Cea mai buna centrala pe lemne si peleti

Am modificat articolul ultima data pe: 18.05.24

 

Cea mai buna centrala pe lemne si peleti

 

Cauti o varianta eficienta si confortabila pentru incalzirea casei? Daca nu esti entuziasmat de gazul natural sau nu ai acces la aceasta resursa, este bine sa iei in considerare o centrala adaptabila, care poate incalzi cu cat mai multe tipuri de combustibil, iar cele pe peleti si lemne sunt cele mai populare. Fornello Tera 28 KW este un exemplu ce merita avut in vedere pentru locuintele de pana la 200mp, care au nevoie de o centrala performanta pentru incalzire si apa calda. O alta varianta, la fel de buna pentru casele mari, este si Fornello A 35 kW, livrata la pachet cu boiler termoelectric.

 

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Fornello Tera 28 KW
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Centrala mixta, cu alimentare pe lemne si pe peleti, suficient de puternica pentru a sustine incalzirea si alimentarea cu apa calda menajera in spatii de pana la 200mp. Include sistem electronic de control si panou de afisaj pentru setarea parametrilor de functionare, gestioneaza automat aprinderea si incarcarea arzatorului cu peleti si functioneaza cu tiraj fortat.

Acest model nu este livrat impreuna cu kitul de evacuare a gazelor arse, care trebuie achizitionat separat.

Reprezinta baza unui sistem optim de incalzire pentru casele spatioase care nu au acces la reteaua de gaze naturale.

A 2-A OPTIUNE!

Fornello A 35 kW
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pachet cu centrala pe combustibil solid, de 35kW, boiler cu capacitate de 100litri, pompa de recirculatie, vas de expansiune si fitinguri pentru montaj. Designul permite instalarea ulterioara de arzator suplimentar pentru motorina, gaz sau peleti, functionalitatea eficienta este sustinuta de tirajul fortat si controllerul electric al fluxului de aer, iar utilizarea sigura este gestionata de un termostat, doua supape de siguranta si o serpentina de racire.

In formatul actual poate utiliza doar lemne, carbuni si brichete pentru incalzire.

Kit de incalzire adaptabil si performant, potrivit pentru orice locuinta de pana la 250mp, care are nevoie de un sistem eficient de incalzire.

A 3-a Optiune!

BURNIT WBS 50 KW
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Centrala mixta cu putere de 50kW, ideala pentru casele mari, care au suprafete de pana la 350mp, cu capacitatea de a asigura atat incalzirea spatiului, cat si apa calda menajera. Are o structura sigura, cu numeroase sisteme de protectie, poate fi completata prin montarea de arzator suplimentar, daca se doreste folosirea de peleti, gaz sau motorina, si este usor de folosit.

Cei 50kW se pot dovedi prea mult pentru necesarul celor mai multe locuinte private, care nu depasesc 200 - 250mp.

Optiune de uz rezidential si industrial, pentru incalzire si apa calda, cu optiuni extinse la categoria tip de combustibil compatibil.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

Fornello Tera 28 KW

 

Cu 28kW putere, tiraj fortat si sistem automatizat de aprindere si alimentare, aceasta centrala mixta, care functioneaza cu lemne si peleti, este una dintre optiunile performante pe care le poti alege pentru o casa de pana la 150 – 200mp. Este prevazuta cu panou mecanic de comanda si afisaj digital pentru temperatura, data si ora, care te ajuta sa setezi usor parametrii de functionare.

Produsul este gandit pentru a asigura atat incalzirea, cat si apa calda menajera, avand insa nevoie de un boiler extern, si este o centrala termica conventionala, cu tiraj fortat care ajuta la arderea mai eficienta a combustibilului.

Necesita conectare la reteaua electrica pentru functionare si nu este livrata impreuna cu kitul de evacuare, care trebuie achizitionat separat. Montarea se realizeaza la nivelul pardoselii, iar pentru siguranta si entru evitarea deseurilor produse de lemne, se recomanda instalarea intr-o camera tehnica separata.

 

 

Avantaje:

Centrala de 28kW, pentru spatii de pana la 200mp.

Poate folosi atat lemne, cat si peleti.

Asigura incalzirea casei, dar si apa calda menajera.

Arderea si alimentarea cu peleti se face automat.

Permite controlul facil al temperaturii in locuinta.

 

Dezavantaje:

Trebuie sa cumperi separat kitul de evacuare a gazelor.

 

 

 

 

Fornello A 35 kW

 

Daca vrei sa cumperi pachetul complet de incalzire, cu centrala, pompa de circulare, vas de expansiune si boiler termoelectric, iti propunem aceasta oferta de la Fornello. Pachetul include centrala termica cu putere de 35kW, cfunctionare pe lemne, carbuni si brichete, suficient de performanta pentru locuinte de 200 – 250mp.

Centrala este confectionata din otel si prevazuta cu ventilator, pentru circularea fortata a aerului si o ardere mai eficienta, serpentina de racire, pentru functionare sigura, si controller automat, pentru gestionara facila a ventilarii. Structura sa permite adaugarea unui arzator pe peleti, motorina sau gaz, pentru cei care doresc sa aiba la dispozitie mai multe optiuni de combustibil.

Poate gestiona doua pompe, una pentru incalzire si una apa calda menajera, camera de ardere este imbracata intr-o manta de apa, pentru a profita cat mai mult de caldura reziduala degajata, iar usa de incarcare permite folosirea de lemne cu lungime de pana la 0.5m.

 

 

Avantaje:

Sisteme multiple de siguranta.

Boiler termoelectric de 100l inclus, plus toate accesoriile de montaj.

Centrala este livrata impreuna cu pompa de circulatie si vas de expansiune.

Permite folosirea pentru incalzire si apa calda menajera.

Asigura o putere termica de pana la 35kW.

 

Dezavantaje:

In formatul standard nu functioneaza eficient cu peleti, dar permite montarea de arzator suplimentar.

 

 

 

 

BURNIT WBS 50 KW

 

Iti propunem de aceasta data un model de 50kW, destinat uzului rezidential si industrial, care poate fi folosit la fel de bine si in pensiuni sau moteluri, avand suficienta putere pentru a sustine o suprafata de 400mp. Permite asigurarea confortului termic in interiorul spatiului, dar si sustinerea necesitatilor de apa calda menajera, prin asociere cu un boiler extern, si functioneaza cu tiraj natural.

Pe lista optiunilor de combustibil pe care le ai la dispozitie poti trece deocamdata lemnul, carbunii si brichetele de clasa B, dar cazanul include, optional, si flansa pentru arzator pe gaz, motorina sau peleti, deci poti extinde variantele dupa necesitati si preferinte.

Produsul corespunde normei europene EN-303-5, include regulator termostatic de tiraj, supapa de siguranta cu actionare la 3bar si serpetina de racire in caz de supraincalzire. Pachetul de livrare nu contine si kitul de evacuare a gazelor arse, care trebuie achizitionat separat, compatibil cu orificiu de evacuare de 180mm.

 

 

Avantaje:

Centrala termica de putere mare, cu 50kW.

Poate fi adaptata pentru a adauga, ca tip de combustibil, si peleti, gaze si motorina.

Permite integrarea cu un sistem de incalzire cu agent termic.

Poate fi utilizata si pentru apa calda menajera, prin combinarea cu un boiler extern.

 

Dezavantaje:

Aceasta capacitate se poate dovedi prea mult pentru majoritatea caselor private.

 

 

 

 

Cum aleg cele mai bune centrale pe lemne si peleti

 

Ghidul cumparatorului

Cu un pret mic de achizitie si disponibilitate crescuta, lemnul este una dintre cele mai bune variante de combustibil in zonele indepartate care nu sunt conectate la reteaua de distributie de gaz. Daca intentionezi sa investesti intr-o centrala pe lemne si peleti la un pret bun, iata cateva aspecte demne de interes.

Modul de functionare este primul aspect care trebuie luat in considerare cand se aleg centrale termice pe peleti si lemne Ferroli, de exemplu, avand in vedere ca influenteaza inclusiv pretul de achizitie.

Modelele de centrale pe lemne si peleti, ieftine si bune, sunt cele cu ardere clasica: pot fi alimentate cu orice fel de lemn, dar au o camera de ardere de dimensiuni relativ mici, care presupun taierea lemnelor la anumite dimensiuni, asa cum vei descoperi daca te interesezi mai mult de centrale pe lemne si peleti pe forum sau site-uri de specialitate.

Alternativa necesita o investitie ceva mai mare: este vorba despre centrale termice pe lemne si peleti cu gazeificare, cu un randament de pana la 94%, nivel redus de noxe si camera de ardere de dimensiuni generoase. Problema este ca, daca intentionezi sa o alimentezi cu lemn, ca pe o centrala cu peleti si lemne clasica, acesta trebuie sa fie bine uscat si de calitate superioara, ceea ce presupune achizitia lui cu macar un an inainte de arderea propriu-zisa.

Modul de alimentare este important; numeroase pareri despre cele mai bune centrale pe lemne si peleti mentioneaza posibilitatea folosirii unui sistem automat, dar in acest caz, specialistii te avertizeaza ca nu vei mai putea folosi decat peletii. Este practic si util sa identifici centrale pe peleti si lemne care sa permita arderea unei cantitati suficiente de combustibil, incat sa nu te trezeasca noaptea pentru realimentare.

Puterea termica a unei centrale pe lemne si peleti, la preturi bune, trebuie sa tina cont atat de suprafata ce trebuie incalzita, cat si de cantitatea si tipul consumatorilor de apa calda menajera. Cele mai mici centrale termice pe lemne si peleti Viadrus, de pilda, sunt cele cu puteri de 20 – 24 kW, care sunt capabile sa incalzeasca suprafete de pana la 50 mp si sa ofere 8 l/min pentru robinetul din bucatarie, respectiv 10l/min pentru cel de dus.

Sistemele de protectie sunt intotdeauna importante, atunci cand vine vorba despre cea mai buna centrala pe lemne si peleti din aceasta categorie. Sistemele de eliminare a noxelor reprezinta un element care trebuie verificat periodic. Protectia la supraincalzire si oprirea automata in cazul in care combustibilul s-a epuizat, reprezinta de asemenea subiecte de interes. Modelele moderne de centrale termice pe lemne si peleti sunt de asemenea prevazute cu un sistem modern de identificare a erorilor si autodiagnoza, ceea ce permite realizarea unui service mai prompt.

Daca nu stii exact asupra carui model de centrala pe lemne si peleti, ieftina si buna, sa te opresti, din oferta disponibila pe piata, noi am decis sa iti prezentam cateva dintre cele mai apreciate produse pe care le poti achizitiona (precum centrale termice pe lemne si peleti Viessmann), cu mentiunea ca ele se bucura, printre altele, de recenzii pozitive din partea utilizatorilor.

Lasa un comentariu

0 Comentariu