis debransarea si suplinirea necesitatilor de caldura si apa calda pe baza centralelor termice. Asadar, acestea sunt dispozitive din ce in ce mai populare la noi si, chiar daca reprezinta investitii considerabile, cheltuielile se amortizeaza in timp.

Indiferent ca este pentru prima data cand te pregatesti sa cumperi un astfel de produs sau vrei sa il inlocuiesti pe cel vechi, este indicat sa tii cont de cateva criterii de selectie importante, care te vor ajuta nu numai sa selectezi modelul pe baza capabilitatilor sale tehnice, dar si sa descoperi unde gasesc centrale termice la preturi bune si alti potentiali utilizatori interesati.

 

 

Combustibilul: poate fi mentionat dupa cum urmeaza: gaz metan, gaz petrolier lichefiat, lemne, carbune sau chiar electricitate. Daca locuiti intr-o zona urbana si sunteti conectati la reteaua de distributie de gaze, atunci rationamentul este simplu si veti alege cea mai conventionala solutie: centrala termica cu gaz metan. Nu toti sunt la fel de norocosi, mai ales atunci cand locuinta sau spatiul ce trebuie incalzit este izolat sau plasat in zone rurale.

In aceasta situatie, va veti orienta catre combustibili solizi, carbune, lemn sau veti opta pentru electricitate. Lemnul este o solutie preferata inca de catre rezidentii de la sate, chiar daca potentialul caloric(de incalzire) va fi moderat sau redus. Cele mai multe pareri despre cele mai bune centrale termice iti impun sa faci un calcul de posibilitati de alimentare, inainte de toate.

 

Tipologia centralei: va fi impartita conform urmatoarelor categorii: centrale cu tiraj natural sau fortat si centrale clasice sau in condensare. Daca te numeri printre cumparatorii care doresc sa integreze produsul intr-o locuinta rezidentiala, ai nevoie de o centrala cu tiraj fortat, deoarece aceasta se poate monta facil in incaperi de dimensiuni limitate. De asemeni, evacuarea gazelor de ardere se face mai usor, fara a necesita constructia unui cos de eliminare, procedeul fiind realizat printr-o tubulatura concentrica orizontala incorporata.

Optiunea aceasta este obligatorie pentru proprietarii de apartamente la bloc si relativ preferata chiar si de catre cei care locuiesc la casa sau la vila. Pentru spatii mari, depozite si hale, alege una cu tiraj natural. Daca vrei sa beneficiezi de un randament mai bun si sa utilizezi si un dispozitiv mai prietenos cu mediul, mizeaza pe o centrala in condensare, in detrimentul uneia clasice.

La condensare, o parte din vaporii de apa din gazele de ardere sunt refolositi pentru a imbunatati randamentul, rezultand si un consum mai mic de combustibil. Totusi, deocamdata cele clasice au un cost de achizitie mai avantajos.

 

Spatiul ce trebuie incalzit: trebuie categorisit in: spatii restranse rezidentiale, spatii rezidentiale cu mai multe bai si spatii extinse. Daca esti posesorul unui apartament standard, care include o singura baie si o bucatarie, necesitatile de incalzire ale aerului si apei vor fi destul de limitate si este mai inspirat sa alegi o centrala cu putere de 24Kw. Acest tip de produs este capabil sa incalzeasca eficient suprafete de pana la 180 de metri patrati, compartimentati in camere de dimensiuni moderate.

Cand detii o locuinta ceva mai mare, in care ai la dispozitie mai multe bai, vei alege o centrala de 28Kw, care sa ofere suficient randament pentru a acoperi nevoia de apa calda. In cazul in care cumperi centrala pentru o vila sau o locuinta cu spatiu de peste 200 de metri patrati, cel mai bine este sa selectezi un model cu putere de peste 32 Kw.

 

 

Indicatorii de performanta suplimentari: includ urmatorii factori: debitul de apa calda menajera pe minut, eficienta energetica si gradul de protectie electrica. Daca stii ca ai o familie numeroasa si apa calda va fi necesara pentru mai multi utilizatori simultan, cauta o centrala cu debit mare de apa calda sau una cu boiler incorporat, care pastreaza mereu o cantitate de apa incalzita de rezerva, in cazul in care nu face fata cerintelor conventionale.

Vrei sa faci economie de energie? – Orienteaza-te sa alegi o centrala cat mai eficenta ca randament, care este cotata cu un numar cat mai mare de stelute. Daca te pregatesti sa montezi centrala in baie sau in orice alta incapere unde este expusa la umiditate excesiva, asigura-te ca este perfect izolata electric, consultand detaliile in descrierea produsului.

In continuare, iti sugeram sa cauti o oferta avantajoasa acolo  unde gasesc centrale termice la un pret bun foarte multi cumparatori: pe internet. Preturile sunt convenabile, iar calitatea si garantia sunt la fel cu cele din magazine. In plus, cand nu sunteti convinsi de capabilitati, puteti returna sau inlocui produsul.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Immergas Victrix TERA

 

Centrala despre care vorbim acum e una in condensare, care functioneaza cu gaz natural. Ea poate fi utilizata atat pentru incalzire, cat si pentru apa calda menajera si are un tiraj fortat de evacuare a gazelor. Se instaleaza pe un perete a locuintei, ofera instant apa calda si are un vas de expansiune cu o capacitate de 8 litri. Debitul de apa calda e de 14.1 l/min, iar temperatura la care poate ajunge e de 60 grade Celsius. 

Aceasta centrala termica are o putere maxima de 24 kW, fiind recomandata pentru incaperi de pana in 150 mp. Ea produce un zgomot cuprins intre 38 si 50 dB, motiv pentru care e recomandat sa nu o instalezi intr-o incapere in care se doarme. Are functie anti-inghet si foloseste tensiunea de alimentare 230 V. 

Centrala ofera un randament de 102.3%, consumul de gaz e de 3.06 mp/h, iar clasa energetica e A. Dimensiunile centralei sunt de 74.8 x 44 x 25..6 cm, iar greutatea e de 33.6kg. 

 

 

 

 

Buderus Logamax Plus GB072K-24

 

Ca tipologie, aceasta piesa de la Buderus este o centrala termica in condensare, al carei randament supraunitar va permite economia de energie si obtinerea unor cantitati mai mari de caldura, daca o vei conecta la un circuit indeajuns de mare, pentru a obtine condens pe retur.

Ca putere oferita, cei 24kW asigurati vor fi indeajuns de multi incat sa incalzeasca suprafete de pana la 192 metri patrati, fiind, asadar, adecvata de instalat intr-o casa sau intr-un apartament mai spatios. Tirajul fortat confirma faptul ca necesita cos de evacuare, dar ca e complet sigura pentru apartament si poate fi plasata pe perete in balcon sau chiar in baie, in functie de posibilitatile de montaj.

Debitul de apa calda asigurat este de 12l/min, un argument pentru instalarea in locuintele unde sunt maxim doi consumatori(baie/bucatarie). Dispozitivul este asigurat pentru protectie la inghet si face parte din categoria catalogata cu 4 stele pentru eficienta energetica. Cei 36 de dB emisi demonstreaza ca centrala e silentioasa. Se monteaza pe perete, iar afisajul LCD inclus asigura setarea usoara, mai ales ca piesa are si mamometru incorporat. Modelele in condensare sunt de regula mai costisitoare decat cele conventionale, dar la performantele oferite de acesta, consideram ca investitia poate fi recuperata rapid, prin economia de resurse.

 

Avantaje:

Include tehnologie de functionare in condensatie, permitand eficienta energetica de 4 stele

Ofera maxim 19kW putere termica utila, iar furnizorul o recomanda pentru spatii de maxim 180mp

Asigura 11l de apa calda pe minut

Are functionare silentioasa – 49dB

 

Dezavantaje:

Nu integreaza boiler.

 

 

 

 

 

Immergas Victrix Omnia este o centrala termica ce functioneaza pe baza de gaz natural. Ea iti va oferi instant apa calda menajera si te va ajuta si sa iti incalzesti locuinta in timpul sezonului racoros. E potrivita pentru apartamente, fiind recomandata pentru incaperile de pana in 120 mp. 

Centrala aceasta functioneaza cu o putere utila maxima de 20.2 kW pentru incalzire si cu o putere de preparare a apei calde de 25.7 kW. Ea are un debit de apa calda de 12.5 l/min, poate urca temperatura apei pana la 85 grade Celsius pentru incalzire si 60 grade Celsius pentru apa menajera. 

Produsul vine impreuna cu filtre si robineti, pentru a fi cat mai simplu de instalat. Dimensiunile centralei sunt de 738 x 400 x 235 mm, ocupand destul de putin loc. Tirajul de evacuare e unul fortat, iar clasa de eficienta energetica e A. Este silentioasa, pentru a te deranja cat mai putin.

 

 

Wolf FGB- K-35 

 

Cei care sunt dispusi sa scoata si o suma ceva mai marisoara din buzunar, vor beneficia de una dintre ofertele brandului Wolf. In acest caz, ne referim la un dispozitiv cu instalare murala si tehnologie de functionare in condensatie. La un calcul specific, inginerii proiectanti au obinut 110% ca procent de randament supraunitar, semn ca sistemul va functiona economic si eficient.

Puterea termica utila asigurata va fi de cel mult 30kW, recomandata pentru spatii de 200mp sau chiar mai mari, in prezenta unei izolatii termice de calitate superioara. Consuma circa 3.68mc de gaz si 150W, asigurand totodata un debit de apa calda e 12.9l. In acest fel, ne dam seama ca se integreaza bine in locuinte cu cate o singura baie.

De apreciat mai sunt si optiunile de folosire: protectie la inghet, panou de comanda LCD, posibilitatea de intrebuintare cu panouri solare, conectivitate prin aplicatii iOS sau Android si interfata prietenoasa.

 

Avantaje:

Are avantajul unui randament mult mai bun decat oricare alt model conventional, fiind un model in condensatie (102%).

Debitul de 16.6 l/min. iti permite sa beneficiezi de un aport de apa calda menajera ridicat in mod constand chiar daca exista 2 consumatori.

Indeparteaza orice potential risc de defectiune, datorita protectiei electrice si la inghet de care beneficiaza.

Valorile puterii termice de 29 kW pentru ACM si 25 kW pentru incalzire sunt satisfactoare pentru o locuinta de dimensiuni medii si chiar mari.

 

Dezavantaje:

Pretul este pe masura caracteristicilor oferite.

 

 

 

 

Ariston Cares Premium 24 EU 

 

Iata o centrala murala pe gaz al carei sistem de condensare poate duce la economii de pana la 35% in ceea ce priveste consumul de combustibil, potrivit producatorului. E prevazuta cu ecran LCD pentru control usor al optiunilor de incalzire si temperatura a apei menajere, oferind confort sporit oricarei locuinte.

Iar pentru ca are o putere standard, de 24 kW, putem spune ca e cel mai potrivit model pentru rezidente de bloc, cu suprafete de maximum 180 de metri patrati.  Aceasta preferinta de utilizare e reflectata si in randul cumparatorilor, insa si in debitul maxim de incalzire al apei, ce are valoarea de 9.4 l/min (deserveste cu succes locuinta, producand apa calda constant si cand sunt folositi ambii consumatori).

Pentru siguranta, prezinta protectie la inghet, si are vas de expansiune de 8 l, cu debit de 10.5 litri pe minut, suficient pentru uzul zilnic intr- o gospodarie mica. Zgomotul produs poate fi deranjant pentru persoanele mai sensibile, ajungand la 50 dB. Insa clasa de eficienta energetica de 4 stele pozitioneaza produsul in randul celor mai eficace sisteme de incalzire din comert.

 

Avantaje:

Centrala in condensare ce foloseste gaz metan drept combustibil – utila pentru zone urbane.

Are putere nominala de 24 kW, incalzind cu succes apartamente cu suprafata medie.

Eficienta energetica ridicata – cotata cu 4 stele.

Debit bun in ceea ce priveste incalzirea apei, de 9.5 l/min.

Ecranul LCD confera control usor si rapid setarilor de baza.

 

Dezavantaje:

Nivelul de zgomot de 50 dB poate fi deranjant, potrivit unor utilizatori.

Nu e prevazuta cu termostat pentru reglarea confortului termic din orice camera, necesitand achizitia ulterioara a acestuia.

 

 

 

 

Protherm Ray 6kW

 

Daca preferi o centrala murala ce foloseste curentul electric drept combustibil, te poti indrepta spre un model precum acesta. Are o putere relativ mica, de 6 kW, dar suficienta pentru locuintele cu suprafete reduse, de pana la 38 metri patrati, potrivit producatorului. Randamentul de functionare este unul bun, de 99.5 %, astfel incat sa nu fie pierderi mari de energie.

In ceea ce priveste siguranta la exploatare, e prevazut cu protectie electrica IP40 si la inghet. Panoul LCD pentru control asigura afisajul temperaturii si presiunii existente in instalatie, iar modulul de autodiagnosticare ajuta la descoperirea rapida si identificarea erorilor. Iar daca nu iti mai doresti calorifere in apartament sau locuinta, poti ajusta centrala si la incalzire prin pardoseala.

Pentru ca are o tensiune de alimentare de 400V, necesita racordaj special la alimentare, care se recomanda sa fie facut de profesionisti, pentru a nu exista greseli sau accidente. Nu are boiler incorporat, insa exista posibilitatea conectarii unuia extern pentru apa calda menajera. Mentionam clasa energetica 3 stele, relativ eficienta, si nivelul de zgomot aproape imperceptibil in mod obisnuit, de doar 20 dB.

 

Avantaje:

Centrala electrica de incalzire ce se monteaza pe perete.

Putere nominala de functionare de 6 kW – eficienta pentru spatii de pana la 38 mp.

Foarte silentioasa – nivel de zgomot minim, de 20 dB.

Prevazuta cu panoul LCD unde poti vedea si modifica setarile de functionare.

Permite racordarea la calorifer, pentru incalzire clasica, sau prin pardoseala.

 

Dezavantaje:

Nu are boiler pentru apa menajera calda, insa se poate atasa unul achizitionat in prealabil.

Racordarea la reteaua electrica este dificila, fiind preferabila montarea profesionala.

 

 

 

 

Ariston Genus One 24 

 

Cu o centrala ca aceasta, iti poti incalzi cu usurinta apartamentul, dar si casa, insa, cu conditia de a fi conectat/a la reteaua de gaze. Modelul e unul in condensare, avand un randament foarte bun, de 108% si o eficienta a combustiei de 97.4%. Consumul de energie electrica e de 80W, facand parte din clasa A.

Acest produs e unul ce poate fi utilizat atat pentru caldura, cat si pentru apa calda (11l/min). Tirajul de evacuare a rezidurilor e unul fortat, iar kitul de instalare pentru el e inclus in pachetul de achizitie. Puterea maxima de incalzire a acestei centrale e de 23.6 kW, iar suprafata recomandata pentru ea e de 180 mp. 

Pentru a controla cu usurinta ce se intampla, ai la dispozitie un panou digital, tactil. Functiile de care te poti bucura sunt: Auto, Comfort, Autodiagnoza activa si Programare orara. Dimensiunile centralei sunt de 74.5 x 40 x 31.5 cm, iar greutatea de 32.7 kg. Poate produce un zgomot cuprins intre 20 si 40 dB, la pornire fiind destul de galagioasa.

 

Avantaje:

E potrivita pentru a fi utilizata atat pentru incalzire, cat si pentru apa calda menajera.

Primesti in pachet si kitul necesar tirajului fortat pe care il are. 

E dotata cu functii care iti vor face utilizarea mai simpla si cu panou de comanda digital, cu touchscreen.

E recomandata pentru marea majoritate a apartamentelor, suprafata recomandata fiind de 180 mp.

 

Dezavantaje:

Produce un zgomot destul de deranjant mai ales atunci cand porneste.

 

 

 

 

Arca Pixel 25 F

 

Modelul acesta de centrala termica e unul conventional, care functioneaza pe baza de gaze naturale. Randamentul maxim de incalzire e de 92.9%, iar eficienta combustiei gazelor e de 91.8%. Produsul poate fi utilizat pentru incalzire, apa calda menajera sau ambele, astfel incat sa se plieze cat mai bine pe cerintele utilizatorilor.

Cu o putere maxima de lucru de 25.1 kW, acest model e capabil sa faca fata locuintelor care au pana in 200 mp, deci, e potrivit inclusiv in case, daca acestea sunt legate la reteaua de gaze. Vasul de expansiune are o capacitate de 7.5 litri, temperatura maxima pe care o poate atinge apa e de doar 60 grade Celsius, iar debitul e de 14.4 l/min. 

Centrala aceasta cantareste 40 de kg si masoara 65 x 40 x 26 cm. Kitul pentru evacuarea gazelor e inclus in pachet, iar montarea se face pe perete. Pentru a o controla simplu si rapid, ai un mic display si sase butoane intuitive. 

 

Avantaje:

E eficienta in locuintele care au dimensiuni de pana in 200 mp, avand o putere de 25.1 kW.

O poti folosi pentru a incalzi incaperile, dar si pentru a furniza apa calda menajera. 

Include kitul necesar evacuarii gazelor. 

Setarile se realizeaza cu mare usurinta, deoarece e dotata cu display si butoane.

 

Dezavantaje:

Fiind un model conventional, nu are un randament de incalzire extrem de bun – 93.9%.

 

 

 

 

Ariston Alteas One Net 24 kw 

 

De la prima privire se poate observa cat este de deosebita aceasta centrala termica, deoarece are un design mai aparte, fiind de culoare neagra. Ea e dotata cu un display LCD si butoane tactile, fiind o varianta moderna si eleganta. Pe langa faptul ca se livreaza cu kitul de evacuare a gazelor, vei mai primi in colet si un filtru antimagnetita Fernox TF1, dar si un termostat wireless.

Produsul acesta are o putere maxima de incalzire de 24 kW si e recomandat in incaperile care au pana in 150 mp. Poate fi utilizat atat pentru a creste temperatura dintr-o locuinta, cat si pentru apa calda menajera. Are protectie la inghet, functioneaza cu gaze naturale si se monteaza pe perete. 

Alte date importante pe care ar trebui sa le stii sunt urmatoarele: debitul de apa e de maxim 15.4 l/min, presiunea de operare e de 3 bari, temperatura maxima de 100 grade Celsius si zgomotul de 20-40 dB. Referitor la dimensiuni, acestea sunt 745 x 400 x 315 mm, iar greutatea e de 32.7 kg. 

 

Avantaje:

Are un design deosebit, fiind de culoare neagra si avand display tactil.

Temperatura maxima la care poate ajunge apa incalzita de centrala aceasta e de 100 grade Celsius.

Are un debit de apa calda destul de mare, de 15.4 l/min.

Vei primi si un termostat wireless, pentru a controla cu usurinta temperatura din locuinta. 

 

Dezavantaje:

Este eficienta doar pentru spatii mai reduse ca dimenisuni, care nu depasesc 150 mp.

 

 

 

 

Bosch Tronic Heat 3500 18 kW 

 

Daca vrei o centrala pe care sa o poti folosi fara a fi conectat la o retea de gaze naturale, iti recomandam acest produs care functioneaza doar cu energie electrica, avand o putere de incalzire de 18 kW si fiind potrivit pentru locuintele care au cel mult 100 mp. Daca achizitionezi si un boiler extern, il vei putea intrebuinta si pentru a avea in permanenta apa calda menajera.

Acest produs e unul ce ofera o eficienta decenta, 97.5%, dar consuma destul de mult, facand parte din clasa D. Are functii utile, de care te vei bucura pentru o experienta placuta si sigura: autodiagnoza, anti-inghet, protectie la supraincalzire, control prin display LED, cu butoane intuitive si afisare temperatura.

Aceasta centrala de la Bosch poate fi destul de zgomotoasa in unele momente, producand cel mult 39 dB. Ea are dimensiuni de 416 x 712 x 300 mm si o greutate de 28 kg. 

 

Avantaje:

Ai nevoie doar de energie electrica pentru a-ti incalzi locuinta, nefiind necesar gaz sau combustibil solid. 

Poate fi utilizata si pentru apa calda menajera, daca achizitionezi si un boiler potrivit.

E destul de eficienta, avand un randament de 97.5%.

Vine cu o multime de functii utile care te vor ajuta sa o intrebuintezi cu usurinta si sa ai o experienta placuta – diagnoza automata, protectie la inghet si supraincalzire, afisare temperatura.

 

Dezavantaje:

Consumul de energie electrica va fi unul destul de mare – face parte din clasa D.

 

 

 

 

 

Cum se foloseste o centrala termica

 

Centralele termice de apartament se gasesc astazi in majoritatea locuintelor romanilor, inlocuind cu succes sistemele centralizate de incalzire. Desi diferite din punct de vedere al firmei producatoare, capacitatii si designului, acestea se bazeaza pe acelasi principiu de functionare si necesita efectuarea unor proceduri specifice de intretinere pentru a functiona in cele mai bune conditii. Afla din ghidul de mai jos care sunt acestea si cum le poti executa corect.

 

 

Eliminarea aerului din calorifere

Calorifere sunt elementele care asigura raspandirea caldurii in locuinta pentru intermediul apei circulate. In timp, acestea pot acumula goluri de aer care se concretizeaza in zone reci ce scad in mod semnificativ randamentul. Pentru a te asigura ca beneficiezi de toata capacitatea de incalzire a sistemului iti recomandam sa elimini periodic aceste „bule”, cea mai prielnica perioada fiind inceputul iernii, cand treci din nou centrala pe modulul de circulare a apei prin reteaua de tevi.

Pentru aceasta manevra ai nevoie de un prosop, o cana sau un borcan in care sa colectezi eventualul lichid eliminat si o cheie de aerisit sau o surubelnita. Inchide robinetii de tur (partea superioara a caloriferului inspre centrala) si retur (in partea inferioara) si deschide-l usor pe cel  pentru aerisire, tinand carpa sau recipientul sub el. Mentine-l asa pana cand incepe sa curga putina apa, apoi inchide-l si redeschide ceilalti robineti.

Ordinea corecta de abordare este de la caloriferul cel mai apropiat de centrala, catre cel mai indepartat. La final, completeaza volumul de apa din instalatie, deschizand robinetul situat langa centrala si lasand apa sa curga pana cand se obtine presiunea normala care trebuie mentinuta intre 1.5 si 2 bar pentru functionare optima.

 

Izoleaza teava de alimentare cu apa rece

Daca centrala se gaseste intr-un spatiu care nu este protejat impotriva temperaturilor extreme, se poate intampla ca teava de alimentare cu apa rece sa condenseze si sa inghete determinand oprirea sistemului de incalzire. Pentru a preveni acest lucru, iti recomandam sa izolezi din timp acest segment cu polietilena expandata, plastic elastomer, vata caserata si orice alta varianta care corespunde bugetului si preferintelor tale.

 

Achizitioneaza un termostat

Cea mai simpla metoda prin care poti asigura functionarea eficienta a centralei, facturi reduse la apa si gaz si o durata de viata mai indelungata este procurarea unui termostat care sa permita gestionarea economica a caldurii. Daca ai apartament sau casa cu mai multe camere iti recomandam fie sa il montezi in incaperea cea mai rece pentru asigura confortul tuturor, fie sa achizitionezi unul pentru fiecare spatiu. Amplaseaza-l departe de ferestre pentru a nu determina suprasolicitarea inutila a sistemului prin raportarea la temperatura din apropierea geamurilor care este de regula mai scazuta.

 

Asigura verificarea periodica a centralei termice

Conform legii, posesorii de astfel de sisteme de incalzire sunt obligati sa asigure verificarea o data la doi ani. In afara de aspectul legal, aceste evaluari tehnice te ajuta sa identifici din timp micile defectiuni aparute, care chiar daca nu influenteaza grav si vizibil eficienta centralei, pot determina cresterea consumului de combustibil si deteriorarea ireversibila a unor piese costisitor de schimbat.

 

Verifica si curata cosul de evacuare

In perioadele in care nu folosesti centrala intensiv, cosul de evacuare poate fi infundat de pasari care isi fac cuibul, panze de paianjen care stocheaza praf si alte impuritati. Pentru a asigura eliminarea eficienta a deseurilor rezultate in urma arderii gazelor, te sfatuim sa verifici si sa cureti in fiecare an acest segment.

 

 

Protejeaza sistemul de calcar si impuritati prin montarea de filtre

Depunerile de calcar si diversele particule existente in apa pot deteriora elementele instalatiei diminuand performantele si durata de viata. Pentru a proteja sistemul de incalzire este important sa montezi pe teava de alimentare cu apa rece un filtru anticalcar si unul cu sita, iar pe teava de retur o versiune mecanica pentru a capta rugina sau alte impuritati colectate de apa incalzita, la trecerea prin calorifere.

 

 

 

Marci recomandate:

 

Solutiile de incalzire a locuintei, biroului sau a spatiilor de productie cu ajutorul centralelor termice au devenit preferate de catre utilizatori din doua motive: costurile de exploatare competitive si posibilitatea de a adapta consumul – si facturile – in functie de particularitatile cladirii si nevoile specifice ale clientului. Ambele depind in mare masura de calitatea produselor achizitionate, de aceea iti prezentam in cateva cuvinte trei dintre cele mai apreciate branduri de pe aceasta piata.

 

Bosch este cel mai mare producator european de tehnologie in domeniul incalzirii, printre brandurile sale numarandu-se Bosch, Buderus, Junkers, Dakon, Florida Heat Pump, Geminox, Sieger etc. Dintre acestea, ne vom concentra deocamdata pe Buderus – brand existent pe piata inca din anul 1825, al carui principal scop este reprezentat de dezvoltarea de solutii noi de incalzire. Produsele marca Buderus echipeaza locuinte, scoli, spitale, hoteluri, muzee si cladiri de birouri.

Aparatele Buderus se remarca in prezent pe piata din domeniu prin faptul ca sunt pioniere ale instalatiilor de incalzire prin condensare – singurele dispozitive care ofera un randament mai mare de 100%. Datorita acestui tip de instalatie, amprenta de carbon este redusa, costurile de incalzire micsorate, iar consumul de combustibil diminuat.

Buderus este prezent in peste 50 de state de pe intreg mapamondul, fiind recunoscut ca lider in domeniul solutiilor inteligente, moderne si inovatoare. Produsele comercializate sunt confectionate integral in Germania si Olanda, in instalatii de productie care respecta integral standardele de siguranta si de performanta in vigoare.

Rezultatul este o gama de articole caracterizata printr-un nivel fara egal de eficienta, fiabilitate si durabilitate. Achizitionand un produs marca Buderus te poti lauda ca detii una dintre cele mai avansate piese in domeniul incalzirii prin condensare.

 

Grupul Vaillant are o vechime de peste 140 de ani pe piata solutiilor de incalzire si racire a apei si a spatiilor de locuit. Enumerat printre liderii mondiali in ceea ce priveste eficienta deosebita a produselor sale, grupul isi comercializeaza articolele in intreaga lume.

Daca esti preocupat de conservarea resurselor si de un nivel crescut de calitate a vetii, Vaillant este numele care iti trebuie. Forma are peste 12.000 de angajati loiali din intreaga lume, o viziune unitara care dicteaza normele de conduita a afacerilor si valori fundamentale de la care nu se abate.

Grupul Vaillant include urmatoarele branduri: Vaillant, fondat in Germania anului 1874, Saunier Duval, awb, Bulex, DemirDokum, Glow-worm, Hermann Saunier Duval si Protherm. Produsele  marca Vaillant includ boilere in condensare, sisteme solare pentru apa calda si incalzire, pompe de caldura, sisteme hibride, sisteme de ventilare, incalzitoare de apa alimentate electric sau cu gaz, aparate de aer conditionat, radiatoare si alte servicii conexe.

Datorita noii sale viziuni, grupul Vaillant defineste obiectivele globale ce pot fi realizate local datorita produselor premium, cu o performanta unica, concepute special in asa fel incat sa satisfaca nevoile specifice ale utilizatorilor din diverse zone geografice.

 

Bazele companiei  au fost puse in anul 1917 de catre Johann Viessmann, sub forma unui mic atelier specializat in producerea boilerelor de otel. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Hans Viessmann preia afacerea tatalui sau si o modernizeaza. Dupa anii ’60, in care uleiul a inlocuit combustibilii solizi folositi anterior, aceste solutii de obtinere a apei calde si a caldurii au devenit din ce in ce mai cautate pe piata, deschizand usile unei dezvoltari continue si spectaculoase pana in prezent.

Astazi, compania are peste 11.000 angajati si este prezenta in mai mult de 74 de tari. Ea produce sisteme de incalzire prin condensare, sisteme termice solare, sisteme fotovoltaice, pompe de caldura, sisteme de incalzire pe baza de biomasa, sisteme de biogaz si echipamente de ventilare si de aer conditionat.

Daca e sa vorbim in cifre, grupul Viessmann genereaza peste 2.2 miliarde de euro anual din vanzari. Productia se desfasoara in 22 de fabrici amplasate in 11 tari, brandul are subsidiari si reprezentante in 74 de state si un total de 120 de birouri de vanzari in intreaga lume.

Ideea de sustenabilitate a productiei a marcat evolutia brandului inca de la infiintare, si ramane o marca a prezentului. Pentru Viessmann, sustenabilitatea este sinonima cu echilibrul intre responsabilitatile ecologice, economice si sociale, ceea ce face ca nevoile actuale sa se bucure de o adresabilitate ridicata, fara compromisuri in ceea ce priveste calitatea vietii urmatoarelor generatii.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Bosch Condens 2000 W ZWB24-1RE

Cand ai nevoie de o centrala termica prin condensare pentru apartament, acest model de perete ce functioneaza cu gaz metan (utila in zone urbane) poate fi o aditie utila in casa. Asta si pentru ca, potrivit producatoruui, are un randament extrem de bun, de 103%, fiind totodata si silentios (zgomotul maxim atins este de 36 dB). Si e prietenos cu mediul inconjurator, avand valori scazute de noxe si un consum redus de combustibil gratie ventilatorului si vanei de gaz modulante.

Cand vorbim de putere, e un model standard, de 24 kW, care incalzeste cu succes un apartament modern, de pana la 180 metri patrati, repartizat in camere de marimi medii (locuinte cu 2 sau 3 camere, de exemplu, sunt asigurate termic pe timp de iarna). Iar debitul de apa calda produs, de 10l pe minut, e suficient pentru o gospodarie sau rezidenta cu doua surse de consum (in bucatarie si baie).

Consumul de curent, de 120 W, este unul mediu pentru acest tip de aparat, care dispune de un ecran LCD cu informatii importante pentru utilizarea incalzirii, precum si coduri de avarie in cazul in care e necesara diagnosticarea rapida. Astfel, vei sti imediat cum sa rezolvi problema aparuta.  

 

Avantaje:

Centrala in condensare pe gaz metan – randament foarte bun de 103%.

Eficienta la furnizarea caldurii, oferind 24 kW de putere termica, fiind utila pentru apartamente sau spatii de locuit de pana la 180 mp.

Este silentioasa – nivel de zgomot scazut, de 36 dB.

Debit bun de apa calda (10 l/min) pentru rezidente personale.

 

Dezavantaje:

Necesita perete liber pentru montare (72.5 x 35.5 x 44 cm).

 

 

Protherm Ray

Dupa ce analizezi pe scurt caracteristicile acestei oferte, vei putea sa consideri si tu ca ai gasit  o centrala termica electrica ieftina si buna. Produsul va permite producerea agentului termic pe baza unui demers controlat de un microprocesor. Se asigura astfel modularea continua a puterii si posibilitatea de auto-diagnoza in caz de defectiuni sau erori.

Cu o valoare de 18kW oferita,  aceasta piesa va putea sa functioneze perfect in limitele unui spatiu de pana la 113 metri patrati, deci se preteaza bine pentru locuinte mici si medii ca dimensiuni si chiar pentru garsoniere sau apartamente cu doua camere.

Pentru a constitui o alegere fiabila, centrala este asigurata cu protectie la inghet, protectie electrica IP40 si e integrata in clasa de eficienta moderata, primind 3 stele. Modelul va fi usor de montat, masurand 74 x 41 x 31cm si avand o greutate de 34Kg. Nu include boiler, deci nu va avea o rezerva de apa calda constant asigurata, incalzind-o pe parcurs. Pentru circuitul de incalzire se obtine un maxim de 85 de grade Celsius, ceea ce este suficient in considerentele in care lungimea acestuia nu depaseste spatiul recomandat. Cu o presiune maxima de 3bar, nu va fi cea mai buna alegere pentru o vila, dar se descurca excelent la locuintele pe un singur nivel. Lucreaza foarte silentios, cu numai 20dB produsi la incalzire.

 

 

Vaillant ecoTEC Pro VUW INT II 236/5-3

Multi romani sunt de parere ca centralele Vaillant se numara printre cele mai bune exemple disponibile pe piata noastra, asa ca preferam sa exemplificam printr-un model de la acest brand, mai ales ca este vorba despre o piesa care functioneaza in condensare.

Principalele caracteristici ce trebuie amintite sunt: o putere termica utila evaluata la maxim 19kW, care, impreuna cu un randament supraunitar specificat la 108%, va putea oferi rezultate bune in apartamente mici si mijlocii, adica pe suprafete de pana la 180 metri patrati.

Produsul este echipat cu afisaj digital, are tiraj fortat si montaj conventional, mural, asigurand un debit de apa calda de 11l pe minut, valoare intalnita des un cazul centralelor de apartament unde se va alimenta o singura baie. Dispozitivul nu are boiler incorporat, dar constructia este una fiabila si bine pusa la punct. Remarcam o eficienta energetica de incadrare in clasa cu 4 stele, functionarea silentioasa(49dB) si necesarul de temperatura minima si maxima de 35/75 grade Celsius pe circuitul de incalzire.

 

Avantaje:

Adecvata pentru locuinte de circa 160mp, avand 26kW putere.

Include boiler de 46l si are debit de apa calda menajera de 16.8l/min, alimentand baia si bucatarie eficient.

Lucreaza in condensatie, permitand economie energetica – clasa de eficenta energetica de 4 stele.

Include un touchscreen si sistem de autodiagnoza – usor de setat.

Lucreaza fara zgomot neplacut, producand pana la 45dB.

 

Dezavantaje:

Unii potentiali cumparatori ar considera pretul de achizitie fiind cam mare pentru bugetul lor.

 

 

Ariston Genus Evo 30

 

Pentru persoanele care doresc sa achizitioneze un astfel de dispozitiv si se intreaba ,,care este cea mai buna centrala termica pe gaz de la Ariston?’’, produsul de fata poate constitui cu succes alegerea potrivita. Este o centrala de tip conventional, cu putere ridicata de 30 kW, astfel incat va avea capacitatea necesara de producere a unui debit extins de apa calda menajera, de 13,5 l pe minut, prin urmare, va fi potrivita pentru situatiile in care este utilizata de catre mai multi consumatori in acelasi timp.

Se evidentiaza printr-un randament inalt, ce masoara 93,6% si va reusi sa incalzeasca un spatiu extins, de maximum 220 m². Modalitatea de evacuare a gazelor de ardere se face prin tiraj fortat, aerul necesar arderii este preluat din exteriorul incintei in care este montata centrala, iar gazele produse prin ardere sunt evacuate tot in exterior.

Clasa de eficienta energetica, precum si clasa de emanare a noxelor este de 3 stele, panoul de control se prezinta sub forma unui ecran LCD, iar pentru siguranta in exploatare, modelul include protectie la inghet. Aparatul are un design inovator, atractiv si de dimensiuni reduse, astfel se va preta pentru orice tip de mobilier. In pachetul de achizitie al produsului va sunt oferite si materiale pentru fixarea pe perete.

 

Avantaje:

Este o centrala cu putere ridicata, ce se remarca prin eficienta si calitate la standard inalt

Producatorii ofera o garantie extinsa de 60 de luni

Va fi capabila sa furnizeze un debit extins de apa calda menajera, astfel va face fata la mai multi consumatori simultan

Are o capacitate de incalzire a unui spatiu de maximum 220 m²

 

Dezavantaje:

Clasa 3 stele pentru eficienta energetica

 

 

Ariston ClasEvo 28

Daca sunteti in cautarea unei centrale eficiente pentru apartament, va sugeram sa analizati modelul oferit de catre brandul Ariston. Acest producator este cunoscut pentru furnizarea de produse de calitate moderata, iar modelul de fata nu se exclude din aceasta categorie. Este o centrala de tip conventional, ce are o putere termica ridicata, masurata la 30 kW, ceea ce arata, prin urmare, ca va avea capacitate mare de producere a apei calde menajere. Astfel, reuseste sa furnizeze un debit de 13,5 l pe minut, suficient pentru a face fata, mai ales, pe timp de iarna, cand este nevoie si de incalzire termica si de furnizarea apei calde.

Este conceputa incat sa aiba capacitate de incalzire a unui spatiu de maximum 200 m², avand un randament ridicat de 93,6 %. Modalitatea de evacuare a gazelor de ardere se face prin tiraj fortat, aerul necesar arderii este preluat din exteriorul incintei in care este montata centrala, iar gazele produse prin ardere sunt evacuate tot in exterior.

Modelul functioneaza silentios, avand un nivel de zgomot de 38 dB, iar clasa de eficienta energetica, precum si clasa de emanare a noxelor este de 3 stele. Un alt aspect important de luat in calcul este siguranta la exploatare, care in cazul acestui model, include protectie la inghet si siguranta la evacuarea gazelor arse prin intermediul ventilatorului. In pachetul de achizitie veti primi si materiale pentru fixarea pe perete.

 

Avantaje:

Produsul se remarca printr-un design placut si de dimensiuni reduse, care il face potrivit pentru orice tip de mobilier

Are o garantie extinsa de 60 de luni

Functioneaza la o eficienta ridicata de 93% si are un debit crescut de apa calda de 13,5 l pe minut

Se considera silentioasa cu 38dB produsi

 

Dezavantaje:

Dezavantaje

Inregistreaza un consum energetic relativ ridicat, incadrandu-se in clasa de eficienta energetica masurata la 3 stele, maximul fiind de 4 stele

 

 

Immergas Victrix 24TT

 

 

Produsul de fata include o serie de particularitati tehnice ce il definesc ca fiind una dintre cele mai bune centrale termice produse de catre Immergas.

Este un model ce functioneaza prin condensatie, ceea ce arata ca are marele avantaj de a consuma un procent mai redus de combustibil in comparatie cu modelele conventionale, deoarece este prevazut cu anumite componente ce recupereaza caldura din condens. Acest mod inovator de functionare face ca modelul sa poata functiona indiferent de instalatia de incalzire, fie ca este prin radiatoare sau prin pardoseala.

A fost conceputa pentru a facilita obtinerea unei eficiente ridicate in incalzirea rezidentiala si la prepararea apei calde pentru consum, avand o putere termica de 23,3 kW si un randament inalt de 109,1 %.  Face fata la suprafete ce masoara 150 m², iar capacitatea de furnizare a apei calde menajere este de 12,2 l pe minut. Modalitatea de evacuare a gazelor de ardere se realizeaza prin tiraj de tip fortat, care este utilizat in cazul centralelor de apartament. Acesta are avantajul ca nu este necesar un cos construit, evacuarea facandu-se printr-o tubulatura deja existenta. In ceea ce priveste siguranta in exploatare, modelul are prevazuta protectie la inghet si totodata include 2 schimbatoare de caldura, iar panoul de comanda se prezinta sub forma  unui display digital.

 

Avantaje:

Este o centrala termica in condensare, ce se remarca printr-un randament \”supraunitar\”

A fost conceputa respectand normele de siguranta impuse de Comunitatea Europeana, oferind siguranta la exploatare si incluzand o functie de protectie la inghet

Produce un debit de 12,2 l de apa calda pe minut

Dotata cu afisaj electronic

 

Dezavantaje:

Este un produs calitativ si eficient, insa poate incalzi corespunzator numai un spatiu de maximum 150 m²

 

 

Bosch ZWSE 28-5 MFA

 

 

Considerata a fi o centrala conventionala pentru locuintele rezidentiale, aceasta piesa cu tiraj fortat de la Bosch va constitui o optiune preferata de catre mai multi potentiali utilizatori. Dispozitivul se alimenteaza cu gaz, fiind astfel mai potrivit pentru locuinte care au acces la reteaua de distributie de gaze naturale. Pentru a asigura mereu o cantitate de apa calda de rezerva, produsul incorporeaza un boiler cu o capacitate de 48l.

Dat fiind ca poate oferi o putere nominala maxima de 30kW, aparatul va fi capabil sa incalzeasca eficient spatii de pana la 170 de metri patrati, mai mult decat suficient pentru un apartament de mari dimensiuni sau chiar o casa.

Un debit de apa calda de 18.5l pe minut certifica pe deplin capacitatea buna de a oferi rapid si eficient apa calda la orice ora din zi si in cantitati destul de mari. Se monteaza pe perete, pachetul continand si piesele utile pentru amenajare. Modelul cantareste 79Kg si este insotit de o garantie de 36 de luni.

Avantaje:Ofera suficienta  apa calda , avand un debit de 18.5l/minut.

Chiar si cand sunt foarte multi consumatori, piesa poate oferi apa calda stocata intr-un boiler de rezerva.Este capabila sa incalzeasca spatii extinse, pana la 170 de metri patrati.Ideala pentru locuinte, deoarece are tiraj fortat montandu-se facil.

Dezavantaje:

Este destul de grea, deoarece cantareste 79Kg.

 

 

Immergas Eolo Star 3E 24

 

In cazul in care urmariti sa procurati un astfel de aparat, insa sunteti in cautarea unor produse cu preturi mai economice, va sugeram sa analizati modelul de fata, deoarece face parte din categoria centralelor termice de apartament ieftine si bune.

Pretul avantajos din aceasta perioada, face ca dispozitivul, oferit de catre brandul producator Immergas, sa fie accesibil pentru o vasta categorie de potentiali utilizatori. Este conceput incat sa se preteze pentru locuintele unifamiliale, cu suprafete de incalzire ce nu depasesc 150 m², avand o putere termica cu valoare de 24 kW si un randament de 93,4%. Evacuarea gazelor de ardere se va efectua prin tiraj de tip fortat, care este, de altfel, recomandat in cazul centralelor montate in apartament, deoarece nu este necesar un cos construit, evacuarea facandu-se printr-o tubulatura deja existenta.

Puterea la care modelul functioneaza va reusi sa furnizeze un debit de apa calda menajera de 11,1 litri pe minut, suficient in cazul in care nu exista multi consumatori simultan. Panoul de control este electronic, comenzile fiind usor de accesat si intuitive. Clasa de eficienta energetica este masurata la 3 stele, pompa modelului este cu trei turatii, iar din punct de vedere al sigurantei in timpul utilizarii, produsul beneficiaza de protectie in caz de inghet si include totodata ventilator cu turatie fixa. Dimensiunile totale ale aparatului sunt 751 mm in inaltime, 440 mm latime si adancime 250 mm. Acest produs contine si kit de evacuare.

 

Avantaje:

Produsul poate fi achizitionat la un pret rezonabil, fara sa faca exceptie de la calitate

Are un bun randament si putere termica, fiind foarte potrivita pentru instalarea in locuinte tip apartament

Are inclus kit de evacuare pentru gazele de ardere

Debitul de apa calda menajera furnizata se incadreaza in valorile medii

 

Dezavantaje:

Eficienta energetica mentionata de 3 stele

 

 

Beretta Ciao Green 29 CSI

 

In ciuda dimensiunilor sale compacte si a greutatii mici, aceasta centrala termica pe gaz se bucura de o putere de 29 kW la ACM si 25 kW la incalzire, ceea ce inseamna ca vei putea evita lesne riscul neplacerilor aparute ca urmare a unei cantitati prea mici de apa furnizata comparativ cu nevoile familiei si ca vei putea aduce la temperatura dorita o suprafata de 200 mp.

Ba mai mult, datorita faptului ca avem de-a face cu un model in condensatie, putem vorbi de un randament supraunitar calculat(102%) si o eficienta ridicate, caracteristici ce pot fi traduse simplu prin reducerea costurilor lunare la facturi.

Vasul de expansiune integrat are un volum de 9 l, iar debitul de apa calda este de 16.6 l/min, drept care centrala termica poate fi instalata si in locuintele unde exista minim 2 consumatori. Aceasta garanteaza inclusiv siguranta in exploatare, caci dispune de protectie electrica (IPX5D) si  la inghet.

 

Avantaje:

Este un model electric, putand fi montat in zonele in care nu exista retea de distributie pentru gaz.

Asigura 18kW putere, deci poate oferi caldura in spatii de maxim 113mp.

Este asigurata si fiabilizata corespunzator, cu protectie electrica IP40 si anti-inghet.

Ofera confort, fara zgomot deranjant la pornire, doar 20dB.

Permite auto-diagnoza, pe baza unui microprocesor intern.

 

Dezavantaje:

Nu are si un boiler ca rezerva de apa calda inclus.

 

 

Protherm Ray 24kW

 

Daca esti pus in situatia de a schimba centrala termica veche din apartament, sau daca ai decis sa te debransezi si ai nevoie de o piesa de calitate pentru incalzire, iti propunem o centrala termica din gama clasica, la un pret accesibil: Protherm Ray 24 kW.

Este vorba despre o piesa care dezvolta o putere totala de 24 kW, perfecta pentru o suprafata de 80-100 mp, cu un randament de 99.5% daca este sa ne bazam pe indicatiile oferite de catre producator. Iar daca trebuie sa schimbi si instalatia de incalzire, profitam sa iti spunem ca e un moment bun sa iei in calcul varianta incalzirii prin pardosea, caci aceasta centrala poate fi adaptata cerintelor specifice ale acestui tip de montaj.

Panoul de comanda cu display afiseaza in permanenta temperatura si presiunea de instalatie. Functia de autodiagnosticare face ca orice interventie service sa fie rapida si precisa, tintita direct catre zona cu probleme. Multumita protectiei la inghet, poate fi montata si in case de vacanta nelocuite pentru perioade lungi.

 

Avantaje:

Centrala termica clasica, cu un randament de functionare de 99.5%.

Putere de 24 kW pentru incalzire eficienta a unei suprafete de aproximativ 100 mp.

Echipata cu functie de protectie la inghet si posibilitate de autodiagnosticare.

Adaptabila pentru instalatie de incalzire prin pardoseala.

 

Dezavantaje:

Puterea dezvoltata poate genera anumite probleme daca functia de incalzire si cea de producere de apa calda sunt folosite simultan.

 

Cea mai buna centrala termica Beretta – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Centralele termice sunt un mod comod si fiabil de a incalzi locuinta pe termen lung, iar daca vrei sa cumperi una, insa preferi un model mai accesibil, poti da o sansa produselor marca Bereta. Beretta Quadra Green 30 CSI este o centrala in condensare, care incalzeste si prepara apa calda menajera, eficienta intr-o locuinta de pana la 150mp. Reglarea temperaturii se face de la butoane, in mod simplu, si exista un display digital cu simboluri, pe care poti urmari buna functionare a centralei si codurile de eroare, daca e cazul. Are tiraj fortat de evacuare a gazelor, kitul e inclus in pret si dispune si de protectie la inghet, necesara pe timp de iarna. Daca preferi sa consulti si o a doua oferta, inainte de a te decide, iti sugeram Beretta Ciao Green 25 CSI.

 

Cum alegi o centrala termica Beretta buna

 

Ghidul cumparatorului

Cand vine iarna, cu totii ne facem griji de consumul mare pe care l-am putea face la caldura, pentru ca stim foarte bine cat de usturatoare pot fi facturile cu pricina. Astfel se explica si debransarea a tot mai multor persoane de la termoficare, intrucat, odata cu tehnologia, au aparut si alte aparate care ne pot face viata mai usoara, ajutandu-ne, totodata, sa economisim bani.

Este si cazul centralelor termice care au ajuns sa fie indispensabile oricarei familii, atat pentru consumul redus, cat si pentru faptul ca sunt intotdeauna la indemana si te ajuta sa economisesti, inclusiv, timp (cand ai nevoie de apa calda, spre exemplu).

Astfel ca, daca te-ai hotarat sa achizitionezi una, nu este suficient sa te opresti asupra primului model iesit in cale, ci trebuie sa tii cont de cateva caracteristici importante, daca vrei ceva calitativ.

randul: Beretta a fost infiintata in 1950, intr-un oras industrial mic din nordul Italiei de catre Angelo Beretta. In 1969 a inceput productia si distributia propriei marci de boilere pe kerosen si motorina, avand ca scop incalzirea locuintei individuale. Motivul principal l-a constituit ideea inovatoare, conform careia o mai mare autonomie ar insemna, implicit, un confort sporit si posibilitatea de a economisi, la sfarsitul zilei, ceva banuti.

Tot astfel se explica si aparitia, in 1973, a modelelor pe baza de gaz metan. In 1989 lanseaza prima centrala termica murala cu camera etansa, celebra “Paros 21M”. In plus, odata cu anul 2007, Beretta extinde oferta de produse cu ajutorul sistemelor solare si modulelor termice centralizate, cunoscand o dezvoltare si ascensiune rapida.

Dintre produsele sale cele mai cunoscute, amintitm sistemul Hybrid Box, lansat in 2013, capabil sa gestioneze trei surse de energie (solara, electrica si gaz), asigurand un confort maxim si un minim de consum, intocmai ca celelalte modele scoase, ulterior, pe piata. Pe scurt, nu e de mirare ca din ce in ce mai multe persoane vor sa stie unde gasesc centrale termice Beretta la un pret bun ceilalti interesati.

 

Combustibilul: Exista doua optiuni in ceea ce priveste alimentarea unei centrale termice Beretta: gaz metan si lemne sau carbune. Cele mai raspandite sunt cele pe gaz, fiind folosite, de obicei, in apartamente, intrucat majoritatea sunt racordate la gaz, astfel incat nu vei fi nevoit sa cheltuiesti bani in plus pentru achizitionarea altor echipamente.

Cei care locuiesc in zonele rurale, insa, nefiind la fel de norocosi, vor apela la alte surse, precum lemnul sau carbunele. Din pacate, centralele termice pe lemne inseamna cheltuieli destul de mari, intrucat este nevoie de o cantitate considerabila de resurse lemnoase pentru incalzirea optima a oricarei suprafete.

Totodata, aceste modele necesita alimentarea cu combustibil la un interval scurt de timp si nici nu promit o incalzire uniforma a locuintei ca in cazul celor care functioneaza cu gaz.

 

Puterea: Este strans legata de suprafata spatiului de locuit. De regula, aceasta variaza intre 24 kw – 65 kw, astfel incat, daca urmaresti incalzirea unei garsoniere sau pe cea a unui apartament de doua camere, o centrala termica de 24 kw nu va intampina probleme in asigurarea confortului dorit.

Daca, insa, te numeri printre iubitorii de apartamente spatioase si detii o locuinta de tip rezidential, cum ar fi o vila sau un apartament cu mai multe camere, ideala ar fi alegerea unui model cu o putere de cel putin 32 de kw, pentru a incalzi intreaga suprafata si pentru a acoperi, totodata, nevoia de apa calda, mai ales ca un spatiu de locuit mare inseamna sa dispui de mai multe bai.

Daca vei urmari toti acesti pasi, cu siguranta nu vei da gres in privinta alegerii produsului. Iar daca vrei sa ai posibilitatea de a te bucura de diferite promotii sau reduceri, noi iti recomandam sa il cumperi direct de pe Internet. Ba mai mult, cu un singur click vei putea accesa sectiunea unde sunt expuse diferite pareri despre cele mai bune centrale termice Beretta, astfel incat vei putea sa te decizi mai usor.

 

Modele recomandate in 2024

 

Beretta Quadra Green 30 CSI

 

 

Daca vrei o centrala termica Beretta ieftina si buna, atunci ai gasit ceea ce cauti. Este un model mural, cu o putere termica de 26.23 kw, ideala pentru a incalzi o suprafata de 152 de m patrati, deci un apartament de doua sau chiar trei camere, si functioneaza pe un sistem cu tiraj fortat. Dimensiunile  (715 x 405 x 248 mm) o recomanda, de asemenea, pentru un apartament mai spatios. Dispune de un display digital cu 3 LED-uri incorporate, care te va informa asupra starii de functionare a centralei, precum si asupra ultimelor setari facute.

De asemenea, panoul de comanda este facil de utilizat, oferindu-ti posibilitatea de a regla temperatura de incalzire, precum si cea a apei calde, dar si de a activa diverse functii (S.A.R.A.).  Alimentarea se face pe baza de gaz metan, ceea ce inseamna nu doar ca vei reusi sa aduci anumite spatii la temperatura dorita intr-un timp relativ scurt, ci ca vei economisi si ceva banuti. Beneficiaza de un vas cu o capacitate destul de mare (8l), permitand incalzirea apei intr-un timp record  (16.6 l/min), astfel incat nu va trebui decat sa rotesti robinetul spre functia “hot water” si vei putea gati, clati rufe sau prepara o cafea, fara sa mai astepti alte minute pana cand cantitatea de apa de care ai nevoie sa incalzeste pe aragaz.

Dispune de o pompa cu modulanta  (4:1) si se incadreaza in clasa energetica de 4 stele, asadar consumul va fi unul redus. Prezinta protectie la inghet, astfel incat aceasta va functiona in parametri normali chiar si pe timp de iarna, iar designul liniar si elegant o va ajuta sa se integreze perfect in decorul locuintei tale. Pretul este unul avantajos, transportul este gratuit, iar produsul dispune si de o garantie pe 36 de luni.

 

Avantaje:

 

Centrala in condensare, cu consum avantajos de gaze.

Conceputa pentru case, dar si apartamente mari, incalzind pana la 150mp.

Are panou de comanda cu simboluri, usor de citit si de inteles, pe care poti descifra parametrii de functionare ai centralei.

Primesti garantie lunga, de 36 de luni.

 

Dezavantaje:

Trebuie sa iei in calcul costurile aferente montarii centralei (plus scurgerea condensului) si punerea in functiune de catre o firma autorizata.

 

 

Beretta Ciao Green 25 CSI

 

Este o centrala moderna, care functioneaza cu gaz natural, murala (cu montare pe perete), care datorita modului de lucru in condensare, va fi mai eficienta si mai convenabila in ceea ce priveste consumul. 

Are o putere utila de 20kW la incalzire, insa trebuie sa stii ca e omologata Range Rated, ceea ce inseamna ca puterea poate fi adaptata la necesitatile reale ale instalatiei, asa incat sa ai parte de confortul necesar, dar si de un consum economic (costuri de exploatare reduse cu pana la 35%).

Incalzeste apa in mod instant, furnizand un debit maxim de 14,3 l/min., are panou de comanda digital, foarte usor de inteles si de controlat. Mai mentionam si ca este o centrala facuta cu gandul la bunastarea mediului inconjurator, intrucat intra in clasa cea mai inalta (5) de Nox si are arzator pre-mix si schimbator in condensatie din aluminiu (randament de 4 stele).

 

Avantaje:

Ideala pentru apartamente si locuinte de pana la 100mp-120mp, avand o putere maxima de 20kW, care se ajusteaza la cerintele instalatiei.

Prepara si apa calda, in mod instant.

Este mult mai prietenoasa cu mediul inconjurator, comparativ cu centralele mai vechi.

Are garantie pe 2 ani.

 

Dezavantaje:

Costurile de livrare sunt mai mari.

 

 

Beretta Quadra Green 25 CSI

 

 

Daca vrei cea mai buna centrala termica Beretta de apartament la un pret avantajos, acest model s-ar putea sa fie exact ceea ce cauti. Design-ul linear si elegant o recomanda pentru orice tip de decor. Totodata, acesta este echipat cu un panou de comanda simplu si usor de utilizat, care iti va permite sa reglezi temperatura in functie de propriile necesitati. Display-ul digital , prin intermediul simbolurilor sugestive si al celor 3 LED-uri , iti va permite sa stii daca centrala se afla in functiune, precum si vizualizarea setarilor actuale.

Totodata, este prevazuta cu doua butoane care te vor ajuta sa reglezi temperatura ACM (apa calda) si sa activezi functia S.A.R.A (Control Automat al Temperaturii), care garanteaza atingerea temperaturii dorite intr-un timp record si un consum redus de energie si bani. Alimentarea se face pe baza de gaz metan, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa investesti bani in alte echipamente suplimentare, si prezinta un vas de expansiune de 8l, ideal pentru a incalzi apa pentru o intreaga familie.

Puterea termica maxima este de 20.84 kw, fapt care o recomanda pentru o suprafata de 113 m patrati, deci este ideala pentru un apartament cu o camera sau o garsoniera, si functioneaza pe un sistem cu tiraj fortat.  Are o pompa modulanta (cu turatie variabila), al carui domeniu este de 4:1 si beneficiaza de protectie la inghet, astfel incat nu vei intampina probleme pe timp de iarna. Pretul este unul accesibil, iar produsul are o garantie inclusa de 36 de luni, prezentand un bun raport calitate – pret.

 

Avantaje:

Centrala pentru apartamente, cu putere de 20kW.

Poate pregati apa calda menajera, instant.

Are display digital, pe care poti verifica codurile de diagnostic, in caz de eroare, dar si parametrii de functionare.

Are dimensiuni reduse, ocupand spatiu relativ redus din incapere.

Garantie de 2 ani.

 

Dezavantaje:

Exista cumparatori care o considera cam zgomotoasa (53dB).

 

 

Viessmann Vitodens 111 

 

Pentru ca reprezinta viitorul in materie de sisteme de incalzire, centralele termince in condensatie trebuie luate in considerare de catre orice persoana care isi construieste sau amenajeaza locuinta la cele mai inalte standarde de confort. Viessmann este unul dintre cei mai apreciati producatori la nivel international, cu o istorie de circa 100 de ani, asa ca este doar firesc sa ofere una dintre cele mai bune centrale termice in condensatie.

Acest model se monteaza mural, se alimenteaza cu gaz metan, are tiraj fortat(potrivita la apartamente) si se va utiliza pentru a incalzi o suprafata de pana la 160mp(putere termica nominala de 26kW). Randamentul calculat obtinut va avea caracter supraunitar, iar clasa de eficienta energetica de 4 stele confirma performantele sistemului.

Cu un debit de apa calda de 16.8l/min si pe baza boilerului incorporat(46l capacitate), putem spune ca face fata unei locuinte de familie, alimentand corespunzator o baie si o bucatarie. De apreciat mai sunt display-ul electronic touchscreen, sistemul de autodiagnoza si protectia la inghet. Cum produce numai 45dB la functionare, se poate considera ca lucreaza silentios.

 

Avantaje:

Ofera putere termica utila mare, potrivita pentru spatii de 200mp.

A fost asigurata cu protectie la inghet

Promite consum moderat spre mic de gaz si de energie electrica.

E foarte adaptabila, putand fi setata prin aplicatii Android si iOS si conectata la panouri solare.

 

Dezavantaje:

Pretul acestei achizitii poate fi catalogat drept \”piperat\” de unele persoane.

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

6 Comentarii

lili

January 11, 2022 at 11:09 am

Imi puteti spune daca centralele cu dubla condensatie au nevoie de scurgere ? La mine chiuveta fata de centrala este foarte departe in apartament sinu pot pune o centrala cu condensatie ca nu am unde scurge lichidul. Ce tip de centrala imi recomandati. Multumesc!

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 13, 2022 at 12:43 pm

Buna, Lili,

Cel care instaleaza centrala iti va spune care e cea mai recomandata optiune pentru amplasarea scurgerii.

Mult succes!

Raspunde
                                   
eugen

May 23, 2021 at 11:22 am

rog cum se monteaza o centrala pe gaz vaillant pozitia tevilor din centrala

Raspunde
                                   
Team DrDeco

May 27, 2021 at 6:51 am

Salut, Eugen,

Urmareste clipurile acestui canal, pentru a te edifica: https://www.youtube.com/watch?v=D4Qxcp_CxBk

Mult succes!

Raspunde
                                   
PAULA ZINCA

October 2, 2020 at 7:58 pm

DE CE NU AVETI NICI O INFORMATIE PENTRU CENTRALE ELECTRICE SAU PRIN IONIZARE?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

October 5, 2020 at 9:16 am

Buna, Paula,

Aici poti citi articolul nostru pe aceasta tema:
https://drdeco.ro/ce-sunt-sistemele-de-incalzire-cu-ionizare/

Toate cele bune!

Raspunde