Centrala electrica sau centrala pe lemne?

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Esti proaspat proprietar si iti pui in balanta diferite metode de incalzire, cautand avantajele si dezavantajele centralelor electrice sau pe lemne, care sunt doua din cele mai populare alegeri in materie de asigurare a confortului termic? Afla cate ceva despre cele doua variante din acest articol. 

 

Exista o sumedenie de motive pentru care te poti afla in cautarea unei solutii de incalzire, fie ca te muti intr-o casa noua sau doresti sa faci schimbari in locuinta existenta. Cum nu toata lumea doreste sa se racordeze la reteaua de gaz, printre optiunile mai simple de obtinere a confortului termic, mai ales in sezonul rece, se vor afla centralele termice care folosesc drept combustibil lemnul sau cele care se alimenteaza la reteaua electrica. 

Daca locuiesti intr-un apartament, este lesne de inteles ca vei alege o varianta electrica deoarece, cel mai probabil, nu iti va conveni sa cari lemne pe scari si sa te confrunti cu curatenia, existand si riscuri de siguranta. In plus, si spatiul de depozitare limitat si necesar unui cazan de ardere va fi un dezavantaj. Totusi, care sunt elementele ce diferentiaza cele doua tipuri de sistem de incalzire, si pe care il vei alege?

Criterii specifice centralei pe lemne

Este sistemul de climatizare care inlocuieste traditionala soba, principalul sau avantaj in fata oricarui alt tip de incalzire fiind costul combustibilului, avand in vedere ca lemnul nu este cel mai costisitor element din cele disponibile. Asadar, se va recomanda adesea pentru locuintele celor din tara noastra, in special in zonele rurale sau rezidentiale. 

Este o alegere ideala pentru o casa pe pamant, unde spatiul nu mai reprezinta un impediment, de cele mai multe ori, deoarece poate fi amenajata o camera auxiliara in care sa se afle cazanul de ardere, vasul de expansiune si, eventual, boilerul, daca acesta exista sau este atasat. 

Poate fi si un model pe gazeificare, care transforma lemnul in gaz, crescand in acest mod randamentul energetic la 80%, sau unul clasic, suficient de eficient de sine statator, desi se va pierde mai multa energie la ardere. 

Exista modele cu autoincarcare, pentru care vei munci mai putin, si cu termostat, pentru a ajuta la mentinerea confortului termic in casa, insa, in acest caz, nu va fi o alimentare cu busteni, ci cu peleti speciali, usor mai costisitori. 

Totusi, nu este un sistem lipsit de dezavantaje, pentru ca va necesita incarcari dese cu lemne (daca alegi centrale pe lemne cu incarcare manuala). Asta inseamna ca un utilizator va trebui sa faca scurte calatorii pana in camera auxiliara in care se afla sistemul pentru a-l “hrani” cu butuci sau lemne taiate, pentru ca acesta sa continue sa dea caldura. 

Totodata, chiar daca este o centrala pe combustibil solid, are nevoie si de racordare la sistemul electric, pentru ca diferitii senzori si programe sa functioneze. Daca energia electrica este intrerupta, si aparatul va inceta sa mai functioneze prin lipsa agentului termic in instalatie, ceea ce va duce la alte pericole. Arderea nu se va opri imediat, iar caldura inmagazinata va avea nevoie de un mod de eliberare, caz in care intervin acumulatorul de caldura, sau pufferul, asa cum se mai numeste, si vasul de expansiune deschis, pentru ca circulatia agentului termic sa se faca in mod natural. In cazul unei defectiuni la sistemul electric, vor fi necesare unele aditionale pentru intrebuintarea centralei si pentru siguranta. 

Nu in ultimul rand, unul din aspectele mai putin pozitive, cand iei in calcul toate elementele necesare si mana de lucru, investitia initiala necesara unei centrale pe lemne este ridicata, existand cazanul, vase de expansiune, pufferul, pompele de circulatie si sistemele de siguranta, pe langa care se adauga caloriferele. 

 

Avantajele si dezavantajele centralei electrice

In orice locuinta care doreste o metoda alternativa de incalzire se poate instala o centrala termica pe curent electric, care se bucura de o modalitate usoara de intrebuintare, avand in vedere ca in orice casa se gaseste o priza functionala. Se va preta mai ales persoanelor care nu doresc sa se deranjeze teribil si carora le place ordinea, deoarece, datorita dimensiunilor reduse, sistemul poate fi inclus si intr-un apartament. 

Se utilizeaza fara dificultate, dispunand de functii si termostat pentru a asigura in mod automat temperatura necesara mentinerii confortului termic din locuinta, instalarea fiind, si ea, facila. Pe deasupra, se poate racorda si la sistemul de apa pentru a produce apa incalzita. Nu in ultimul rand, are un cost de achizitie similar cu multe alte tipuri de centrale. 

Totusi, nu este un sistem de incalzire lipsit de puncte slabe, printre ele aflandu-se faptul ca energia electrica este mai scumpa decat lemnele sau peletii, de exemplu. Combustibilul, cel care va fi folosit pentru alimentare, este important, caci va desemna niste costuri crescute pe timpul iernii, iar tendinta continua de crestere a pretului sau poate fi un factor care te pune pe ganduri. In plus, daca bransamentul de energie electrica nu este nou, vor fi necesare modificari. 

Daca ai o locuinta de dimensiuni ridicate, exista sansa ca sistemul sa nu faca fata, de aceea ar trebui sa faci calculele necesare inainte de a recurge la procurarea unui model de centrala electrica, avand in vedere si ca, pe masura ce spatiul util de incalzit e mai mare, si costul facturii la curent va fi mai mare in lunile in care centrala este pornita pentru a imbunatati confortul termic. Tocmai din acest considerent nu e o optiune viabila pentru case pe pamant. 

Nu in ultimul rand, aparatul este dependent de reteaua de curent electric. Cand au loc pene de curent, acesta se va opri si nu va mai functiona, asa ca vor trebui gandite planuri secundare de mentinere, in special cand locuinta ta se afla intr-o zona in care exista frecvent intreruperi electrice si ai nevoie de caldura. O solutie poate fi generatorul de curent, care va necesita alte investitii din partea ta, din pacate. 

Totusi, va fi o optiune foarte buna pentru incalzirea unui spatiu restrans, precum un apartament cu o camera sau o casa de vacanta, daca gazul nu este o optiune, avand in vedere ca reprezinta, totusi, unul din cele mai scumpe costuri de exploatare de pe aceasta nisa. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu