Ce sa stii despre manopera pentru montarea unei centrale

Am modificat articolul ultima data pe: 05.11.24

 

O centrala termica de apartament inseamna o investitie destul de mare, atat la capitolul achizitie de produs, cat si la categoria montaj si automatizare. Iata de ce este important sa stii chiar tu cate ceva despre modul de functionare si instalare a unui astfel de dispozitiv, astfel incat sa poti evalua mai bine ofertele de montaj, dar si calitatea lucrarii realizate si eventualele probleme care pot sa apara pe parcursul utilizarii centralei.

 

Ai invatat cum sa evaluezi necesarul termic al casei, ai analizat diferite modele de centrale termice, ai cumparat intr-un final cea mai buna varianta si consideri ca ai facut destula munca de informare? Desi cel mai indicat este sa apelezi la un profesionist pentru manopera de montare a centralei, este bine intotdeauna sa stii si tu cate ceva despre acest proces. Te va ajuta sa negociezi altfel cu specialistii, care mai incearca uneori sa profite de naivitatea clientilor, si sa intelegi mai bine zonele in care priceperea unui instalator cu experienta merita intr-adevar toti banii.

Familiarizeaza-te cu principalele elemente ale centralei

Pentru a putea intelege procesul de instalare, pentru centrala termica pe care ai cumparat-o, trebuie sa te familiarizezi in primul rand cu principalele sale elemente componente, implicate in montaj. Din fericire, toti producatorii includ in ghidul de utilizare o schema cu centrala termica, sau chiar mai multe, unde sunt indicate exact: robinetul de umplere, al centralei, sau de retur, robinetul de tur, supapa de siguranta, care intra in actiune cand creste presiunea in centrala, supapa de aerisire, pompa si garniturile pentru cabluri.

 

Respecta distantele minime de montaj pentru centrale termice

Desi cerintele privind distanta la care trebuie sa instalezi centrala fata de alte corpuri sunt relativ standard, este bine sa le verifici punctual in manualul tehnic al modelului tau. Cele mai multe dispozitive de acest tip impun minim 800mm de la tavan, 500mm fata de sol sau orice obiect de mobilier sau aparat electrocasnic, amplasat sub centrala, cate 50mm in lateral si cel putin 700mm in raport cu orice suprafata aflata frontal fata de centrala.

Retine ca nu se recomanda, ca spatiu de montaj pentru centrala termica, suprafetele aflate la mai putin de 0.6m de cada sau dus.

Nu uita de gaura pentru evacuarea gazelor arse, daca ai optat pentru o centrala termica pe gaz sau lemne, care presupune atat costuri suplimentare, cat si stabilirea dinainte a zonei in care se va perfora peretele exterior.

Pentru ca aceste dispozitive inseamna o sarcina destul de mare, mai ales cu rezervorul plin, este foarte important sa alegi cu atentie peretele pe care fixezi centrala. Pentru siguranta, este bine ca acesta sa poata sustine greutatea totala a centralei incarcata cu apa, plus un adaos suplimentar de minim 20%.

 

Foloseste sablonul de montaj

Ai decis sa realizezi singur fixarea centralei pe perete? In aces caz este bine sa stii ca majoritatea acestor produse includ in pachetul de livrare un sablon pentru montaj, care te ajuta sa stabilesti mai usor punctele de inserare a suruburilor pentru rigleta de sustinere. Vei gasi o astfel de schema pentru montaj la centrala termica in condensatie, dar si la versiunile clasice, chiar daca este vorba despre modele mai vechi.

 

Stabileste schema de instalatie pentru calorifere

Daca vorbim despre o casa noua sau un apartament cumparat la rosu, care nu include caloriferele, vei avea putin mai mult de lucru si de platit. Pentru a nu consuma mai mult gaz sau energie decat trebuie, iti recomandam fie sa apelezi la un profesionist, pentru dimensionarea caloriferelor conform conditiilor de spatiu si izolatie termica, fie sa te documentezi foarte bine asupra acestui aspect.

In cazul in care subdimensionezi caloriferele, acestea nu vor face fata spatiului, iar centrala va functiona mai mult timp decat este necesar. Daca le cumperi prea mari, vei plati mai mult si va trebui sa incalzesti o cantitate mai mare de apa, deci iarasi pierzi la capitolul randament, desi aceasta a doua varianta este de dorit fata de prima.


Opteaza pentru un aerisitor automat de calorifer

Cei care monteaza acum intreaga instalatie pentru centrala termica, inclusiv caloriferele, au avantajul dotarii eficiente inca de la inceput. Pentru ca una dintre cele mai intalnite probleme in functionarea sistemului de incalzire este patrunderea de aer in retea, specialistii recomanda integrarea unui aerisitor automat, cu functionare eficienta, care elimina necesitatea de a te ocupa manual de acest proces de intretinere, necesar cel putin o data pe an. Daca nu stii cum se aeriseste caloriferul si nu ai facut niciodata o aerisire de calorifere la bloc sau la casa, cu atat mai mult te vei simti mai confortabil cu un dispozitiv care poate rezolva aceasta problema in locul tau.

Racordarea caloriferelor

Indiferent daca ai ales pentru montaj, calorifere cu PPR sau cu teava de cupru, trebuie sa urmezi aceeasi pasi de instalare, cu exceptia colierelor alese pentru fixare, care trebuie adaptate dupa materialul tevilor (metalice pentru cupru, plastic pentru PPR).

In kitul de instalare, inclus de producatori impreuna cu centrala termica, ar trebui sa gasesti dulii de racordare, pe care sa le fixezi pe vanele de intrare si iesire ale apei calde, in interiorul centralei. Alimentarea caloriferelor se face prin intermediul robinetelor colectoare, pe care le instalezi la iesirea din centrala, in conformitate cu numarul caloriferelor. Tot acolo montezi si robinetele de retur, in acelasi numar. Pentru a asigura o aderenta mai buna a caltilor, poti zgaria usor filetul robinetului colector. Nu uita de garnituri.

Tevile care duc la fiecare calorifer in parte trebuie conectate la robinetul de tur prin robinete de sertizare, care asigura fixarea etansa. Mai departe, fiecare teava ce pleaca dintr-un robinet de tur al centralei se leaga la robinetul de tur al caloriferului, iar cea care iese din robinetul de retur al caloriferului este conectata la un robinet de retur, dintre cele montate la nivelul centralei.

Daca nu stii sigur care este turul si returul la calorifer cauta in manualul tehnic al produsului. Majoritatea ghidurilor de functionare care insotesc aceste dispozitive includ si o schema de calorifer, cu tur-retur, care indica exact detaliile de care ai nevoie pentru o conectare corecta.

Pentru a deschide robinetii de conectare s-ar putea sa ai nevoie de o cheie de calorifer. Mai ales daca vorbim de un model mai vechi, supus des vopsirii, dar mai rar procesului de aerisire, un calorifer din fonta se poate dovedi destul de dificil de deschis, necesitand neaparat un instrument potrivit.

 

Sisteme automate de gestionare a caldurii

Pe langa temostatul integrat in centrala, mai poti opta si pentru un robinet cu termostat, la calorifer, cu functionare automata, care controleaza direct fiecare radiator in parte, astfel incat sa poti avea, mai usor, o temperatura diferita in fiecare camera. Iti recomandam sa folosesti un astfel de sistem in special in incaperile expuse catre sud, unde soarele poate suplimenta eficient caldura in timpul zilei.

Inainte de a incepe procesul de montare pe calorifer a unui astfel de dispozitiv, este necesar sa il golesti complet sau partial (daca este la etaj) de apa. Pentru a elimina lichidul din radiator trebuie sa deschizi ventilatorul de aerisire de la calorifer si robinetul de golire de la centrala. Continua cu desurubarea racordului care asigura fixarea robinetului vechi doar dupa ce centrala a fost golita complet.

Racordarea la gaz

Daca ai optat pentru o centrala pe gaz este bine sa stii ca standardul impune teava de cupru de 18mm pentru conectarea la reteaua locuintei. Iti mai spunem si ca teava de cupru se sudeaza direct de robinetul de intrerupere a gazului, deci pentru a te ocupa singur de montaj, la o centrala termica in condensatie, cu gaz, ai nevoie de aparat de sudura, electrozi si suficiente cunostinte pentru a face o treaba de calitate. De exemplu, daca sudezi intre alama si cupru, specialistii recomanda folosirea unei cantitati mai mari de pudra decapanta, iar teava de cupru se slefuieste la capat inainte de introducerea in robinet si sudare. Si aici iti aducem aminte sa nu uiti garniturile.

 

Cand este cazul sa scoti aerul din calorifer si cum se aerisesc caloriferele

Iti recomandam sa iei in considerare inceperea procesului de aerisire la calorifere daca, dupa pornirea instalatiei de incalzire, auzi zgomote neobisnuite in radiatoare, similare unor bolboroseli, ori daca caloriferele nu se incalzesc cum trebuie, indiferent de timpul de asteptare. Un alt semn al prezentei aerului in retea este si un calorifer rece jos.

Din fericire, este un proces foarte simplu, chiar si atunci cand vorbim despre aerisire la un calorifer din fonta, vechi. Principiile de baza sunt aceleasi, indiferent de modelul de radiator utilizat. Incepi prin a inchide turul, oprind intrarea apei in calorifer, si apoi robinetul de retur. Deschizi ventilul de aerisire, asezand un recipient sub orificiul respectiv, pentru a colecta apa. Prin ventil va iesi aer si apa bolborosind, pana cand in calorifer nu mai este aer. Inchide apoi ventilul, deschide returul si deschide din nou ventilul de aerisire pana cand tasneste apa continuu. Acum poti inchide complet ventilul si deschide turul si iata ca stii cum se aeriseste un calorifer.

 

Cat costa manopera pentru montarea unei centrale

Pe scurt, pentru un apartament cu trei camere, baie si bucatarie, la o centrala noua de aproximativ 3000 RON, care o inlocuieste pe cea veche, poti plati pana la 1000 – 1400 RON pentru manopera de montaj la o centrala termica pe gaz, cu instalare intr-o retea de radiatoare deja existenta, care nu necesita schimbari de structura.

Exista utilizatori ce stiu singuri care sunt cele mai bune anvelope de iarna pentru masina lor, de unde sa isi cumpere piese de schimb pentru laptop sau unde in oras gasesc cele mai bune fructe proaspete. Pe de alta parte, cand vine vorba de climatizare, pentru cei care nu doresc sa se complice incercand sa instaleze singuri o centrala termica, exista bineinteles optiunea apelarii la o firma specializata.

Daca te intrebi cat costa manopera pentru montarea unei centrale, iti vom spune ca preturile difera in functie de zona tarii in care locuiesti, de tipul de instalare (inlocuire centrala veche sau montare pentru prima data) si de complexitatea instalatiei de realizat (doar centrala sau si conducte si calorifere).

Daca doresti doar sa schimbi o centrala mai veche si defecta, cu un model mai nou, si ai deja caloriferele si tot restul sistemului instalat, montajul este de 600 – 800 RON plus avizul ISCIR. Ai grija sa apelezi doar la firme autorizate ISCIR.

In cazul in care trebuie sa instalezi si caloriferele este bine sa iei in considerare, in medie, un pret de 175 RON pe calorifer, la care se adauga 150 – 200 RON de fiecare camera, daca este nevoie sa inlocuiesti si coloana termica. La aceste costuri mai poti include 100 – 150 RON pe care multe firme ii considera ca taxa de deplasare la locatie, plus pretul materialelor necesare, care poate ajunge pana la 300 – 400RON doar pentru conectarea corecta a centralei la reteaua de apa si la calorifere.

Pentru cei care abia s-au debransat de la reteaua centralizata se mai adauga pana la 2000 RON taxe pentru proiect si toate aprobarile necesare pentru a putea trece la incalzirea individuala, iar pretul pentru montajul centralei cu automatizare si cosul de fum poate ajunge pana la 1500 RON in cazul in care trebuie spart peretele.

 

Probleme frecvente cu centrala termica

Cea mai des intalnita problema de functionare cu centrala termica este incalzirea insuficienta a caloriferelor. Tocmai ai instalat o centrala noua, suficient de puternica pentru locuinta, insa caloriferele sunt doar usor caldute ori se incalzesc neuniform? S-ar putea sa fie blocate cu depuneri de calcar, rugina si alte particule provenite din apa circulata. In acest caz este nevoie sa cureti cat mai bine intreaga instalatie, dar mai ales caloriferele, cu apa sub presiune si/sau substante chimice dedicate acestui scop.

Daca incerci sa afli de ce se incalzesc caloriferele cand merge apa calda, desi tu ai trecut centrala pe regimul de vara, iti vom spune ca este posibil ca vana cu trei cai sa fie defecta. Este o problema mai rar intalnita la modelele noi, abia instalate, insa se poate intampla.

In cazul in care o centrala noua porneste, insa se opreste dupa un timp scurt de functionare, cel mai probabil nu ai reglat termostatul corect.

Ai instalat centrala, ai testat-o, a mers si a doua zi nu mai porneste? Este posibil ca energia electrica sa fie intrerupta sau, daca este vorba despre un model pe gaz, presiunea la gaze sa fie prea redusa pentru a permite aprinderea. La fel de bine se poate intampla ca in acel moment apa sa fie intrerupta in zona in care locuiesti. Inainte de a intra in panica, verifica toate aceste cazuri de baza.

 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Kogaion78

February 9, 2022 at 10:16 pm

dintre urmatoarele produse la pretul lor, pe care le-ati recomanda ???…THX!

Lista editata din motive de copyright

Raspunde
                                   
Team DrDeco

February 14, 2022 at 8:33 am

Buna,

Avem un ghid de cumparare cu recenzii la majoritatea modelelor mentionate de tine. – https://drdeco.ro/cele-mai-bune-centrale-termice/

Mult succes!

Raspunde