Centrala pe lemne cu gazeificare – ce este si cum functioneaza

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Te gandesti la cum sa iti incalzesti casa cand nu ai acces la reteaua de gaz sau preferi sa folosesti drept combustibil lemnul, dar ai vrea sa dea un randament mai bun decat o soba? Cand ai multe intrebari privitoare la centrala pe lemne cu gazeificare, care dupa nume poate parea o tehnologie contradictorie, afla din acest articol la ce sa te astepti de la ea. 

 

Centrata termica pe lemne cu gazeificare se deosebeste de cea clasica prin simplul fapt ca va asigura o ardere totala a lemnului, care se transforma in gaz cu temperatura de 450 de grade Celsius, acesta arzand si cedand, mai apoi, caldura agentului termic. Gazeificarea foloseste intre 50 si 80% din energia care se afla in lemn, rezultatul putand fi intrebuintat in mai multe forme, si pentru incalzire, si drept combustibil pentru alte activitati, precum si pentru motoare, daca procesul arderii se opreste inainte ca respectivul combustibil sa ajunga in reteaua agentului termic. 

De ce sa alegi o centrala pe lemne cu gazeificare

Un astfel de aparat este ideal unei locuinte mari, unde poate fi necesara incalzirea termica a incaperilor, dar si a boilerului cu apa. In acest mod, ai la indemana o modalitate independenta de a te incalzi in sezonul rece si de a obtine apa calda ieftina vara. 

Articolele de acest gen vor avea o forta superioara de generare a caldurii, camera de ardere fiind mare. Tot ce trebuie sa faci zilnic este sa alimentezi camera de ardere cu busteni si te poti ocupa de alte activitati, deoarece gazul rezultat in urma arderii se va folosi pentru incalzire si apa calda. Presupune incarcarea cu lemn in cantitatile recomandate, dupa care acesta va fi ars pana cand ramane cenusa, apoi putandu-se reincarca, la nevoie, camera de ardere. 

Este considerat un mod eficient de folosire a carburantului, care duce la un nivel scazut de emisii si fum, caldura putandu-se depozita intr-un acumulator special (puffer) de unde se poate folosi la nevoie, pentru a imbunatati autonomia aparatului. 

 

Etapele procesului de gazeificare

Tehnologia aceasta implica mai multi pasi, de la alimentare si pana la transformarea lemnului in gaz, fiind urmati pasii acestia:

Se introduce lemnul in camera de ardere, unde se usuca, eliminand in acest mod vaporii de apa; 

Are loc carbonizarea, unde lemnul uscat arde si se transforma in gaz de lemn care, prin distilare, devine carbune; 

Are loc arderea primara, care presupune combustia si cedarea caldurii catre nivelurile anterioare si urmatoare; 

Arderea principala e procesul prin care se transfera amestecul de combustibil printr-o duza refractara, unde se va mixa cu aer secundar si se va aprinde automat, la o temperatura de 560 de grade Celsius; 

Arderea finala reprezinta pasul prin care gazul din lemn se va consuma la temperaturi de 1200 grade Celsius, dupa care caldura rezultata se transfera prin schimbatorul cazanului catre agentul termic, noxele ramase fiind evacuate printr-un canal special. 

Unde poti amplasa centrala cu gazeificare pe lemne

Dispozitivele de acest fel sunt mari, solide si fiabile, fiind insotite si de un cost pe masura, remarcandu-se prin trainicie. Totusi, avand in vedere dimensiunile si normele de siguranta necesare, va fi necesara amplasarea intr-o camera aditionala locuintei. Asta inseamna ca fie vei construi o noua incapere, fie vei adapta una existenta pentru a te asigura ca se ridica normelor. 

Totodata, un alt criteriu demn de luat in seama este ca e necesar un spatiu mare in vederea pastrarii lemnelor, acesta putand fi langa centrala sau intr-o magazie apropiata, pentru ca lemnele sa fie uscate si sa aiba gradul de umiditate necesar (intre 18 – 20%) unei arderi eficiente. 

Ai grija si la cum arata si ce se mai afla in camera auxiliara in care se afla cea mai buna centrala termica pe lemne cu gazeificare, in apropierea sa nefiind indicat sa se afle alte materiale cu sansa ridicata de combustie. Daca respectivul cazan se afla pe pardoseala, in jurul sau ar trebui sa fie o zona de cativa centimetri de izolatie ignifuga, care sa actioneze drept tampon. Spatiul ideal este de cel putin un metru in fata si 50 cm pe laterale si in spate. Si cand vine vorba despre spatiul vertical ar trebui sa nu se afle nimic la un metru distanta. 

Nu este deloc recomandat sa instalezi cazanul in zona rezidentiala, in locuinta propriu-zisa, chiar si cand ai la dispozitie un vestibul sau un hol. Mai degraba folosesti o magazie sau o camera auxiliara bine construita. 

 

Puterea necesara

Puterea necesara centralei pe lemne difera in functie de multiple criterii, printre acestea aflandu-se vechimea si modul de constructie al casei. Alte lucruri pe care mai trebuie sa le iei in considerare sunt suprafata locuibila, modul in care sunt pozitionate caloriferele in locuinta, daca folosesti centrala si pentru incalzirea apei sau doar pentru caldura in casa, cat de des se foloseste aparatul (ziua, seara, la orice ora din zi si din noapte). 

Iti poti face o parere cerand informatii de la specialistii in montare si distributie sau consultand un calculator de estimari, pe care il gasesti online. Este important sa alegi o optiune suficient de potenta, care sa iti asigure confortul termic din toate punctele de vedere. Majoritatea modelelor sunt prevazute cu un puffer sau acumulator de caldura, care va stoca energia si se poate intrebuinta cand este necesara o modificare a autonomiei. 

 

Alte accesorii necesare

Cosul de fum trebuie sa aiba un tiraj suficient de ridicat pentru a evacua in mod eficient noxele si fumul, iar racordarea trebuie verificata la sange, pentru a nu exista riscuri. Tirajul va fi influentat de criterii precum inaltimea si diametrul cosului si asperitatea pe interior a acestuia si determina atat gradul de evacuare al gazelor, cat si viata si rezistenta cazanului la utilizare. Acesta ar trebui sa nu fie obturat de alte obiecte si e necesara potrivirea ca dimensiune cu racordul. 

Racordul flexibil da siguranta cosului si se recomanda atasarea directa a acestuia la conducta de evacuare. 

Din schema de montaj a centralei termice pe lemne cu gazeificare nu vor lipsi circuitul de incalzire, vasul de expansiune, ventilul termic de amestec, pompa de circulatie pentru boiler, supapele de siguranta, pompa de circulatie pentru incalzire, boilerul cu acumulare, termostatul de ambient si cazanul. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu