Pentru ca patul clasic ofera cea mai sanatoasa suprafata de dormit si nu intotdeauna vrei sa il expui prea la vedere intr-o garsoniera, iti propunem cateva solutii care permit transformarea unei locuinte cu o camera intr-una cu doua, „semi-decomandata”.
Ai la dispozitie o garsonierea incapatoare si doresti sa o poti compartimenta eficient si ingenios, astfel incat sa poate oferi functiile specifice unui apartament cu doua camere? Nu este deloc dificil, insa presupune o investitie financiara pe care trebuie sa o iei in considerare si sa o evaluezi cu grija sau multe drumuri prin magazinele de anticariat, second-hand si de amenajari interioare, plus un adaos considerabil de creativitate. Iata cateva idei care iti pot fi de folos.
Organizare la sange
Daca vrei sa pornesti un astfel de proiect, este bine sa stii ca singura modalitate in care poti separa un spatiu compact in mai multe zone, fara a incepe sa ridici pereti, este sa ai totul foarte bine organizat: suficient loc pentru depozitare, accesorii decorative cu pozitionare foarte bine stabilita etc.
Tot ce in plus sau nelalocul sau transforma un apartament cu logica, intr-un haos fara cap si coada. Deci, ia o foaie de hartie si un pix si trece minimum minimorum din ceea ce consideri ca ai nevoie (pat pentru dormit, sifonier pentru haine, rafturi pentru carti, canapea, un covor pentru zona de living, masa pentru bucatarie, dulapuri pentru vase, aragaz, chiuveta, hota etc.). Taie tot ceea ce este in plus sau asigura o functie pe care o indeplineste deja un alt element si concentreaza-te pe posibilitatea de mobilier multifunctional.
Separa folosind materiale diferite pentru podea
In lipsa altor elemente care pot servi drept separator, cea mai simpla metoda pentru a delimita bucataria de living este sa alegi un alt material pentru finisarea podelei. Iti recomandam parchet pentru zona cu rol de camera de zi si gresie pentru cea de gatit, mai rezistenta la apa si stropi si mai usor de curatat.
Daca spatiul garsonierei nu ofera prea mult loc de joaca, poti alege sa inlocuieste masa clasica de bucatarie cu una tip bar, amplasata la delimitarea dintre living si zona de gatit, care se poate transforma oricand intr-un loc propice pentru un cocktail energizant. Inlocuieste spoturile cu doua – trei lustre simple, cu cablu lung, care sa agate inspirat deasupra barului si ai creat deja un perete virtual care nu ocupa prea mult spatiu vizual, dar iti organizeaza casa frumos si discret.
Alege un dulap full-height
Varianta optima care te ajuta sa transformi o garsoniera intr-un apartament cu doua camere, inclusiv dormitor cu pat mare si confortabil, este sa joci, cat iti permite bugetul de bine, cartea dulapului multifunctional. In loc sa ridici un perete pentru a separa holul sau livingul de zona de dormit, iti propunem sa optezi pentru un dulap facut la comanda (va fi mai greu sa gasesti unul exact pe dimensiunile dorite) care sa ajunga pana foarte aproape de tavan.
Structura este la fel de importanta ca si inaltimea, pentru ca acest dulap trebuie sa iti ofere cat mai mult din spatiul de depozitare de care ai nevoie, eliminand sau reducand astfel necesitatea unei alte piese de mobilier de dimensiuni mari.
Stabileste latimea astfel incat sa poti ascunde patul in spatele lui si schiteaza pe hartie compartimentele de care ai nevoie (sifonier fara rafturi pentru hainele lungi, cu rafturi pentru cele impaturite, sertare pentru sosete, sector pentru incaltaminte, rafturi deschise pentru cateva carti, daca iti ramane loc etc.).
Iti recomandam sa alegi un pat care include lada pentru depozitare, pentru a elimina din structura sifonierului zona pentru lenjeria de pat, plapuma, perne si paturi. Completeaza cu una soua doua noptiere suspendate si ai grija sa poti avea acces la cateva din compartimentele dulapului separator si din zona de dormit.
Canapea, masuta, comoda si … atat
Ai ghicit, am ajuns la living, cea de-a doua incapere a apartamentului, pentru ca teoretic, in dormitor nu-ti mai trebuie nimic. Canapeaua joaca si ea rol de delimitare a zonelor, motiv pentru care iti recomandam sa alegi un model cu profil clar conturat, spatar suficient de inalt pentru confort si in mod cert, manere care sa orienteze privirea catre centrul livingului. Opteaza pentru o masuta de cafea mica si potriveste-o ca material, culoare si textura cu comoda pentru televizor. Cel mai simplu sa este sa mergi pe nuante de neutre sau culoarea nature a lemnului.
Diferentiaza prin perdele si draperii
O varianta simpla de a contura si mai bine personalitatea fiecarei camere nou create in garsoniera ta este diferentierea cu ajutorul materialelor folosite pentru incadrarea ferestrelor. Iti propunem sa optezi, in cazul bucatariei, pentru jaluzele tip rolete, cu aspect simplu, compact si usor de instalat, iar pentru restul spatiului sa te orientezi catre perdele si/sau draperii. Alege culorile cu grija pentru a comunica continuitate cu elementele comune unei zone si diferenta fata de cele care apartin unei alte arii vizuale.
Combinatii de culori
Pentru ca spatiul este limitat si ai nevoie sa desenezi limite vizuale cu acuratete, este important sa gandesti de la inceput combinatiile de culori. Ai nevoie de nuante de baza, de preferat neutre, care sa fie asociate suprafetelor mari, si respectiv, de tonuri saturate care sa creeze contrast si sa puncteze zonele de separatie.
Foloseste culori de contrast diferite, in arii cu destinatie diferita, dar nu uita ca este vorba totusi despre un singur spatiu si ca cele doua sau trei tonuri definitorii alese trebuie sa lucreze bine impreuna (poti combina de exemplu ocru cu albastru si galben).
Confortul si electrocasnicele
Vei avea nevoie desigur de electrocasnice in bucatarie si spatii potrivite pentru depozitare. Si in acest caz iti recomandam sa optezi pentru un dulap care sa ajunga pana aproape de tavan, pentru a obtine maximum de spatiu util si pe cat posibil, o culoare deschisa si neutra. Asigura-ti caldura pe timpul iernii alegand o centrala termica (aici analiza comparativa) potrivita cu suprafata pe care o ai la dispozitie. Cel mai usor ar fi sa o montezi in baie, pentru a nu complica inutil designul spatiului comun.
Lasa un comentariu
0 Comentariu