In mod cert, siguranta si securitatea ta trebuie sa fie pe primul plan, asa ca si atunci cand se proiecteaza o cladire noua, o instalatie sau altele, care sunt prevazute legal, este necesara elaborarea unui scenariu de securitate la incendiu.
Riscul de incendiu exista si trebuie luat in considerare cu seriozitate, atat pentru siguranta celor care vor fi in preajma instalatiilor sau in cladirile construite, cat si pentru a respecta reglementarile legale din acest domeniu. Astfel, in acest articol, vom raspunde la cateva intrebari frecvente ce tin de acest subiect pentru a te lamuri despre ceea ce ai de facut.
Ce este un scenariu de securitate la incendiu?
Un scenariu de securitate la incendiu este o parte a proiectului ce se intocmeste atunci cand iti doresti sa faci o anumita constructie noua, o instalatie sau alte amenajari, si este in forma scrisa. Vor fi trecute metodele si regulile ce se aplica in cazul unui incendiu, ce conditii tehnice trebuie aplicate etc.
De asemenea, cuprinde si ceea ce trebuie intreprins in cazul unui incendiu, si ce actiuni sunt planificate. Este necesara si stabilirea categoriei de importanta a constructiilor, pentru a gasi solutiile potrivite.
Cand trebuie intocmit un astfel de proiect?
Un scenariu de securitate la incendiu se face odata cu toata documentatia tehnica si trebuie de asemenea supusa unor verificari si aprobata. Este necesara si obtinerea unui aviz de securitate la incendiu.
Aceasta documentatie se face in mod obligatoriu pentru acele cladiri, amenajari sau instalatii care sunt trecute in HG 1739 actualizata, unde sunt stabilite categoriile care trebuie sa obtina avize de functionare, inclusiv pentru incendiu.
Tot aici gasesti si clasa de importanta a constructiilor. De asemenea, exista si posibilitatea cand proprietarul isi doreste un astfel de document, chiar daca nu este obligatoriu. Acesta isi doreste sa scada pe cat posibil riscul unor evenimente neplacute si sa aiba securitate la incendiu.
Cine trebuie sa se ocupe de elaborarea unui astfel de document?
Conform reglementarilor legale, un scenariu de securitate la incendiu trebuie intocmit de catre proiectant, in caz contrar acesta putand fi sanctionat cu amenda de la 2.500 la 5.000 lei, constituindu-se si contraventia. Prin proiectant se intelege fie un membru al echipei, arhitect, inginer structurist sau cel de instalatii care intelege gradul de rezistenta la foc si cunoaste legislatia, fie de intreaga echipa.
In caz ca beneficiarul unei cladiri ce nu se regaseste in lista de categorii de importanta constructii, doreste totusi realizarea unui astfel de scenariu, acesta poate fi intocmit si de alte persoane, precum cele incadrate in serviciul de urgenta profesionist si care detin un brevet de pompier specialist. Acesta poate consulta un normativ privind securitatea la incendiu a constructiilor si poate stabili un plan pentru situatii de urgenta.
Ce cuprinde un scenariu de securitate la incendiu?
In linii mari, un scenariu de securitate la incendiu trebuie sa cuprinda mai multe sectiuni, care fiecare se imparte in mai multe alte grupe, plecand de la informatii generale, la detalii pentru a putea stabili cat mai exact in ce clasa de reactie la foc se incadreaza si care sunt masurile si actiunile necesare.
Primul punct se refera la caracteristicile cladirii sau amenajarii, cu datele de identificare, destinatia, clasa de importanta, precum si particularitatile cladirii cat mai in amanunt. La punctul doi se ia in calcul riscul de incendiu, atat pentru cladire in general, cat si pentru fiecare incapere.
Punctul trei se refera la nivelurile criteriilor de performanta cu privire la securitatea la incendiu, fiind necesar sa se stabileasca exact ce grad de rezistenta la foc au materialele utilizate, ce elemente de limitare a propagarii in caz de incendiu, evacuarea persoanelor etc.
Puctul patru se refera la echipamentele si dotarile necesare pentru apararea impotriva incendiilor. La punctele cinci si sase se prevad conditiile specifice de actionare in caz de incendiu si masurile tehnico-organizatorice. Astfel vei sti in permanenta unde sunt sursele de apa, care sunt incaperile mai expuse la pericol, precum si actiunile ce trebuie facute pentru a limita propagarea focului.
In functie de incadrarea in clase de rezistenta la foc se mentioneaza si care sunt situatiile in care o anumita cladire trebuie sa dispuna de: detector de gaz, hidranti interiori si exteriori, coloane dedicate, sisteme pentru detectia incendiului si alarmare, alte tipuri de sisteme de localizare si restrangere a incendiilor.
Cine pastreaza documentatia?
Toata documentatia tehnica, impreuna cu proiectul si alte hartii importante sunt preluate de catre beneficiarul cladirii/instalatiei etc. si tinute pe toata perioada cat acel edificiu exista. De asemenea, acesta va prelua si toate adaugarile si modificarile ulterioare.
Unde gasesc reglementarile legale?
Proiectantul sau echipa care se ocupa de scrierea scenariului de securitate la incendiu trebuie sa fie la curent cu toate modificarile legilor din domeniu sau pot apela la softuri de specialitate care sunt de un real folos.
Acestea au la baza legislatia si pot sa cuprinda norme si reglementari precum: normative privind securitatea cladirilor noi construite; normativ pentru proiectarea si executia parcajelor pentru autoturisme; solutii pentru proiectarea cladirilor aflate in subteran etc.
Categoriile de cladiri, instalatii sau amenajari pentru care este obigatoriu sa se intocmeasca acest proiect se regasesc in HG 1739 din 2006, iar structura minimala se regaseste la anexa de metodologie aprobata prin OMAI 130 din 2007.
Gasesti si un regulament privind stabilirea categoriei de importanta a constructiilor (HG 766/1997), precum si normative care sa te ajute sa atingi toate punctele de interes. Este important sa se cunoasca bine ce grad de rezistenta la foc au materialele componente pentru a sti ce masuri trebuie adoptate.
Un risc de incendiu exista intotdeuna, fie datorita factorilor externi, fie ca se lucreaza intr-un mediu cu substantate ce pot provoca explozii, fie datorita unor neglijente si nerespectarea normelor si este bine sa fii asigurat si sa stie toata lumea cum trebuie sa reactioneze in astfel de situatii.
Lasa un comentariu
0 Comentariu