5 sfaturi practice la achizitionarea unui container/modul locuibil

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Folosirea containerelor modulare ca spatiu de locuit este o solutie mai noua in tara noastra, preferata in special in cazurile in care este necesara o varianta de cazare mai ieftina si gata de folosire intr-un timp foarte scurt. Aceste corpuri se utilizeaza de regula cu rol de birouri, vestiare, spatii sanitare cu toaleta si/sau dus, ori ca zone de dormit pentru gazduirea muncitorilor pe santiere.

Mai nou, avantajele lor au inceput insa sa fie exploatate si in mediul privat, prin folosirea ca locuinte, putand inlocui cu succes o versiune clasica din zidarie, daca sunt evaluate si alese asa cum trebuie.

 

Structura de rezistenta

Daca alegi un astfel de produs pentru a-l folosi ca locuinta, este bine sa nu faci rabat la bani si sa incerci sa gasesti o versiune de calitate. Din punctul de vedere al structurii de rezistenta, de exemplu, este bine sa stii ca intreaga rama a containerului, nu doar stalpii verticali, determina stabilitatea si durabilitatea constructiei, motiv pentru care este important sa fie aiba grosimea de minim 1.7mm.

 

 

O varianta in care conceptul final este unul cu etaj inseamna, cu atat mai mult, accent pe elementele de rezistenta, pentru a permite sustinerea sigura a greutatii suplimentare. Evita modelele care includ elemente din lemn in rama si stalpi, pentru ca desi sunt mai ieftine, nu fac fata la fel bine solicitarilor.

 

Izolatia termica

Confortul termic ce poate fi creat in interiorul unui astfel de spatiu depinde in mare masura de calitatea izolatiei, care trebuie sa fie asigurata prin strat de spuma poliuretanica, cu grosime de 3 pana la 14mm, o dimensiune mai mare insemnand o protectie mai buna la diferentele de temperatura.

Cea mai viabila forma de incalzire pentru un astfel de spatiu monobloc este o versiune electrica (calorifer, panou radiant etc.), iar apa calda menajera poate fi asigurata eficient cu ajutorul unui boiler amplasat direct in zona alocata baii si/sau bucatariei (aici iti propunem o lista comparativa), pentru a oferi acces rapid.

Pentru a gasi cel mai bun boiler electric pentru un astfel de spatiu, este bine sa evaluezi cat mai corect necesarul de apa, tinand cont de punctele de consum planificate si de cate persoane le vor folosi.

Daca te gandesti sa realizezi o locuinta din mai multe module, va trebui insa sa iei in considerare si optiunea incalzirii pe baza de centrala pe gaz, lemne sau curent electric, prin calorifere cu agent termic, care iti poate asigura confortul termic cu costuri mai reduse.

 

Tipuri de containere si module

Poti opta pentru folosirea a unul sau doua containere standard, pe care sa le adaptezi necesitatilor, sau, varianta ideala, sa comanzi structura dorita direct de la producator. Pe lista de optiuni de module vei gasi varianta de container simplu, pentru locuit, versiuni pentru baie si bucatarie, pentru scara interioara sau modele folosite ca optiune simpla de legatura.

Numarul de containere folosit depinde strict de planurile pe care ti le-ai facut pentru locuinta si de bugetul pe care il ai la indemana. Poti opta pentru un container care include tot ce ai nevoie pentru a locui sau pentru o combinatie de doua module, unul pentru camera de zi/dormitor si unul in care sa incadrezi baia si bucataria.

Daca ai o familie mare, poti adauga container separat pentru copii si daca iti permit resursele financiare, poti crea usor o locuinta cu trei camere, doua bai si o bucatarie mare, cu zona de luat masa, printre avantajele principale pe care ti le ofera un astfel de sistem aflandu-se si adaptabilitatea ridicata la nevoile clientilor.

Atunci cand alegi numarul de module si dimensiunile ia insa in considerare faptul ca, o suprafata mai mare va fi mai dificil de incalzit pe timpul iernii.

 

Ferestre si usi

Un container realizat la comanda poate fi dotat cu ferestre in formatul si numarul decis de tine. Dimensiunile modulelor incep de la 2.4 x 4m, dar pot ajunge si pana la 3 x 12m, iar ferestrele pot fi montate pe o singura latura, sau pe ambele, grupate sau separat, in functie de modul in care a fost gandita amplasarea mobilierului.

Daca alegi optiunea construirii la comanda iti recomandam asadar sa gandesti dinainte spatiul in cele mai mici detalii, de la prize si grupuri sanitare si pana la rafturile suspendate, pentru a fi sigur ca totul va arata asa cum trebuie.

In dimensionarea ferestrelor este bine sa tii cont de asemenea si de efectul asupra gradului de izolatie termica. Cu cat vei avea mai mult spatiu acoperit cu sticla, cu atat caldura se va pierde mai usor. In acelasi timp, ai nevoie de lumina pentru ca spatiul sa nu para mic, deci incearca sa gasesti o solutie de compromis.

Daca vrei sa cumperi un container modular cu rol de casa de vacanta, pe care sa il amplasezi undeva pe litoral sau in Delta si sa il folosesti doar vara, poti opta fara probleme pentru geamuri mai mari sau usi din sticla care sa asigure accesul catre plaja sau o terasa amenajata in continuarea modulului.

Usile ofera atat o cale de acces in container, cat si de trecere dintr-un modul in altul, daca vorbim despre o structura multimodulara. Alege o varianta rezistenta pentru exterior, care iti ofere siguranta si poate sa tina frigul la distanta, si optiuni mai ieftine pentru interior. Poti selecta variante rabatabile sau optiuni glisante pentru zonele de trecere, economisind astfel spatiu.

 

 

Finisaje si instalatii

La categoria pardoseala poti alege de regula intre linoleum, parchet si gresie. Chiar daca linoleumul este o varianta ieftina si accesibila, iti recomandam sa alegi parchetul sau gresia, pentru ca sunt mai rezistente in timp si vor conferi spatiului un aspect cat mai apropiat de cel al unei case standard, din zidarie.

Nu uita de instalatia electrica si asigura-te ca include cat mai multe prize, pozitionate la indemana, pentru a evita folosirea prelungitoarelor intr-un spatiu care ar putea fi deja mic si limitat ca suprafata. Instalatiile sanitare trebuie sa iti ofere posibilitatea de racordare facila la retea, in momentul amplasarii modulelor pe sol.

Stabileste din timp locul in care vei dori sa asezi containerul si nu uita ca trebuie sa decopertezi iarba, creand un spatiu suficient de mare, drept, fara denivelari, pe care sa aplici ulterior un strat de pietris de 5 – 10cm, pentru prevenirea acumularii de apa.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu