Ce sa eviti in amenajarea baii

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Eziti sa valorifici culorile neutre, nu estimezi corect bugetul sau spatiul de depozitare de care ai nevoie, subestimezi marimea mobilierului ales, ignori luminile – sunt doar o parte dintre erorile pe care le poti face cand amenajezi o baie, indiferent de dimensiune. Le poti evita, daca le cunosti chiar de acum si esti atent la ele. Profita de experientele altora si lucreaza mai usor si mai bine, pentru o baie perfecta.

 

Designul unei bai nu este chiar atat de simplu pe cat pare la prima vedere, nici chiar in cazul spatiilor de mici dimensiuni. Incepand cu subestimarea cheltuielilor si supraestimarea suprafetei disponibile si pana la alegerea unor materiale prea ieftine, erorile care se pot face in cadrul unui astfel de proiect sunt destul de multe pentru a-ti da batai de cap. Afla din timp ce poti gresi in procesul de renovare, in baie, astfel incat sa poti evita eficient cele mai grave erori.

 

Estimarea incorecta a bugetului

Ce se intampla cand iei in calcul mai putine cheltuieli decat vei avea in realitate? Te vei alege cu o amenajare de baie facuta pe jumatate sau finalizata cu compromisuri care afecteaza imaginea finala. Cand faci lista de achizitii, nu uita sa:

 – masori atent suprafetele 

 – stabilesti in mod obiectiv un pret maxim de achizitie pentru finisaje (un model de gresie vintage costa mai mult decat unul standard)

 – verifici ce obiecte sanitare inlocuiesti si care au nevoie doar de reconditionare

 – estimezi corect spatiile de depozitare de care ai nevoie

 – iei in considerare si accesoriile decorative (covoare, draperii, suport prosoape, oglinda etc.)

Supraestimarea spatiului disponibil

Pentru ca de multe ori avem tendinta sa supraestimam marimea obiectelor care pot fi incluse intr-o incapere, iti recomandam sa masori dimensiunile corpurilor care te intereseaza si sa trasezi semne in locurile de amplasare, pentru a vedea exact cat spatiu liber vei avea. De exemplu, daca te-ai decis pentru o amenajare de baie mica, cu cada, s-ar putea ca doar acest obiect sanitar sa ocupe jumatate din spatiu, mai ales daca ai impresia ca baia ta permite o cada generoasa in care poti sa iti intinzi lejer picioarele.

 

Forma gresita a mobilierului

Poti alege mobilierul si obiectele sanitare in diverse forme. De exemplu, o cada mai subtire si mai lunga este mai eficienta intr-o baie mica decat o cada rotunda, iar un dulap mai ingust si mai inalt te va ajuta sa economisesti spatiu, in timp ce unul lat si scund te va incurca.

 

Dezechilibru intre ce e la moda si nevoile practice

Cu totii suntem impresionati de modelele de bai de lux, ne-am dorit macar o data o baie cu marmura sau granit, un dus dublu sau o cada imensa cu jacuzii. Chiuvetele compacte, patrate, cu soclu plin arata impresionant, iar cazile amplasate in centrul baii par uneori cea mai buna idee. 

Pentru a obtine un design interior de baie cat mai coerent, placut si functional este insa important sa fii realist sa evaluezi cat mai corect potentialul spatiului tau si bugetul. Ai o familie mare? Iti trebuie mai mult spatiu de depozitare si loc pentru o masina de spalat XXL. Baia este foarte mica? Ia in considerare o amenjare de baie cu dus, chiar daca adori sa stai cu orele in apa calda din cada.

 

Uiti de caile de acces

Nu, nu vorbim doar despre intrarea in baie, ci si despre spatiul liber care permite accesul la cabina de dus, uitat de multe ori la calcule, si cel din jurul scaunului de toaleta, bideu si chiuveta. Lasa intotdeauna cel putin 45 – 50cm atat in fata dusului, cat si in jurul vasului de toaleta (fata de pereti si alte obiecte) pentru a putea folosi incapere confortabil. Nu uita ca masina de spalat trebuie si ea deschisa si opteaza pentru un model cu capac superior daca baia este micuta.

Alegi gresit materialele

Materialele folosite intr-o amenajare de baie conteaza atat ca nivel de calitate, cat si ca dimensiuni, cromatica si textura. Este o diferenta foarte mare intre o baie cu dus cu pereti integral din sticla si o baie cu dus zidit, atat ca pret, cat si ca efect vizual. Primul functioneaza in orice incapere de toaleta, in timp ce al al doilea poate compromite grav o baie mica.

Gresia pentru baie are nevoie de o suprafata texturata pentru a evita alunecarea, adezivii folositi trebuie sa ia in considerare expunerea frecventa la caldura si umezeala, la fel si elementele de mobilier. Cantareste deci cu atentie materialele la care apelezi, echilibrand cat mai bine costurile cu necesitatile functionale si estetice.

 

Uiti de electrocasnice

Cand faci calculele de spatiu, nu uita sa iei in considerare si masina de spalat si centrala termica sau boilerul si alte electrocasnice pe care vrei sa le mai incluzi in baie. Cele mai bune centrale termice sunt disponibile si in variante slim, instant, fara boiler integrat, concepute special pentru a se integra usor in spatii de mici dimensiuni, iar in gama de masini de spalat pentru bai mici, gasesti variante cu usa in partea de sus.

 

Nu estimezi corect necesarul de depozitare

Ceea ce au in comun cele mai frumoase amenajari de bai de apartament de bloc si de camere de toaleta din case, care te impresioneaza prin stil si eficienta, este un spatiu de depozitare foarte bine gandit. Nu e bine nici sa ramai cu pungile de detergent pe dupa dulap sau pe masina de spalat, pentru ca nu ai unde sa le pui, dar nici sa ai rafturile goale, intr-o baie in care mobilierul ocupa prea mult loc. Completeaza deci o lista cu tot ce vrei sa pastrezi la indemana in camera de toaleta si inscrie si locuinta ta printre cele cu bai amenajate nu doar cu stil, ci si inteligent.

 

Eviti culorile neutre

Poti realiza o amenajare de baie moderna de invidiat folosind o cromatica neutra si eleganta, care nu aglomereaza spatiul, oferind in acelasi timp o atmosfera placuta, de relaxare. Opteaza deci pentru o baie crem, daca preferi nuantele calde, sau gri, daca te simti mai bine in tonuri reci.

Neglijezi luminile

Daca ar fi sa pui in ordinea importantei aspectele ce tin de o amenajare de baie, pe ce loc ai plasa luminile? Cei mai multi cumpara pur si simplu o aplica potrivita ca stil si marime si un bec, fara a tine cont de rolul luminii in incapere. Multe bai renovate pierd din farmec din aceasta cauza. Ai nevoie, in mod clar, de o lumina puternica la oglinda, care poate fi insa atat lustra de tavan, cat si led-ul integrat in marginea oglinzii.

Mai poti plasa insa o lumina difuza deasupra cazii sau in apropierea dusului, cu o tonalitate mai calda si o intensitate mai redusa sau poti apela la lampi rustice, pentru o atmosfera intima si romantica.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu