Cat costa renovarea unui apartament – sfaturi si estimari

Am modificat articolul ultima data pe: 17.04.24

 

Indiferent ca te muti intr-o casa noua, iti construiesti de la zero o locuinta, sau ca stai de mult timp, la un moment dat vei fi nevoit sa iti renovezi si este bine sa cunosti care sunt etapele, ce costuri sunt implicate pentru a face fata cu brio acestei operatiuni.

 

Renovarea locuintei este un proces necesar, dar care implica un cost destul de ridicat si timp, asa ca, primul pas este sa-ti stabilesti un buget cat mai realist, adaugand si ceva peste, deoarece cu siguranta vor fi si cheltuieli neprevazute. De asemenea, cel mai indicat este sa poti locui in alta parte pe perioada reamenajarii, pentru a nu avea disconfort si pentru a nu-ti pierde rabdarea. 

Pentru a-ti veni in ajutor, in continuare iti vom prezenta cateva sfaturi si recomandari pentru o cat mai buna estimare a costurilor.

Cand este cel mai indicat sa te apuci de renovare?

In caz ca nu esti presat de timp si poti sa alegi cand sa te apuci de renovari interioare, perioada verii este cea mai propice. 

Daca timpul nu iti permite si trebuie sa te apuci de renovare in apartament in timpul iernii, trebuie ca acesta sa fie inchis, sa ai sursa de caldura, sa iei in calcul ca va dura mai mult sa se usuce intre etape. Avantajul este ca, pe perioada iernii, poti gasi mesteri la un pret mai bun, deoarece nu au asa mult de lucru. 

In general, manopera o poti stabili fie pe lucrare, fie pe ore, si trebuie sa iei in calcul si ce ore de liniste in bloc sunt prevazute de catre administratie, deoarece va fi un timp in care nu pot executa anumite operatii (in general, se poate lucra de la 8 la 13 si de la 15 la 20). 

 

Ce trebuie sa faci inainte de renovare?

Daca deja ai stabilit ca vrei sa te apuci de renovare in apartament si dispui si de banii necesari, trebuie sa faci cateva pregatiri.

Primul lucru este sa determini care va fi amploarea lucrarilor si poti face: 

Schimbari superficiale ce tin doar de aspect: spre exemplu, pentru o renovare in bucatarie schimbi doar blatul, la baie inlocuiesti cabina de dus si mai faci ceva mici lucrari de amenajare in apartament. Costurile pot fi foarte reduse, mai ales daca te pricepi si faci singur.

Renovare apartament partiala: este ceva mai complexa si poate cuprinde si lucrari de schimbare a instalatiilor electrice sau sanitare, varuitul peretilor pentru a schimba culoarea si a reimprospata aerul, schimbat lemnarie, reconditionare rosturi faianta etc. 

Renovare apartament totala: in acest caz este bine sa te consulti cu un arhitect sau un designer, pentru a te ajuta sa alegi cele mai bune variante; poti sa intri pe renovare apartament forum unde poti primi sfaturi utile si, cu siguranta, va fi necesar sa lasi apartamentul liber.

Nu uita ca, daca vrei sa aduci modificari importante, sa darami sau sa muti anumiti pereti, vei avea nevoie de autorizatie de renovare in apartament, de care este bine sa te ocupi din timp, deoarece poate sa dureze pana o primesti. 

Este bine sa vorbesti din timp cu vecinii, pentru a nu avea probleme ulterior cand incep lucrarile si, de asemenea, poti pune un afis la scara blocului pentru a preciza care sunt intervalele in care va fi deranj si cat estimezi ca va dura. 

Calcularea bugetului alocat

In primul rand, trebuie sa vezi cat costa renovarea unui apartament sau a unei case si vei lua in calcul toate etapele pe care vrei sa le executi. Trebuie sa aloci si un fond de rezerva de 15 – 20% din valoarea calculata pentru a putea acoperi eventualele diferente. 

Cu siguranta ca estimarea va depinde in primul rand de ce materiale vei folosi, de unde le vei achizitiona, de manopera mesterilor pe care ii angajezi, de stilul pe care vrei sa il abordezi, daca vrei sa schimbi instalatiile electrice si sanitare etc.

Daca nu stii prea bine ce iti doresti, poti afla din mediul online cat costa un designer de interior care sa te ajute in aceasta operatiune, pentru a putea obtine casa mult visata (poti gasi pachete de la 500 la 2.000 lei pe camera, in functie de complexitate). 

In mediul online poti gasi site-uri de renovari apartamente care te consiliaza si te ajuta sa faci toate pregatirile necesare. De asemenea, poti gasi usor estimari pentru renovare apartament cu 3 camere, introduci o serie de date cu privire la amploarea lucrarilor si obtii un pret in care este cuprinsa inclusiv manopera (la un apartament cu o suprafata de 74 mp, o renovare partiala spre totala poate ajunge la 40.000 de euro, o amenajare superficiala poate fi facuta cu 7.000 – 10.000 de euro). La fel poti proceda si pentru o renovare in apartament cu 2 camere.

Estimari pentru diferite etape de lucru

Lucrarile se executa pe diferite etape si poti lucra doar cu o singura firma care sa iti faca toata renovarea sau cu echipe diferite in functie de operatiune:

Lucrari de zidarie: aici sunt mai multe etape, de la demolare la noi constructii, gletuirea peretilor vechi, indreptare, turnat sape si hidroizolatie etc. Aici intra atat costul materialelor, cat si manopera echipei care executa aceste lucrari (estimativ: gletuire 24 – 30 lei mp; demolare: 10 – 15 lei mp; sapa – 10 – 20 lei mp; termotizolatii 15 – 20 lei mp). Pentru a putea supraveghea aceasta etapa, este bine sa te informezi despre cum se toarna sapa, cum se gletuieste, cum verifici ca peretii sunt drepti etc.

Lucrari de instalatii mecanice: in acesta categorie intra de la instalatii sanitare la montarea accesorii baie, inclusiv incalzire prin pardoseala, sistemul de aerisire, aer conditionat. Trebuie sa iei in calcul si daca vrei sa pui si centrala termica si daca trebuie schimbat traseul si caloriferele. Adauga si manopera echipei care executa lucrarile. 

Lucrari la instalatii electrice: daca este cazul, acestea vor fi inlocuite complet, se monteaza aparatura electrocasnica, se pregatesc corpurile de iluminat, prizele, intrerupatoarele etc. Pe langa materiale aici intra si manopera de la instalatie electrica. 

Gresia si faianta si alte placari: Cand ceri manopera gresie, poti sa iei si pentru faianta pentru a putea calcula mai exact bugetul acestei etape (pentru gresie si faianta manopera de 30 – 50 lei mp). In general se plateste la metru patrat, si trebuie sa calculezi cu grija cantitatile de care ai nevoie. Nu lua exact, deoarece este posibil sa nu mai gasesti daca este necesar sa mai cumperi cateva placi.

Zugravirea locuintei se face spre final, sau poti sa aplici tapet. Si aici manopera va fi pe metru patrat (5 – 10 lei pe mp un strat pentru zugravit, 18 – 20 lei pentru tapet), iar materialele le alegi in functie de preferinte si de calitatea oferita.

Ultima etapa este montarea pardoselii, a marginilor decorative, ultimele retusuri. Manopera la  parchet poate fi la metru patrat ( 15 – 25 lei mp) sau la lucrare si vei alege modelul preferat, dar poti sa mergi si pe alte moduri de a acoperi pardoseala, ultimele aparitii fiind foarte in trend (pardoseala 3D).

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu