Ce trebuie sa stii despre mucegaiul in locuinta

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Mucegaiul este unul dintre riscurile pentru sanatate pe care le gazduiesti chiar in casa ta. Verde, albastru, negru, galben, alb sau rosu, se inmulteste foarte repede, circula usor pe calea aerului si iti afecteaza atat organismul, cat si locuinta, mobilierul si hainele. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre acest inamic foarte adaptabil, pentru a preveni usor aparitia si a-l elimina rapid atunci cand isi face loc in casa.

 

Miros de umezeala si aer statut, pereti patati, cu aspect murdar, mobila din lemn cu zone putrezite – sunt doar cele mai nevinovate neplaceri pe care ti le poate provoca mucegaiul. Poate avea insa efecte grave si de durata asupra sanatatii, incepand cu declansarea de alergii si pana la afectarea pe termen lung a plamanilor si cailor respiratorii, rinichilor si ficatului, deci nu ignora nici macar cele mai mici semne ca doreste sa se instaleze la tine in casa. Iata cateva lucruri utile pe care trebuie sa le cunosti despre acest invadator insalubru care te poate vizita.

 

In trei zile mucegaiul se inmulteste deja agresiv

Prin mucegai intelegem de fapt colonii de ciuperci microscopice, care se fixeaza pe suprafete si se inmultesc prin spori care circula foarte usor prin aer. In conditii optime de dezvoltare, mucegaiul germineaza si creste in 24 pana la 48 de ore, are nevoie de 3 pana la 12 zile pentru a incepe sa degaje spori si sa se inmulteasca si 18 pana la 21 de zile pana cand incepe sa devina vizibil. Deci, in momentul in care ai observat o pata de mucegai pe perete, el deja iti colonizeaza casa si este complet capabil sa se inmulteasca.

Mucegaiul negru si galben – cele mai periculoase

Mucegaiul se poate forma si la interiorul si la exteriorul unui material, atat in locuinta, cat si pe alimente. Cele mai cunoscute specii pe care le poti gasi in casa sunt:

 – Mucegaiul verde – albastrui (Aspergillus fumigatus) – il intalnesti pe pereti si plafoane, dar si in ghivece, si mai des in incaperile umede si slab ventilate (bai, bucatarii). Degaja gliotoxina, o substanta nu foarte agresiva pentru oameni, care slabeste insa sistemul imunitar (alergii, astm), iar sporii inhalati pot provoca leziuni pulmonare.

 – Mucegai negru – include aproximativ 40 de specii, este foarte toxic si se localizeaza in/pe pereti (zidarie, tapet, plafon tencuit, tigla, lemn, rigips carton). Poate cauza alergii, boli de rinichi, afectiuni infectioase (Aspergillus niger) si stachybotryosis, boala similara cu Alzheimerul si determinata de Stachybotrys chartaru.

 – Mucegaiul alb – cel mai greu de sesizat pe pereti, se fixeaza in colturi de tavan si de podea, pe spatele dulapurilor si, in general, in spatii reci si umede. Prezenta lui este anuntata de aparitia paduchilor de lemn si de praf si un miros jilav in incaperile afectate si poate cauza boli de piele, raceala, tuse, bronsita cronica, dureri articulare etc.

 – Mucegaiul rosu (Neurospora, Chrysonilia sitophila) – desi apare mai rar in locuinte si mai des in industria alimentara, poti gasi acest mucegai pe pereti daca ai aplicat tapet de hartie in baie sau bucatarie. Are aspect uscat si lipicios si poate determina alergii si astm.

 – Mucegaiul galben (Aspergillus flavus) – este la fel de periculos ca cel negru, se poate instala si in camerele de zi, se fixeaza in principal in materiale textile (lenjerii, haine, tapiterii, covoare etc.) si poate determina insuficienta cardiaca si cancer hepatic.  

 

Aerisirea deficitara iti aduce mucegaiul in casa

Te poti trezi foarte usor cu mucegai in casa, daca eviti sa aerisesti, mai ales primavara si toamna, cand nivelul umiditatii creste si jonglezi mai putin eficient cu caldura de la centrala. Umezela, aer inchis si o temperatura scazuta sunt tot ce are nevoie mucegaiul pentru a se instala confortabil. Deschide deci geamurile cel putin 15 minute pe zi, in fiecare incapere.

 

Polistirenul de afara previne formarea condensului la interior

O izolatie exterioara bine gandita si executata corect te ajuta sa previi aparitia mucegaiului prin diminuarea sau chiar eliminarea sanselor de formare a condensului la interior. Sub un strat de polistiren expandat de cel putin 10cm, peretele se raceste mai greu, iar suprafata sa nu va mai fi la fel de predispusa sa formeze condens si deci sa mentina permanent un nivel riscant de umiditate in casa. Izolatia ajuta, de asemenea, si la reducerea pierderilor de caldura, asigurand astfel o temperatura suficient de ridicata pentru a permite un aer mai uscat si conditii mai putin prielnice sporilor.

Daca nu poti aplica polistiren la exterior, o solutie alternativa este realizeaza de izolatie interioara antimucegai, chiar daca polistirenul va diminua din suprafata camerei. Aplicare se face doar dupa curatarea si tratarea peretelui cu solutii antimucegai.

Atentie insa, polistirenul extrudat folosit la exterior nu va lasa sa iasa umezeala generata de traiul zilnic (dus, gatit, udat plante etc.) si in loc sa duca la uscarea peretilor umezi, poate agrava situatia. Ca regula, la exterior se utilizeaza polistiren expandat, care permite trecerea vaporilor de apa.

 

Mucegaiul se poate cantona in parchet

Daca locuiesti la casa sau ai un apartament la bloc situat la parter, poti avea supriza de a gasi mucegai peste tot, mai putin pe pereti si tavan. In acest caz este posibil ca sursa sa fie in pardoseala, avand ca si cauza, fie un subsol inundat sau cu nivel foarte mare de umezeala, fie o placa ce nu a fost lasata sa se usuce cum trebuie. Din nefericire, un strat eficient de izolatie  pentru parchet nu rezolva problema in acest caz. Ai nevoie de o evaluare profesionista pentru a identifica corect cauzele si a stabili tratamentul corect ce te poate scapa de spori.

 

Plantele de apartament pot preveni aparitia mucegaiului

Cea mai buna solutie antimucegai este prevenirea aparitiei acestor microciuperci. Daca esti pasionata de plantele de apartament, este suficient sa combini eficient speciile pe care le tii in casa pentru a reduce concentratia vaporilor de apa la un nivel normal. Plante care absorb umiditatea si care pot fi folosite in apartamentele care se confrunta cu un aer prea bogat in apa sunt:

 – Spathiphyllum

 – Chamaedorea

 – Iedera

 – Feriga de Boston

 – Tillandsia

Pe de alta parte, specii precum filodendronul, palmierul, ficusul, trandafirul chinezesc, crinul pacii etc. imbogatesc atmosfera cu apa, prin procesul de transpiratie de la nivelul frunzelor, deci ai grija ce alegi.

 

Temperatura potrivita in casa, un impediment pentru mucegai

Cu cat aerul este mai cald, cu atat va fi mai uscat si va fi nevoie de mai multa apa pentru a creste umiditatea relativa. O centrala termica de apartament, un radiator electric, un semineu sau orice alt sistem eficient de incalzire reprezinta deci una dintre cele mai bune arme cu care poti lupta impotriva aparitiei mucegaiului.

Conteaza mult si cum gestionezi dispozitivul de incalzire. Chiar daca te simti confortabil si la temperaturi reduse sau esti plecat mult de acasa, retine ca economia pe care o faci se poate concretiza in pereti avariati, mobila mucegaita si covoare care trebuie aruncate, mai ales daca ai multi pereti la exterior, ai apartamentul catre nord sau locuiesti intr-o zona cu nivel ridicat de umezeala.

Dulapurile masive nu se asaza pe peretii umezi

Daca stii ca ai in locuinta cativa pereti care prezinta semne de condens si sunt mai mereu reci, evita sa ii acoperi cu mobilier. Este adevarat ca mobila functioneaza ca un strat izolator, mentinand caldura mai bine in incapere, dar va avea acelasi efect si fata de peretii pe care ii acopera. 

La acestia caldura va ajunge mai greu, creand un loc rece, foarte convenabil pentru populatiile de microciuperci si crescand riscul de a gasi mucegai in spatele mobilei. In plus, mucegaiul nu se intelege prea bine nici cu lumina soarelui, deci cu cat lasi mai libere si mai expuse zonele critice, cu atat sansele de infestare se vor reduce.

 

Transforma suprafata peretilor intr-una neplacuta pentru mucegai

Ca orice alta fiinta de pe aceasta planeta si mucegaiul se asaza acolo unde gaseste un mediu propice si nutritiv. Daca iti construiesti casa intr-o zona unde ploua des si este frig multe luni din an ori renovezi o locuinta care stii ca are probleme cu umezeala, apeleaza la un glet antimucegai cand finisezi peretii. Va preveni depunerea sporilor, dezvoltarea coloniilor de ciuperci si formarea de igrasie. Tot in aceasta categorie mai gasesti si amorsa antimucegai, var si vopsea lavabila cu formula ce previne formarea populatiilor de microciuperci.

 

Mucegaiul fuge de otet

Daca te numeri printre cei care prefera sa foloseasca antifungice naturale sau o solutie antimucegai facute in casa, te vei bucura sa auzi ca banalul otet te poate ajuta sa scapi de mucegai. Amesteca parti egale de apa si otet, de preferat intr-o sticla cu cap de pulverizare, si stropeste intreaga suprafata afectata vizibil de mucegai, plus cativa centimetri in plus pe langa. 

Otetul nu combate chiar toate tipurile de mucegai, dar te ajuta sa indepartezi majoritatea speciilor care se cantoneaza in casa. In plus, este mai sigur de folosit pe materiale care pot fi afectate de solutiile chimice, cu clor, otetul fiind unul dintre raspunsurile cele mai frecvente la intrebarea: cu ce se curata mucegaiul de pe mobila.

 

Peretii pot fi curatati cu bicarbonat de sodiu

Da, si pachetelul de bicarbonat de sodiu din bucatarie te poate ajuta la scoaterea mucegaiului de pe pereti. De fapt, ai nevoie de doua pliculete la 1 litru de apa, lasat sa se dizolve bine, apoi pulverizat generos pe zona afectata. Dupa ce astepti cateva minute, pentru ca apa cu bicarbonat sa actioneze, sterge bine peretii cu carpe uscate, apoi aplica din nou, daca observi ca au mai ramas urme. Acest tratament natural antimucegai poate fi folosit si pe haine sau mobilier, deci poti opta fara griji pentru curatarea canapelei cu bicarbonat, pentru ca vei obtine rezultate bune daca ai grija sa speli temeinic si prin toate colturile.

 

Si solutiile fara clor functioneaza

Daca nu esti convins de utilitatea numeroaselor solutii naturale impotriva mucegaiului si preferi sa te inarmezi cu produse profesionale pentru eliminarea igrasiei din pereti, este bine sa stii ca si formulele fara clor functioneaza foarte bine. Subliniem acest aspect pentru ca reteta clasica cu clor, poate afecta caile respiratorii intr-o masura mai mare decat alte optiuni naturale sau comerciale fara clor, in special daca nu sunt aplicate cu purtarea unei masti medicinale.

 

Ventilatorul este un must-have in tratamentul anti-mucegai

Orice solutie antimucegai pentru pereti ai folosi, va fi in forma lichida si va adauga vapori de apa nivelului si asa ridicat de umiditate din incapere. Mai ales daca trebuie sa tratezi si deci sa umezesti suprafete mari este indicat sa nu te rezumi doar la a mentine geamurile deschise pentru a asigura uscarea. Pune in priza ventilatorul, chiar daca este iarna, si asigura-te ca vaporii de apa sunt eliminati din locuinta. In caz contrar, te poti trezi ca s-au cantonat in mobilier sau covoare si creeaza un suport propice pentru mucegai in alte zone, pana acum neafectate.

Apa cu otet elimina mucegaiul din solul plantelor

Pamantul plantelor de ghiveci este unul dintre locurile in care mucegaiul isi face aparitia destul de frecvent. Pentru ca solutiile chimice de magazin folosite pentru a indeparta formatiunile de mucegai de pe un peret interior le pot ucide, in acest caz trebuie sa gasim alt raspuns la intrebarea “cum scapi de mucegai?”.

Una dintre optiuni este clasica apa cu otet, care poate fi insa utilizata doar pentru plantele care se inteleg bine cu solul acid cum sunt:

 – azaleea japoneza

 – rododendronul

 – camelia

 – pieris japonica

 

Cum scapam de mucegai o data ce a intrat in haine

Uneori mucegaiul se cantoneaza direct in dulap. Fie hainele sunt depozitate cand inca nu sunt uscate corect, fie mobila este asezata pe un perete umed de la nord, in astfel de cazuri ghinionul face ca mucegaiul sa nu fie observat pe perete sau mobilier la timp si sa te trezesti cu hainele pline de pete. Cum procedezi?

Si aici solutiile se impart in doua categorii: daca tesatura permite, poti spala bine hainele cu un amestec cu inalbitor, in caz contrar, poti opta pentru o solutie de sare de bucatarie cu zeama de lamaie sau o pasta obtinuta din apa si bicarbonat de sodiu. Remediil din cea de-a doua categorie sunt preferate pentru materialele colorate.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu