Combustibili pentru centrala termica: metru ster de lemne

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Metrul ster de lemne este una dintre cele mai populare forme in care se achizitioneaza combustibilul solid din aceasta categorie. Dincolo de accesibilitate sa, se ascund insa cateva detalii pe care este bine sa le stii pentru a evalua corect pretul si valoarea produsului. Afla din acest articol ce este metrul ster, cum il compari cu metrul cub, la ce pret se vinde si alte informatii utile pentru un posesor de centrala pe lemne.

 

Cele mai multe modele de centrale termice cu combustibil solid sunt concepute pentru a functiona atat cu lemne, cat si cu peleti sau carbuni. Daca ai ales insa o varianta care accepta doar lemn sau ai o preferinta personala pentru acest tip de alimentare, este bine sa cunosti totul despre lemnele de foc, incepand de la definitia unui metru ster si pana la convertirea in kilograme, pret si putere calorica. Iata cateva notiuni care te pot ajuta sa alegi intotdeauna cel mai bun lemn pentru foc si sa nu fii pacalit la vanzare.

 

Ce inseamna metru ster

Dupa taierea copacilor, lemnul care nu este suficient de bun pentru prelucrare si utilizare in tamplarie, industria mobilei sau in constructii, va fi folosit pentru foc. Acesta este taiat in segmente de 1m si organizat in depozit, sub forma de steri, adica in gramezi cu latimea si inaltimea de 1m. Deci, din punctul de vedere al spatiului ocupat, un metru ster este acelasi lucru cu metrul cub.

Ca si cantitate de lemne, inseamna insa mai putin, pentru ca in spatiul de 1m x 1m x 1m este si destul de mult aer, cuprins in locurile libere dintre bucatile de lemn. Desi achizitia de lemn pentru foc nu iti impune si sa stii cati litri are un metru cub, pentru ca acest aspect nu te ajuta in acest caz specific, este important sa retii ca un metru ster contine mai putin lemn decat un metru cub, desi ca volum ocupat inseamna acelasi lucru. Dupa cum vei vedea mai jos, cele doua variante de masurare difera si ca greutate si ca pret.

 

1 metru cub de lemn – cati metri steri are

In general, se considera ca aerul continut in 1 metru ster de lemne este de aproximativ 40% din spatiul ocupat, insa acest factor de cubaj depinde de calitatea lemnului (grosime, forma, defecte). Cu cat lemnul este mai subtire, mai curbat si deformat, cu atat printre busteni va fi mai mult aer.

Formula pentru un metru ster de busteni de categoria I, care include lemne mai groase, drepte si cu mai putine defecte, include un factor de cubaj de 0.68, in timp ce o varianta de categoria a II-a foloseste ca factor valoarea de 0.62. Daca achizitionezi deci lemne de foc cu pretul la m3 si de fapt ti se vinde la ster, vei iesi in pierdere cu pana la 40%, pentru ca primesti mai putin material pentru pretul respectiv. 

Cum evaluezi un transport de lemne

Poti calcula pretul unui camion de busteni, chiar daca nu este deja impartit in metri cubi, atat timp cat lemnele sunt asezate ordonat si marimea spatiului de depozitare poate fi estimat cu o precizie rezonabila. Folosesti formula de calcul pentru volum: inaltimea x latimea x lungimea spatiului in care sunt incarcate lemnele, afland astfel cati metri cubi sunt, si apoi aplici factorul de cubaj, in functie de calitatea produselor livrate. 

Desi este putin mai dificil decat un calcul simplu de volum de cub, poti aplica formula de calcul pentru metru cub de lemn in aproape orice context in care poti masura cu exactitate spatiul ocupat de lemnele pe care vrei sa le cumperi.

 

Cate kg are un metru cub de lemn

Daca vrei sa stii cate kg are un metru cub, iti putem spune ca, in general, lemnele cantaresc intre 400 si 800kg/mc, cele de esenta tare fiind mai grele (750 – 850kg/mc). Cand cumperi doi metri cubi de brad vei avea deci de transportat intre 1500 si 1700 de kilograme, iar daca achizitionezi doi metri steri, greutatea marfii va fi de 930 pana la 1150kg, prin includerea factorului de cubaj in calcule.

In procesul de transformare de metri cubi in kg trebuie sa iei in considerare greutatea specifica a lemnului pe care il cumperi, care este influentata de gradul de umiditate a lemnului, dar si de portiunea din copac din care au fost sectionate bucatile, baza fiind mai densa, si deci mai grea, decat varful. Exista insa suficiente tabele pe internet din care poti afla pentru 1 metru cub de lemne, cate kilograme are, cu aproximatie, in functie de tipul de copac de la care provine.

Acelasi principiu il poti utiliza pentru o transformare de mc in tone, impartind insa rezultatul obtinut in kg, la 1000.

 

Cum se cubeaza lemnul

Prin cubaj pentru lemn se intelege evaluarea volumului materialului lemnos, iar procedura in sine difera in functie de tipul de lemn care este masurat. Astfel, cubajul bustenilor cazuti la sol se realizeaza diferit de cubarea lemnului stivuit si altfel decat cel pentru cherestea si lemnul pentru construitii, cel din urma fiind dimensionat suficient de precis pentru a putea folosi latimea, grosimea si lungimea fiecarui element ca punct de plecare.

De exemplu, daca vrei sa cumperi un trunchi de copac retezat, masori diametrul la mijlocul lungimii sale, afli raza impartind la doi, o ridici la patrat si inmultesti cu valoarea lui pi si cu lungimea trunchiului si ai aflat volumul. In acest caz nu mai vorbim de steri, pentru ca este vorba doar de lemn, nu si de spatii goale. O alta formula de calcul pentru metru cub pentru lemn rotund ia in considerare doar diametrul capatului subtire si se foloseste in special pentru bustenii stivuiti in depozite, la care nu este posibil accesul pentru masurarea diametrului in zona mediana.

Daca ai nevoie de o varianta de calcul pentru metru cub de scandura, vei lucra direct cu dimensiunile produsului, care inseamna, de regula, 4m lungime si 2.5cm grosime, deci 0.1mp. Cea mai simpla varianta de a estima volumul in metri cubi este sa folosesti latimea cumparata prin inmultirea latimii standard a scandurii cu numarul de bucati achizitionate. De exemplu, pentru o latime standard a scandurii, de 20cm sau 0.2m, ai nevoie de 50 de scanduri pentru a obtine o latime de 10mp si un volum de 1mc.

 

Aplicatii si calculator de cubaj pentru lemn

Pentru cei care achizitioneaza periodic lemn de foc pentru locuinte, un calcul de acest fel se poate dovedi ceva mai complicat, pentru ca nu este unul realizat frecvent. Va fi insa finalizat destul de usor pentru ca este vorba despre cantitati reduse si achizitii cu frecventa scazuta. Cei care lucreaza insa in domeniul constructiilor sau industria mobilierului si au de facut astfel de estimari in fiecare zi au nevoie de instrumente ajutatoare, care sa reduca timpul de calcul.

Astfel, vanzatorii de busteni, lemne de foc, scandura etc. isi concep in general propriul tabel de calcul pentru un metru cub de lemn, pentru tipurile de produse pe care le pun la dispozitia clientilor. In acest mod trebuie doar sa verifice pentru fiecare incarcatura cifrele care se potrivesc.

Exista insa si aplicatii electronice, care pot fi consultate online sau descarcate pe telefon sub forma de calculator pentru metru cub de lemn, convertor metri cubi sau tone de lemn etc. Poti descarca si tu un astfel de program, daca esti in cautare de lemne de foc si nu esti sigur ca te vei descurca singur cu aspectele matematice.

Pret lemne de foc

Dupa cum este si de asteptat, chiar si in categoria lemnelor de foc, pretul difera in functie de calitate, dar si de forma de comercializare. Daca vrei sa stii cat este un metru ster, iti putem spune ca pretul variaza de la 150 pana la 275RON, in timp ce pretul pe metru cub variaza de la 350 la 500Ron. Piata este destul de diversificata, deci evalueaza mai multe oferte inainte de a face o achizitie si asigura-te ca vanzatorul iti poate oferi si transportul, daca nu ai la indemana o masina cu care sa aduci singur lemnele.

Mai poti achizitiona lemne de foc cu pret pe tona, pretul fiind in acest caz incadrat intre 450 si 600Ron, varianta care poate fi mai simpla pentru tine daca crezi ca te incurci in calcule. Ai insa grija la gradul de umiditate al lemnului, pentru ca lemnele ude vor trage mai mult la cantar si iti vor oferi si o putere calorica mai mica.

Diferentele mari de pret au la baza si sursa lemnelor. Cele mai accesibile oferte le vei gasi pentru lemnele colectate din demolari. Daca apelezi la aceasta sursa ai grija la manevrarea lemnului, pentru ca poti gasi printre scanduri si bucati care mai au inca in ele cuie sau suruburi.

Daca ai de facut reparatii sau constructii si pe langa lemnele de foc mai esti interesat si de cat costa un metru cub de scandura iti putem spune ca pretul variaza intre 650 si 850RON, pret valabil si pentru dulapi, lambriu, rigle si grinzi.

 

Dimensiunile potrivite nu sunt cele maxime

Daca optezi pentru lemne de foc taiate si crapate la dimensiunile potrivite pentru centrala, pentru ca sunt cele mai confortabil de folosit, trebuie sa stii ca pot fi si ceva mai scumpe. In general, centralele termice pe lemne si sobele utilizeaza busteni cu lungimea maxima de 25 pana la 50cm. Pentru a folosi centrala cat mai bine, specialistii recomanda sectionarea lemnelor la o dimensiune putin mai mica decat cea maxima. Deci daca in specificatiile centralei gasesti de exemplu, 35cm, taie lemnele la 30cm.

Daca nu ai cum sa sectionezi singur lemnele cumparate, cauta o oferta cu ele pretaiate sau un vanzator care iti ofera si acest serviciu astfel incat sa elimini aceasta etapa din utilizare.

 

Puterea calorica a lemnului

Atunci cand faci un calcul de putere pentru centrala astfel incat sa alegi modelul corect pentru locuinta ta, vei putea sa estimezi cu aproximatie si costul lemnului de care vei avea nevoie. Este bine insa sa stii ca nu toate lemnele arde la fel de eficient, si ca din anumite transporturi vei avea mai mult de castigat decat din altele.

Pe langa intrebari precum “cati metri cubi are o tona de lemne” sau de unde “cumpar lemne de foc” trebuie deci sa ai in vedere si puterea calorica a lemnului. Luand in considerare busteni bine uscati, cu densitate relativ similara, estimarile tehnice spun ca diferenta dlemnul de esenta moale, cum este plopul, si cel de esenta tare, ca de exemplu, pinul, nu depaseste 800 – 900kcal/kg. Orientativ, iti putem spune ca cele mai folosite tipuri de lemn au puterea calorica de:

  • 3200kcal/kg (plop)
  • 3450kcal/kg(stejar)
  • 3550kcal/kg(fag)
  • 3725kcal/kg(molid)
  • 4000kcal/kg(pin)

La fel de important este sa intelegi ca aceasta diferenta poate creste mult daca lemnul este ud, atat la taiere, cat si la livrare. Studiile arata ca un nivel de umiditate la taiere de 35-40% va da un lemn de foc mult mai dens decat unul cu umiditate de 60-65% la momentul taierii.

In plus, lemnul care ajunge umed in centrala da mai putina caldura, pentru ca o parte din puterea calorica se cheltuie pe evaporarea apei. Tot pe lista dezavantajelor unui lemn de calitate slaba trecem si aprinderea mai dificila, lemnele umede avand nevoie de o temperatura mai ridicata de aprindere decat cele uscate.

Pentru ca au in compozitie mai multa lignina, rasinoasele ard mai incet, cu degajarea de caldura mai multa, in timp ce foioasele, mai bogate in celuloza si hemiceluloza, ard mai repede si cu eficienta mai redusa. Centrala pe lemne necesita intretinerea focului, deci lemnele de rasinoase vor reduce frecventa de reincarcare.

Depozitarea lemnelor de foc

Indiferent daca ai cumparat un metru ster de lemne de foc sau un metru cub, o data ce ai ajuns cu ele acasa trebuie sa le depozitezi suficient de bine pentru a le permite sa se usuce in continuare si a le feri de umezeala. Specialistii recomanda stivuirea in incaperea in care este centrala cu 24 de ore inainte de folosire, astfel incat nivelul de umiditate sa ajunga la cel optim in prezenta caldurii.

 

 

Lasa un comentariu

3 Comentarii

Troiciu Lucian

July 13, 2022 at 4:59 am

350 lei ar putea fi considerat un pret corect pt un metru ster de fag?

Raspunde
                                   
Olteanu Aurel

September 16, 2021 at 6:53 pm

Foarte multe informatii importante . Multumesc!

Raspunde
                                   
Team DrDeco

September 23, 2021 at 7:11 am

Buna, Aurel,

Multumim si noi pentru incurajare!

Cele bune!

Raspunde