Cel mai bun termostat de centrala

Am modificat articolul ultima data pe: 24.07.21

 

Termostate pentru centrala – Opinii si Recenzii in 2021

 

Daca vrei sa economisesti bani pe timp de iarna din factura de gaze, la consumul de energie electrica sau lemn, atunci ai nevoie de un termostat pentru centrala ta. Acesta te va ajuta sa mentii o temperatura placuta in locuinta si de multe ori sa faci cu usurinta setarile necesare, intr-un mod confortabil, fara a te ridica din pat. Daca parcurgi acest ghid, vei afla care sunt unele dintre cele mai populare produse de acest tip din mediul online, deoarece am facut un top al celor mai interesante variante. Salus T105RF este termostatul pe care noi l-am plasat pe primul loc. E un model digital, ce poate fi controlat de la distanta. E simplu de montat, foloseste unde radio pentru a comunica cu centrala si e usor de operat. El are histereza ce poate fi reglata de la 0.4 la 1.8 grade Celsius si functioneaza cu o precizie de  ±1°C. E dotat cu iluminare, are 9 programe (6 presetate si 3 ce pot fi modificate) si citeste temperaturi din intervalul 0-40°C. Locul doi e ocupat de Salus RT310i

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Salus T105RF 
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un termostat ce comunica prin unde radio cu receptorul instalat la centrala, are unitate mobila ce poate fi plasata cu usurinta acolo unde ai nevoie si iti pune la dispozitie 9 programe, astfel incat sa ai parte de tot confortul termic dorit. E un model precis, cu o acuratete de ±1°C si are histereza reglabila. 

Pentru a-l instala trebuie sa faci legatura dintre receptor si centrala, iar firul necesar nu face parte din pachetul de achizitie.

Daca vrei un termostat de calitate, precis si usor de instalat (nu necesita gaurirea peretilor), aceasta ar putea fi o buna varianta. 

A 2-A OPTIUNE!

Salus RT310i
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Termostatul acesta comunica prin intermediul tehnologiei wireless cu centrala, este un model programabil si iti ofera posibilitatea de a face de la distanta tot felul de setari, fiind simplu de controlat prin intermediul unei aplicatii mobile. Are functii utile precum: calibrare, protectie la inghet si iluminare

In comparatie cu cele mai multe dintre produsele prezentate in aceasta lista, acesta are un pret de achizitie mai mare, deci, pregateste un buget mai generos. 

E o buna optiune pentru cei care isi permit financiar sa investeasca intr-un termostat de calitate, ce poate fi actionat si de la distanta. 

A 3-a Optiune!

LOGICTHERM C7
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Device-ul e unul digital, ce afiseaza pe un ecran iluminat toate informatiile utile de care ai putea avea nevoie, are o precizie foarte buna (±0.1°C) si o histereza demna de apreciat (±0.1°C sau ±0.5°C), furnizeaza un semnal foarte bun, fara interferente si poate fi programat in functie de cum iti este tie mai confortabil. 

Fiind vorba de un model cu fir, va trebui sa dai gauri prin pereti pentru a-l monta, iar emitatorul trebuie apoi plasat intr-un loc fix.

Recomandam acest produs celor care nu au un buget prea mare la dispozitie si vor un termostat cu fir, de calitate, ce are si o buna precizie.

 

 

Pareri despre cele mai bune termostate pentru centrala

E momentul sa cumperi un termostat si vrei sa faci asta cu cea mai mare usurinta? In continuare, iti vom prezenta unele dintre cele mai interesante produse pe care le poti cumpara din mediul online.

 

 

Termostat centrala wireless:

 

Salus T105RF

 

Salus T105RF este un termostat de centrala Ariston, Ferroli, Viessmann sau alte branduri, ce iti va afisa toate datele disponibile pe un display, fiind un model digital. Nu va fi nevoie sa gauresti peretii pentru a-l monta si poti sa faci cu usurinta ajustarile necesare de pe unitatea mobila pe care o poti plasa unde vrei tu. Receptorul se leaga de centrala prin intermediul unui fir care nu este inclus in pachet. 

Termostatul acesta porneste sau opreste caldura atunci cand temperatura este mai mica, respectiv mai mare cu 0.4, 0.8, 1.4 si 1.8 grade Celsius fata de cea din interiorul camerei si functioneaza cu o precizie de ±1°C. La acest model poti seta 9 programe, astfel incat sa ai anumite temperaturi la anumite ore dorite de tine. 

Termostatul se alimenteaza cu ajutorul a doua baterii AA si are ecranul iluminat, pentru a fi facil de utilizat si noaptea. Intervalul de temperatura la care lucreaza e de 0-40 de grade Celsius, iar pasul de masurare e de 0.5 grade Celsius. 

 

 

 

LOGICTHERM C3RF

 

Cauti termostate de centrala, ieftine si bune? Ai vazut acest produs? E vorba de un device wireless, simplu de montat, nefiind necesar sa dai gauri prin pereti. Totodata, e un model digital, ce are un mic ecran pe care afiseaza temperatura setata si cea ambientala. Este un articol precis, avand o acuratete de masurare de ±0.5 grade Celsius. Referitor la histereza, ea poate fi selectata la ± 0.2 sau ± 0.3 grade Celsius. 

Acest termostat are o unitate mobila ce poate fi plasata in incaperea in care te intereseaza. Aceasta are dimensiuni de 110 x 75 x 45 mm si 135 grame. Pentru a comunica bine cu centrala termica trebuie sa fie asezata la cel mult 30 de metri in interior, cand sunt pereti, si la aproximativ 50 metri in camp deschis. 

Produsul adus acum in atentia ta nu poate fi programat, nu are iluminare sau indicator care sa arate cand functioneaza centrala. El poate fi utilizat si la alte sisteme de climatizare, precum: aparate de aer conditionat, ventilatoare, racitoare de aer etc. Se alimenteaza cu ajutorul a doua baterii AA. 

 

 

 

Motan HT-220S SET

 

Cei de la Motan au pe piata termostate de centrala, la preturi bune, care vin cu o calitate demna de apreciat. Acesta despre care vorbim acum arata intr-un mod deosebit. Datele sunt afisate pe un ecran LCD in forma rotunda, iar reglajele necesare se fac prin intermediul unui buton mare, ce trebuie rotit. 

Ecranul iti va da informatii cu privire la temperatura din ambient, dar si la cea setata, va afisa indicatorul de la baterie si semnul cu flacara specific momentului in care unitatea de incalzire functioneaza. El este iluminat, pentru a-ti fi simplu de folosit si cand lumina naturala/ambientala nu e prea puternica.

Acest termostat wireless de centrala nu este programabil, ci pur si simplu setezi tu ce temperatura doresti, in intervalul 5-30 de grade Celsius. Atat precizia, cat si histereza sunt de jumatate de grad. Modelul acesta are dimensiuni de 88 x 136 x 34 mm si este de culoare alba. 

 

 

 

 

Termostat centrala wifi:

 

Salus RT310i

 

Articolul acesta este un termostat centrala, wireless, ce pe langa faptul ca poate comunica fara fir cu aparatul ce se ocupa de furnizarea caldurii, poate fi controlat si de la distanta, prin intermediul unei aplicatii instalate pe telefonul mobil inteligent. El detine un ecran iluminat, pe care sunt afisate temperaturile dorite si butoane ce vor contribui la realizarea setarilor. 

Acest termostat centrala, Salus, este programabil, dar poate fi folosit si pe modul manual. El are si functia de iluminare, calibrare, dar si protectie la inghet. Temperaturile ce pot fi afisate de catre produs sunt de cel putin 5°C si cel mult 35°C, cu o precizie de comutare de ±0.1 sau ±0.5°C.

Daca folosesti aplicatia pentru acest termostat wireless de centrala termica, vei putea seta: formatul temperaturii si al ceasului, fusul orar, ora de vara/iarna sau modul de lucru. Alimentarea device-ului se face cu doua baterii AA ce vor fi suficiente pentru intregul an. 

 

 

 

LOGICTHERM C7RF

 

Daca vrei sa iti fie cat mai simplu si confortabil sa instalezi un device de control al temperaturii, dar si sa setezi usor gradele in locuinta ta, un termostat de centrala, wireless, ca acesta, ar putea fi o buna achizitie. El vine la pachet cu un ecran LCD iluminat pe care sunt afisate informatii legate de temperatura, dar si numarul programului si ora. 

Emitatorul arata datele cu o precizie de ±0.5 grade Celsius, in intervalul 0-35°C. Pasul de masurare e din 0.5 in 0.5 °C. Aceasta parte a termostatului masoara 130 x 80 x 35 mm si se alimenteaza cu doua baterii AA. Are un suport special ce permite amplasarea pe birou, noptiera sau alte suprafete drepte, dar poate fi prins si pe perete. 

Acest termostat de centrala, la pret bun, promite o raza de actiune de 50 metri in camp deschis si 30 de metri in cladiri. E posibil sa-ti ia putin timp pana te obisnuiesti cu programarea lui, deoarece nu are un meniu extrem de simplu.

 

 

 

 

Termostat centrala cu fir:

 

LOGICTHERM C7

 

Daca ai in locuinta ta prea multe dispozitive wireless si cauti un termostat pentru centrala, cu fir, pentru ca acesta sa nu interfereze cu alte device-uri sau sa aiba un semnal cat mai bun, atunci iti recomandam acest model. El e unul digital, iar pe ecran iti vor fi afisate date cu privire la temperatura, programul folosit si ora. 

Acest articol ofera o buna precizie, deoarece arata temperatura cu o acuratete de ±0.1 grade Celsius. Un alt mare avantaj pe care il are e acela ca porneste atunci cand caldura din ambient scade cu 0.1 sau 0.2 grade. 

Modelul acesta de termostat centrala, ieftin si bun, este programabil, are afisaj iluminat si e simplu de montat. Va trebui insa sa gauresti peretii pentru a trece cablurile si a ajunge cu ele in incaperea dorita. E compatibil cu marea majoritate a dispozitivelor ce se ocupa de furnizarea caldurii in locuinte, iar emitatorul se alimenteaza cu doua baterii AA. 

 

 

 

 

Termostat centrala Salus:

 

SALUS RT310RF

 

Prezentul termostat centrala Salus e un model ce nu necesita conexiune prin fir intre emitator si receptor, ci totul e posibil mult mai simplu, deoarece el functioneaza cu ajutorul frecventelor radio. Face parte din categoria produselor digitale, avand un ecran pe care sunt aratate informatiile necesare. 

Acest termostat centrala, fara fir are histereza reglabila (±0.5°C sau ±0.25°C) si afiseaza temperaturi din intervalul 5-35 grade Celsius. Receptorul are nevoie de doua baterii AA pentru a functiona, durata de viata a acestora fiind de cel putin 12 luni. Frecventa de comunicare e de 868 MHz.

Printre functiile utile ale acestui produs se numara iluminarea (pentru a face cu usurinta setarile cand nu ai lumina suficienta in incapere) si posibilitatea de programare (pentru a avea temperaturile dorite in intervalele indicate de tine). Device-ul poate fi si calibrat, daca ti se pare ca ceva nu e in regula – ±3°C si pune la dispozitie o distanta de comunicare de pana la 60 de metri, daca nu sunt obstacole.

 

 

 

 

Termostat centrala Ariston:

 

Salus iT500

 

Acest produs e unul universal, asadar poate fi un termostat centrala Ariston, Laing, Motan, Viessmann sau ce alt brand te mai intereseaza. El e un model mai costisitor, iar acest lucru e in principal din doua motive. Primul e designul foarte atractiv si modern, cu display generos si tactil, iar al doilea faptul ca poate fi controlat de la distanta, printr-o aplicatie. 

Articolul despre care vorbim e un termostat centrala, fara fir, deci, nu va trebui sa gauresti peretii pentru a-l instala. Il poti plasa pe orice suprafata dreapta, avand un piciorus de sprijin, dar si pe perete. E de culoare neagra, fiind foarte practic.

Pentru a avea parte de o experienta cat mai placuta, device-ul afiseaza pe ecran o multime de informatii si indicatori: zilele saptamanii, temperatura, ceas, program, mod incalzire, apa calda, semnal, blocare, baterie etc. Termostatul porneste/se opteste atunci cand temperatura scade/creste cu 0.25 sau 0.5 grade Celsius fata de intervalul setat.

 

 

 

 

Termostat centrala Computherm:

 

Computherm Q7 RF

 

Acest termostat centrala de la Computherm e unul performant, ce se monteaza cu usurinta si care poate fi apoi tinut in suportul sau sau pe perete, in functie de cum iti doresti. El detine un display ce poate fi iluminat daca apesi pe butonul destinat acestei functii si afiseaza o multime de informatii precum: ziua din saptamana, numarul programului, temperatura setata, dar si cea ambientala. Exista indicatori ce sunt afisati in momentul in care bateriile sunt aproape epuizate sau cand caldura a pornit. 

Modelul acesta e un termostat centrala, wifi, ce nu necesita gauri prin pereti pentru instalare si are un semnal decent, care actioneaza la 50 metri in camp deschis si la 30 metri cand sunt obstacole. Acuratetea este de 0.5 grade Celsius, iar histereza e de 0.2 grade Celsius, neputand fi reglata. 

Acest termostat centrala, la un pret bun iti pune la dispozitie 6 programe (un program insemnand o anumita perioada de timp) si poti, cu ajutorul functiei “Copy” sa setezi aceleasi perioade de timp pentru toate zilele din saptamana.

 

 

 

 

Termostat ambient pentru centrala Viessmann:

 

Honeywell Y87RFC

 

Daca nu te intereseaza costurile, ci doar sa cumperi un termostat centrala, wifi, ce sa fie cat se poate de util si sa-ti ofere o experienta cat mai placuta, iti recomandam acest produs. El e un model fara fir, care, mai mult decat atat, poate fi controlat si de la distanta, prin smartphone sau PC, daca ai o conexiune la Internet. 

Pachetul de achizitie include: unitatea de comanda, cutia de relee si portalul ce face legatura cu reteaua, pentru a fi utilizat de pe diverse gadgeturi. Termostatul poate fi tinut pe o suprafata dreapta, dar poate fi prins si pe perete. El permite reglarea temperaturii de la 5 la 35 de grade Celsius si are o acuratete de 0.5°C. 

Articolul acesta e universal, motiv pentru care poate fi un termostat ambient pentru centrala Viessmann, Ariston, Ferroli sau alte marci. Are un pret destul de mare, motiv pentru care nu multe persoane si-l permit. 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

Termostatul pentru centrala este un device ce te ajuta sa reglezi cu usurinta temperatura ambientala, astfel incat sa-ti fie confortabil atunci cand te afli in propria locuinta. El contribuie si la reducerea consumului, deoarece porneste centrala doar atunci cand e necesar. 

Cei care folosesc deja un astfel de dispozitiv stiu prea bine cum anume functioneaza si ce au de facut daca vor un model mai performant sau intentioneaza sa-l schimbe pe cel existent, deoarece are anumite defectiuni. Insa, daca e pentru prima data cand doresti sa faci o astfel de achizitie, poti cumpara cel mai bun termostat pentru centrala urmarind o serie de criterii de selectie pe care ti le vom spune in cele ce urmeaza:

 

 

Tipul: In functie de modul in care sunt operate si afiseaza informatiile dorite, pe piata exista doua modele de device-uri:

Mecanice – sunt variantele preferate de catre oameni mai ales pentru faptul ca sunt mai accesibile din punct de vedere financiar. Sunt in general intalnite in locuintele mai vechi, unde au fost montate de mult timp si pentru ca functioneaza, nu au mai fost inlocuite. Astfel de modele nu iti vor pune la dispozitie prea multe optiuni. In general, au un buton ce se roteste pentru a seta temperatura dorita si cam atat. Ele trebuie actionate de fiecare data manual. 

Electronice – sunt la ora actuala cele mai raspandite produse de acest fel. Ele afiseaza pe un ecran informatiile necesare (temperatura, programe, ora etc.), pot fi reglate cu usurinta si de multe ori ofera posibilitatea de a fi actionate chiar si de la distanta. Au insa un pret de achizitie ceva mai mare si pentru unele persoane (mai ales pentru varstnici), ar putea fi ceva mai dificil de utilizat. 

 

Conexiunea: Pentru a functiona, un termostat de centrala termica trebuie sa fie legat la aparatul de incalzire si apoi sa-ti ofere un emitator cu ajutorul caruia sa poti face setarile necesare (unitatea de comanda a termostatului). Acest lucru se poate face prin doua modalitati:

Cu fir – e varianta clasica, ce ofera un semnal foarte bun, astfel incat sa poti seta totul cat mai usor si precis. Are un pret de achizitie accesibil, motiv pentru care multa lume are astfel de preferinte. 

Marea problema aici apare cand vine vorba de montaj, deoarece daca doresti sa aduci emitatorul in camera in care ai nevoie e necesar sa gauresti pereti sau sa insiri cabluri prin toata casa. Nu e prea neplacut in zilele noastre, cand incercam sa folosim cat mai multe device-uri fara fir. In plus, nici setarile nu se vor face prea confortabil, deoarece va trebui sa mergi mereu in locul unde e asezat panoul de comanda al termostatului. 

 

 

Wireless – varianta aceasta e una simplu de intrebuintat, deoarece, odata instalat termostatul, poti lua device-ul de pe care se dau comenzile in camera in care e necesar si nu va fi nevoie sa te deplasezi pentru a face diverse ajustari. E de un real folos mai ales pe timpul noptii, deoarece nu va trebui sa te mai ridici din pat daca ti-e mai rece si vrei sa pornesti caldura. 

Device-urile wireless sunt mai simplu de instalat, deoarece nu trebuie sa dai gauri in pereti si adesea pot fi controlate de la distanta. Au insa doua neajunsuri mai importante si anume: necesita o investitie financiara putin mai mare fata de modelele clasice si pot interfera cu alte dispozitive wifi, precum becul inteligent, routerul etc. 

 

Histereza: Probabil ai observat ca termostatul tau nu porneste caldura fix atunci cand in camera sunt gradele setate si nici nu o opreste la valoarea stabilita dinainte. Acest parametru de functionare poarta denumirea de histereza si reprezinta diferenta dintre temperatura ambientala si cea setata pentru a se porni/opri centrala.

Unele modele de aparate permit setarea manuala a acestui indicator, altele il au fix si nu poti face nimic. Daca esti o persoana mai friguroasa si vrei un produs pe care sa-l folosesti in locuinta, atunci urmareste unul cu o valoare de sub 0.5 grade Celsius. Daca doresti ca termostatul sa fie folosit in spatii mai extinse, cum sunt spatiile de birouri, cabinetele medicale, salile de curs si asa mai departe, atunci orice valoare de sub 2 grade Celsius e in regula. 

 

Acuratetea: Acest detaliu face referire la precizia cu care aparatul e capabil sa citeasca temperaturile din interiorul unei incaperi. Valoarea aceasta trebuie sa fie de pana la 1 grad Celsius, daca iti doresti un produs de calitate si cu adevarat eficient. 

 

 

Caracteristici cheie: La cele mai bune termostate de centrala pot fi prezente o serie de functii si detalii ce le fac sa fie mai simplu de utilizat si sa ofere o experienta mai placuta. Iata care sunt cele mai frecvent intalnite:

Iluminare – aceasta caracteristica ti-ar putea fi de ajutor in timpul noptii, atunci cand vrei sa faci anumite ajustari fara a mai aprinde becul. Apesi pe un buton si vei avea o lumina slaba, blanda, care iti va da posibilitatea sa vezi cu usurinta display-ul. 

Programare – unele modele de termostate pot fi programate astfel incat sa iti dea caldura in anumite intervale stabilite de tine. Sunt si variante care vin cu ele preinstalate, dar si altele ce permit modificari. Astfel, poti, de exemplu, sa pornesti incalzirea 1-2 ore pe zi daca pleci in concediu, sa setezi totul in asa fel incat sa gasesti o temperatura prielnica in casa cand vii de la serviciu si asa mai departe. 

Control de la distanta – unele modele cu wi-fi permit astfel de functii. Aceasta dotare te ajuta sa controlezi termostatul chiar si atunci cand nu esti in locuinta, prin intermediul unei aplicatii. 

Vezi, nu a fost deloc dificil sa aduni informatii cu privire la modul in care trebuie ales un astfel de device si sa afli si pareri despre cele mai bune termostate de centrala. Acum, ce iti mai ramane de facut este sa intri in magazinele online si sa cauti produsul potrivit pentru tine. 

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Pot monta singur termostatul la centrala?

In cazul in care tocmai ti-ai achizitionat un termostat de centrala pe lemne, pe gaz sau electrica e nevoie ca acesta sa fie instalat pentru a functiona in mod corespunzator. Daca ai cunostinte in acest domeniu si stii clar ce ai de facut, atunci in mod sigur poti sa montezi chiar tu device-ul. Totodata, daca esti acel om care se pricepe la orice, instructiunile din manual te pot ghida astfel incat sa ajungi la rezultatele dorite.   

Insa, daca nu prea stii ce ai de facut si ai unele dubii, cel mai bine ar fi sa apelezi la un instalator specializat. 

 

 

Cum rezolv eventuale probleme cu termostatul la centrala termica?

Ai un termostat centrala Computherm, Ferroli, Division Gas sau de la un alt brand si nu functioneaza cum ar trebui? Ei bine, daca l-ai instalat in mod corespunzator si sunt probleme, atunci poate ai primit un articol defect. Se mai poate intampla. Pentru a rezolva totul, contacteaza producatorul pentru a-l trimite la reparat sau a fi inlocuit cu altul nou. 

Daca dai anumite comenzi si ele nu sunt executate, vezi sa nu fie o problema de comunicare intre emitator si receptor – poate sunt peretii prea multi si prea grosi, poate exista interferente cu alte device-uri sau poate ai depasit raza de actiune data de producatori. 

In cazul in care in cartea tehnica nu sunt trecute cele mai frecvente probleme si cum anume pot fi rezolvate, ia legatura cu furnizorii. 

 

 

Cum realizez o setare de termostat la centrala termica?

Trebuie sa stii ca atunci cand ai un termostat centrala pe lemne, pe gaz sau un alt tip, setarile se fac in functie de modelul de dispozitiv pe care il detii. 

Mai exact, daca ai un termostat centrala cu fir sau wireless, trebuie sa folosesti unitatea de comanda si sa il ajustezi asa cum doresti, fie cu ajutorul tastelor, daca e digital, fie prin intermediul rotitei, daca e mecanic.

 

 

 

Scurte instructiuni de montare a termostatului la centrala

 

Cand esti interesat de o montare termostat wireless pentru centrala termica, trebuie sa stii ca lucrurile nu sunt atat de grele precum ar putea sa para la o prima impresie. Fiecare produs se livreaza impreuna cu un manual ce cuprinde instructiunile necesare. 

 

 

In mare, iata ce ar trebui sa faci: citesti cu mare atentie cartea tehnica, pentru a intelege totul cat mai bine si pentru a-ti da seama daca ai la dispozitie toate cele necesare pentru o astfel de activitate; verifici tensiunea de alimentare astfel incat cea a termostatului sa fie la fel cu cea a centralei; opresti alimtarea cu energie electrica a locuintei sau scoti centrala din priza (in functie de recomandarile din manual); faci legaturile necesare astfel incat sa montezi in mod corespunzator receptorul (deschide carcasa, leaga firele, prinde totul la loc), stabilesti legatura dintre receptor si emitator astfel incat sa poti da comenzile necesare de pe unitatea fixa/mobila a termostatului, ce vine amplasata in camera din care doresti sa controlezi caldura, dupa care, daca e posibil, setezi totul in asa fel incat sa ai caldura in intervalele stabilite de tine. 

Daca totul ti se pare prea dificil si nu vrei sa faci ceva gresit, cea mai simpla varianta este aceea de a apela la un specialist. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu