Un termostat de calitate reduce semnificativ cheltuielile cu incalzirea, oferind in acelasi timp un confort termic sporit. Afla din acest ghid cum il poti instala usor, sigur si rapid, fara a apela la serviciile unui profesionist.
Termostatul este unul dintre dispozitivele mici si simple care te pot ajuta sa faci economii mari, cand vine vorba despre cheltuielile de incalzire. Gestioneaza in mod eficient temperatura din locuinta, asigurand un nivel placut, confortabil si constant si adaptandu-se usor la prezenta sau absenta ta din locuinta.
Pentru ca instalarea unui astfel de aparat este privita adesea ca fiind prea simpla pentru a chema un electrician, cei mai multi incearca sa conecteze singuri termostatul la centrala. Daca te numeri printre aceste persoane, dar vrei totusi sa stii cat mai exact ce ai de facut, te invitam sa parcurgi acest mic tutorial cu informatii utile despre instalarea unui astfel de dispozitiv.
Manualul tehnic
Oricat de precis si bine informat ar fi un tutorial general de montare si folosire a unui termostat, cele mai bune rezultate le vei obtine intotdeauna completandu-l cu datele din manualul tehnic al aparatului. Chiar si cele mai mici diferente se pot dovedi hotaratoare si, in plus, ai cu siguranta nevoie sa consulti schema electrica a dispozitivului, pentru a sti exact unde si cum conectezi cablurile.
Unelte si materiale
Pentru ca se numara printre cele mai populare si mai utile versiuni de termostate in acest moment, iti vom spune ce ai nevoie pentru a instala un model wireless, care permite fixarea senzorului in orice incapere din locuinta.
Inainte de a incepe montajul, pregateste la indemana: doua cabluri electrice (pentru conectarea receptorului la priza si la centrala) si un stecher, o surubelnita lata si una in cruce, cutter si un pistol pentru sertizare si dezizolare sau un cleste, un creion, banda dublu adeziva si o bormasina.
In pachetul in care ai primit cele doua componente principale ale produsului (receptor si senzor) vei gasi de regula suruburile necesare fixarii de perete si suporturi potrivite. Nu uita sa cumperi baterii pentru senzor.
Instaleaza si porneste senzorul
Cu un termostat wireless poti amplasa senzorul oriunde doresti. Daca te hotarasti sa il fixezi permanent, pe perete, alege un loc aflat la 1.5m inaltime, pentru citire si setare rapida si pentru a nu fi expus nici la minima termica, de la nivelul podelei, nici la maxima de la nivelul tavanului.
Pastreaza o distanta de minim 1m de la ferestre si usi, pentru a evita influentarea rapida si directa a temperaturii detectate, cand circuli prin casa sau cand deschizi geamul sa aerisesti. In general, in apropierea ferestrelor temperatura este mai scazuta, chiar si cand sunt inchise, ceea ce inseamna ca amplasarea prea aproape de ele va tine centrala in functiune mai mult timp.
Evita de asemenea sa il asezi prea aproape de calorifer sau orice alta sursa de caldura si alege intotdeauna camera cea mai folosita. Daca ai ales locul de fixare, scoate suportul din plastic inclus in pachet si asaza-l la perete, dand semne cu un creion acolo unde trebuie sa faci gaurile. Foloseste bormasina pentru a crea orificiile si instaleaza suportul folosind suruburi. Asaza apoi senzorul fixandu-l cu grija in suport.
Monteaza cablurile electrice pe receptor
Apeleaza la manualul tehnic pentru a deschide receptorul si a expune compartimentul in care se fixeaza cablurile electrice. Vei conecta cablul destinat alimentarii la nul si faza si cel destinat comunicarii cu centrala la doua dintre celelalte pozitii disponibile. Foloseste pistolul de dezizolat pentru a expune firele metalice si fixeaza-le la locul lor, cu suruburi, avand grija ca segmentele metalice sa fie incluse complet in spatiul destinat lor, pentru a reduce riscul de scurt.
Stabileste pozitia receptorului
Mergi in camera in care ai instalat centrala si cauta o pozitie potrivita pentru receptor. Este recomandat sa il asezi astfel incat sa poti avea oricand acces facil la el, daca este nevoie de interventie, dar in acelasi timp, sa nu fie foarte vizibil. Aplica pe spatele lui banda dublu adeziva si fixeaza-l acolo unde ai hotarat.
Acum ca poti estima usor distanta de la receptor la priza, poti taia si cablul de alimentare, astfel incat sa nu stea nici foarte intins, dar sa nu fie nici prea lung si sa se vada urat, si sa fixezi stecherul. Baga stecherul in priza si verifica daca receptorul functioneaza si comunica cu senzorul. Nu taia inca cablul cu care il vei conecta la centrala.
Conectarea la centrala termica
Scoate centrala din priza si ai grija cum lucrezi, pentru ca este posibil sa mai fie curent in unele zone. Asigura-te ca si receptorul este scos in acest moment din priza. Foloseste manualul tehnic al centralei pentru a afla cum sa accesezi compartimentul electric in siguranta. In zona in care sunt conectate cablurile electrice ale centralei, vei descoperi o punte (un cablu indoit, cu ambele capete introduse pe pozitii). Scoate puntea si tine minte pozitiile in care erau introduse capetele.
Cauta un loc prin care poti introduce cablul de conectare de la receptor, in centrala, in siguranta. In general exista cel putin un spatiu rotund care iti ofera aceasta posibilitate. Evalueaza traseul din interiorul centralei si incearca sa folosesti suportul de cabluri existent in interior pentru a aranja cablul cat mai bine. Estimeaza lungimea de care ai nevoie si inlatura surplusul folosind un cutter. Fixeaza cele doua trasee din interior la pozitiile stabilite si strange bine suruburile.
Testeaza sistemul
Ai terminat de conectat receptorul de termostat la centrala si poti testa produsul. Pune receptorul si centrala in priza si verifica daca functioneaza asa cum trebuie, modificand temperatura setata ca punct de reper. Centrala ar trebui sa inceapa sa mearga atunci cand setezi un nivel mai mare decat caldura din casa, si sa se opreasca la o valoare mai mica decat cea a mediului. Asaza la loc fata centralei, arunca reziduurile la gunoi si parcurge manualul tehnic pentru a te familiariza cu toate functiile pe care ti le pune termostatul la dispozitie.
Lasa un comentariu
0 Comentariu