Argumente pentru utilizarea unui termostat wireless

Am modificat articolul ultima data pe: 09.08.20

 

Pentru a reduce consumul de gaze sau electricitate necesar functionarii aparatelor cu efect termic, indiferent ca este vorba de incalzire sau racire, ai nevoie de un termostat wireless. Nu esti inca convins? Iata cateva argumente care iti spun direct cum iti poate imbunatati viata un dispozitiv atat de mic.

 

Termostatul este un dispozitiv electric prevazut cu senzor termic si are rolul de a controla functionarea sistemului de incalzire sau racire a spatiului (centrala termica, panouri radiante, calorifere electrice, aer conditionat, ventilator etc.) astfel incat sa mentina o temperatura constanta in locuinta sau birou. Produsele sunt disponibile in modele cu fir, conectate direct la aparatul pe care il gestioneaza, sau fara fir (wireless), care functioneaza fie prin unde radio, fie wi-fi. 

Daca te gandesti sa cumperi un astfel de accesoriu de automatizare termica si pentru casa ta, dar nu esti inca complet convins ca se merita, te invitam sa afli cateva dintre cele mai practice argumente care sustin o astfel o decizie.

 

Costuri mai mici

Indiferent daca este wireless sau cu fir, un termostat de calitate, cu precizie buna de evaluare a temperaturii, te va ajuta sa economisesti bani in fiecare luna, prevenind supraincalzirea locuintei si crescand durata perioadelor de stand by, in care centralele termice consuma mai putin. 

Cele programabile iti ofera in plus posibilitatea de a seta valori diferite de functionare pentru orele in care esti acasa, cand vrei sa fie mai cald, si cele in care esti la serviciu si temperatura poate cobori mai jos decat cea de confort. Reduci astfel consumul mediu lunar de combustibil si mentii casa calda cu mai putini bani.

Libera alegere a locatiei

Toate articolele bine documentate de pe Internet iti vor spune cat de importanta este alegerea unei amplasari corecte pentru functionare optima a termostatului. Asezarea in apropierea caloriferelor, a aragazului, aparatelor electrice sau in fata geamului, cu expunere directa la lumina, poate determina supraestimarea temperaturii din spatiu, prin incalzire secundara, si oprirea centralei cand in casa este inca rece. 

Iti va fi deci frig fara sa stii de ce. Pe de alta parte, daca senzorul este in apropierea unui geam frecvent deschis, centrala va merge incontinuu, pentru ca termostatul va simti aerul rece, chiar daca in locuinta este cald si bine.

Ce te faci insa cand ai la dispozitie un termostat cu fir, care iti limiteaza mult miscarile si te conditioneaza sa pozitionezi dispozitivul in aceeasi incapere cu centrala, unde poate nici nu petreci prea mult timp? Desi si aceste modele te ajuta mult comparativ cu situatia in care nu folosesti deloc termostat, optiunile wireless sunt semnificativ mai bune din acest punct de vedere.

Nefiind legate cu fir si avand o distanta de comunicare, cu receptorul instalat la centrala, de pana la 30m in interiorul unei cladiri, poti fi montate exact acolo unde asigura cele mai bune rezultate, departe de influente negative sau pozitive.

 

Accesibilitate

Chiar si atunci cand alegi un model neprogramabil, la care trebuie sa schimbi manual setarile, o varianta fara fir iti ofera un grad de confort superior. Pentru ca poate fi pozitionat oriunde, il veiavea mereu la indemana. Il poti aseza pe noptiera, langa pat, pentru a putea modifica temperatura oricand in timpul noptii, daca este cazul, fara a fi nevoit sa te dai jos din pat si sa mergi pana la baie sau la bucatarie, unde s-ar gasi un termostat cu fir.

 

Raportarea la spatiul in care te afli in acel moment

Pe langa faptul ca poti amplasa un model wireless in orice incapere doresti si este nevoie, designul fara fir iti permite de asemenea sa il porti cu tine atunci cand schimbi camera in care te afli. Daca in timpul zilei petreci, de exemplu, mai mult timp in living sau birou, atunci este logic sa vrei sa controlezi temperatura din acel spatiu. 

Indiferent in ce mod difera de restul casei – este mai insorit si mai cald sau mai umbrit si mai rece – cat timp ai termostatul cu tine, centrala va lucra pentru a-ti oferi confortul termic dorit exact acolo unde esti. Spre seara, il poti poti muta in dormitor, pentru ca acea incapere sa fie adusa la temperatura necesara unui somn odihnitor, fara gat uscat si nas infundat la orele diminetii

Gestionare pe mai multe zone

Cele mai bune termostate wireless iti vor permite sa controlezi temperatura separat in mai multe incaperi, ceea ce nu prea ai cum in cazul unor optiuni cu fir. Pe scurt, terminalele instalate in fiecare camera asigura atat transmiterea de informatii catre centrala, cu privire la mediul ambiental, cat si gestionare robinetilor de calorifer din retea.

Poti deci seta temperatura putin mai ridicata in camera copilului si mai redusa in bucatarie, unde gatesti frecvent. Ai de asemenea posibilitatea de a da caldura mai tare in baie, la orele la care stii ca obisnuiti sa faceti dus, aceste pachete fiind de regula prevazute si cu posibilitatea de programare.

Iti reamintim ca pentru reducerea costurilor de utilizare, cel mai eficient este sa mentii in intreaga locuinta o temperatura cat mai uniforma, deci daca alegi un astfel de set, foloseste cu atentie avantajele oferite.

 

Posibilitatea de administrare prin telefon

Cele mai noi termostate wireless sunt prevazute cu conexiune la Internet si permit administrarea setarilor de functionare cu ajutorul smartphone-ului, tabletei sau laptop-ului. Pe langa meniul mult mai usor de parcurs si utilizat, decat cel prezentat in micile ecrane digitale, aceste modele ofera si posibilitati mult mai extinse de personalizare a modului de lucru.

Astfel, esti tot timpul la curent cu starea de functionare a sistemului de incalzire, alarmele integrate anuntand orice fel de defectiune sau perturbare din circuit. Poti modifica conditiile de incalzire setate in programe, daca intervine ceva neprevazut. De exemplu, daca te simti rau si te intorci acasa de la serviciu cu cateva ore inainte de cea obisnuita, pentru a nu gasi casa rece, poti activa incalzirea inainte de a urca in masina.

Unele sunt prevazute cu senzor de prezenta si dotate cu sisteme de invatare, ceea ce inseamna ca se adapteaza activitatilor tale pentru a asigura caldura in locuinta, cu un consum minim de combustibil.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments