Calculator calorifere

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

Dimensiunile incaperii
Lungime
Latime
Inaltime
Temperatura camerei
Nivel
Izolatie
Numar de pereti exteriori
Temperatura
Mediului extern
Mediului intern
Incalzire
Pierderi de caldura
W/K
Putere necesara

 

Dincolo de calitatea centralei termice si a caloriferelor, randamentul obtinut pentru investitia in sistemul de incalzire, deloc neglijabila de altfel, este conditionata puternic si de corectitudinea dimensionarii retelei termice. Cate calorifere iti sunt necesare in fiecare camera? Cat de puternice si mari trebuie sa fie? Afla raspunsul la aceste intrebari importante si alte informatii utile din acest articol.

  

Estimarea corecta a necesarului termic pentru locuinta este un pas foarte important in procesul de evaluare si achizitie a centralei termice si caloriferelor. Daca optezi pentru calorifere prea mici, vei suprasolicita permanent centrala, reducandu-i durata de viata, performantele si crescand consumul de curent, iar o supradimensionare a caloriferelor inseamna cheltuieli mai mari chiar de la achizitie. Iata de ce, daca te pregatesti sa planifici sistemul de incalzire a locuintei, trebuie sa incepi cu un calcul de necesar caldura, in kw, care ia in considerare suprafata, calitatea izolatiei si alti factori importanti.

Notiuni de baza

Desi pentru orice calcul de necesar termic la casa poti apela la unul dintre numeroasele site-uri de pe net, care includ calculator pentru calorifere, se poate dovedi uneori mai simplu sa faci chiar tu adunarile si inmultirile pe hartie. Un calcul de suprafata este foarte simplu si presupune, in cazul incaperilor rectangulare, inmultirea latimii cu lungimea camerei, sau inmultirea a doua laturi, daca vorbim, de exemplu, despre o bucatarie patrata.

Chiar daca sunt foarte rare, incaperile triunghiulare nu sunt excluse, motiv pentru care iti spunem ca in acest caz, daca nu vrei sa folosesti un calculator de suprafata, va trebui sa alegi o latura drept baza, sa tragi perpendicular pe ea o dreapta pana la coltul opus al camerei, apoi sa inmultesti baza cu acest segment si sa imparti la doi. In cazul unui living circular, iti va fi cel mai usor sa inmultesti valoarea lui pi  (3.14) cu diametrul cercului, la patrat, si sa imparti la 2.

Pentru urmatoarea etapa poti apela la un calculator de volum sau poti folosi direct pe hartie formula de calcul pentru volum care inmulteste, simplu, suprafata incaperii cu inaltimea acesteia. Deci daca vorbim despre o bucatarie de 6.6mp, cu inaltimea de 2.5m, vei putea introduce, in orice program folosit ca si calculator de calorifere, un volum de 16.5mc.

Calcul necesar termic pentru centrala

Spre deosebire de modul de estimare a necesarului caloric pentru calorifere, care foloseste volumul invidual de aer al fiecarei incaperi, in cazul centralei ai nevoie de un calcul termic total, care ia in considerare intreaga locuinta. Vei folosi acest total si ca modalitate de verificare pentru a fi sigur ca centrala termica poate sustine necesarul termic impus de toate caloriferele pe care le vei instala in locuinta.

Baza de calcul pentru necesarul termic, la casa si apartament, include volumul de aer din locuinta, care se afla inmultind suprafata cu inaltimea, cea din urma avand de regula valoarea standard intre 2.4 si 2.7m. De exemplu, pentru un apartament de trei camere, cu suprafata de 60mp si inaltimea de 2.5m, la un simplu calcul de putere, centrala termica va trebui sa poata incalzi fara dificultate 150mc de aer.

Trecerea de la volum la consumul caloric necesar incalzirii se face folosind coeficienti calorici. Astfel, pentru o locuinta cu izolatie redusa, se utilizeaza de regula valoarea de 70kcal/mc, in timp ce pentru una foarte bine izolata se foloseste 40kcal/mc. Nivelul mediu, la care se apeleaza de regula in aceste calcule, este de 50kcal/mc. Pentru apartamentul prezentat mai sus vei avea deci nevoie de 7500kcal. La aceasta valoare aplici coeficientul de corectie 1.163, care transforma puterea calorica in termica, si vei obtine 6448wati sau 6.5kW.

Specialistii recomanda un adaos de rezerva de 10 – 20% la puterea calculata, deci in acest caz o valoare de aproximativ 7kW pentru un casa de 60mp cu izolatie de nivel mediu. Retine ca vorbim aici doar despre puterea necesara incalzirii locuintei, deci un calcul termic pentru calorifere, nu si pentru chiuvete, cada etc.

Estimare putere calorifere pentru fiecare incapere

Si pentru centrala si pentru calorifere, poti folosi, daca iti este mai usor, un calculator de necesar termic de pe Internet. Exista suficiente pagini care includ acest tip de instrument, unele mai complicate, care iau in calcul si suprafata ferestrelor, numarul de pereti orientati catre Nord etc., altele mai simple, bazate doar pe volum si coeficienti termici de corectie. Poti insa estima si singur, suficient de precis, schema de instalatie pentru calorifere, cu putere calorica si dimensionare.

Folosind acelasi principiu utilizat pentru centrala, poti face un calcul de putere pentru calorifer plecand de la suprafata fiecarei incaperi. Pentru un dormitor de 10mp, cu inaltime de 2.5m si izolatie medie, vei avea nevoie de o putere calorica de 1250kcal (10mp x 2.5m x 50kcal/mc), care se transforma prin calcul, in putere electrica de 1074w sau 1kW. Si in acest caz, specialistii recomanda o marja de rezerva care presupune sa adaugi, la acest calcul de necesar termic, intre 150 si 300W pentru fiecare calorifer.

Dimensionare calorifere

O data ce ai finalizat acest calcul pentru calorifere pentru fiecare camera in parte si ai la indemana puterea termica pentru fiecare dintre ele, poti incepe sa cauti radiatoare pe masura. Majoritatea producatorilor includ in prezentarea produselor si puterea termica a fiecarui calorifer in parte, astfel incat sa iti fie usor sa alegi.

Randamentul acestor dispozitive depinde de suprafata iradianta, care este la randul sau dependenta de designul radiatorului si de materialul din care acesta este confectionat (aluminiu, fonta, otel). Cele mai populare calorifere pentru centrala termica (o lista cu produse gasesti aici) sunt cele de tip 22, cu latime de 600mm, care se incadreaza usor sub geamurile standard ale blocurilor si locuintelor, dar oferta include si variante de pana la 3000 mm.

In functie de formatul incaperii, poti opta pentru un singur calorifer sau mai multe, a caror putere insumata sa acopere corect valoarea obtinuta prin rularea parametrilor incaperii intr-un calculator pentru radiatoare. De exemplu, pentru o incapere de 25mp cu un necesar termic de 1.2kW poti opta pentru doua calorifere de 600W sau unul de 1200 W.

Daca ti se pare ca intreg procesul este prea complicat si doresti sa apelezi la un calculator de calorifere online, poti folosi direct varianta noastra de mai sus. Bineinteles , nu am inclus o optiune de calcul al consumului de electricitate al centralei termice, insa acesta se va putea estima relativ usor, la fel cum calculezi puterea consumata a altor electronice si electrocasnice din locuinta (plita electrica, frigider incorporabil, cuptor electric etc.).

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu