Inca un vis pentru unii dintre noi, desi o realitate concreta pentru multi locuitori ai Romaniei, debransarea de la reteaua centralizata de incalzire este un proces lung si usor stresant, desi nu neaparat din punct de vedere financiar. Afla din acest articol ce pasi ar trebui sa parcurgi mai exact pentru a ajunge si tu la momentul incalzirii cu centrala proprie de apartament.
Te-ai gandit ca este timpul sa iesi din reteaua de incalzire centralizata si sa te orientezi catre o centrala de apartament? Cu siguranta te-ai gandit bine si esti nerabdator sa cumperi una si sa te bucuri de confortul termic mult visat, insa, trebuie sa te inarmezi cu rabdare, pentru ca pana acolo ai de parcurs cativa pasi importanti. Iata ce trebuie sa faci, pe etape, daca vrei sa te debransezi.
Planificarea debransarii
Inainte de a face orice pas pentru debransare, trebuie sa stii ca aceasta actiune nu se poate realiza in timpul sezonului de incalzire, intervalul in care se accepta depunerea de dosare la RADET incepand cu 15 aprilie si finalizand cu 31 august.
Tot in acesta etapa iti recomandam sa incluzi si cautarea unei centrale termice care sa corespunda cerintelor apartamentului la categoria putere si capacitate a boilerului, precum si evaluarea firmelor la care ai putea apela pentru montare si autorizare. Trece pe lista si un termostat de calitate, care sa iti ofere controlul mult visat asupra temperaturii din locuinta.
Nu uita sa imbunatatesti si calitatea izolatiei, daca bugetul iti permite, pentru a bifa complet tot ce tine de incalzirea locuintei si a putea astepta iarna fara emotii.
Contorizare individuala a gazelor
Pentru a te putea debransa trebuie sa faci dovada contorizarii individuale a consumului de gaze naturale, prin intermediul contractului incheiat cu furnizorul sau un aviz atasat acestuia. Daca cumva esti in situatia in care nu ai un astfel de contoar, este bine sa iei din timp masurile necesare instalarii, pentru a te putea incadra fara probleme in perioada de vara cu intreg procesul de debransare.
Pe langa aceasta conditie, iti mai asumi si contorizarea consumului de apa rece pentru intreaga locuinta, deci ai grija sa iti instalezi apometre peste tot unde trebuie. Tot in responsabilitatea ta intra si asigurarea unei surse proprii de incalzire si apa calda menajera, cu dispozitive si instalatii conforme cu reglementarile in vigoare, deci ai grija cu cine lucrezi la montajul centralei. In aceasta categorie intra si asumarea responsabilitatii pentru evacuarea eficienta a noxelor emise de un astfel de echipament.
Iti recomandam sa iei serios in considerare instalarea unui detector de gaze. Nu costa atat de mult incat sa iti afecteze grav bugetul si te protejeaza de necazuri la care nici nu vrei sa te gandesti.
Acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari
Conform legii numarul 325 din anul 2006, articolele 30 si 32, pentru a te putea debransa, trebuie sa obtii mai intai acordul scris al vecinilor de apartament, atat situati pe orizontala, cat si pe verticala, raportat la locuinta ta, deci cu care ai pereti sau plansee comune.
Gasesti pe site-ul RADET formularele care trebuie completate, fata-verso, cu pix cu pasta albastra. In plus, mai ai nevoie si de acordul asociatiei de proprietari, sub forma hotararii adunarii generale, discuta asadar din timp cu administratorul si nu planifica etapele urmatoare pana cand nu obtii mai intai aceste documente.
Informarea furnizorului de gaze
Se face depunand o cerere sau o adresa de intentie de debransare insotita de avizul asociatiei de proprietari si acordurile semnate de vecinii de apartament. Vei primi un raspuns la aceasta prima cerere, fie prin email, fie disponibil la registratura RADET, pe care va trebui sa mergi sa il ridici personal.
Proiectul tehnic
Pentru a merge mai departe cu debransarea ai nevoie de un proiect tehnic, pe care de regula il realizeaza o firma autorizata, intr-un termen de aproximativ o luna de la data la care pui la dispozitie toate documentele de care au nevoie.
Lista actelor necesare include: raspunsul pe care l-ai primit de la RADET la cererea initiala de debransare, o cerere de debransare totala, completata de tine si disponibila ca model pe site-ul RADET, dovada contorizarii individuale a consumului de gaz, acordul vecinilor in original, copie dupa cartea de identitate a proprietarului locuintei, copie dupa schita apartamentului, ultima factura de la RADET in copie (o poti obtine de la asociatie) si acordul asociatiei de proprietari in original.
Pe baza acestor documente firma concepte un proiect tehnic care trebuie sa includa obligatoriu un memoriu tehnic si un breviar de calcul pe care se precizeaza ca este realizat in conformitate cu standardele STAS 119894/83, 7363 si 7364/86. In general, pentru un astfel de proiect, cu verificare si expertiza MLPTL poti plati aproximativ 450 – 600lei.
Poti depune chiar tu proiectul tehnic mai departe, la RADET, sau poate fi depus de firma care l-a realizat, in functie de serviciile oferite si incluse in contractul semnat. Vei obtine un raspuns in termen de maxim 30 de zile, sub format unui referat tehnic de debransare.
Procesul verbal de debransare
Au trecut deja aproximativ doua luni si esti inca in procesul administrativ al debransarii, dar nu mai ai mult. Cu referatul tehnic primit de la RADET mergi din nou la asociatia de locatari pentru a primi acordul final, dupa care te intorci la RADET pentru a obtine avizul de debransare si a afla cat te costa (in general, de la 100 pana la 250 de lei sau intre 30 si 50lei de calorifer).
De obicei, in aproximativ 15 zile vei primi vizita echipei care realizeaza debransarea, deci ia in considerare posibilitatea de a fi nevoie sa iti iei o zi din concediu. Dupa finalizarea procedurii tehnice, vei primi din partea RADET un proces verbal de debransare cu care trebuie sa mergi la asociatia de locatari pentru a fi scos de pe lista celor care platesc incalzirea centralizata. Si cum s-ar zice, esti liber. Urmeaza partea a doua, in care trebui sa instalezi cea mai buna centrala termica pe care ai gasit-o pentru apartamentul tau.
Lasa un comentariu
0 Comentariu