Atunci când construim o casă, trebuie să luăm o decizie cu privire la metoda de încălzire a acesteia. Tipul de încălzire în casă trebuie să fie ales încă de la stadiul de planificare al proiectului. Pentru a lua decizia potrivită, trebuie să ne gândim cu atenție la posibilitățile și costurile fiecărei soluții, deoarece încălzirea este una dintre cele mai costisitoare instalații casnice, ceea ce este legat de faptul că sezonul de încălzire durează mai mult de jumătate de an. Încălzirea pe gaz, deși nu este ieftină, este apreciată pentru confortul pe care îl oferă.
Avantajele încălzirii pe gaz
Boilere de gaz pot fi utilizate atât pentru încălzire, cât și pentru producerea apei calde de consum. Instalația trebuie verificată o dată pe an, astfel că este practic fără întreținere. În plus, cazanul pe gaz este ușor de utilizat, nu ocupă mult spațiu și nu este nevoie să monitorizați constant cantitatea de combustibil.
Încălzirea pe gaz este considerată de ani de zile una dintre soluțiile mai ecologice, în principal datorită emisiilor reduse de substanțe dăunătoare mediului și faptului că nu murdărește casa, fiind extrem de simplu de utilizat și permițând configurarea precisă a temperaturilor. Pentru procedura de înlocuire a cazanelor vechi cu cele pe gaz se pot realiza cu ajutorul unor subvenți speciale pentru acest scop, acordate în cadrul luptei împotriva smogului.
Printre avantajele de bază ale încălzirii pe gaz putem enumera:
• Confortul de utilizare,
• Cel mai bun combustibil pentru încălzirea locuințelor,
• Nu este nevoie de mult spațiu pentru instalația centrală de încălzire, deoarece un cazan tradițional poate fi montat într-o mică cămară de cazan, iar un cazan cu condensare cu cameră închisă poate fi montat chiar și într-o casă fără cămară de cazan,
• Posibilitatea introducerii treptate a sistemelor alternative (așa-numitele surse de energie regenerabilă). Deoarece se utilizează mai des instalații hibride, adică care preiau energie din surse diferite, merită să știți că cazanul pe gaz se potrivește perfect cu aceste tipuri de instalații. În acest fel, încălzirea pe gaz poate fi combinată cu apă caldă din panouri solare.
Printre dezavantajele încălzirii pe gaz se numără:
• Lipsa frecventă a rețelei de gaz în afara orașelor,
• Variațiile prețurilor,
• Obligația de a construi un coș de fum și o cameră de cazan pentru cazanele tradiționale, ceea ce crește costurile investiției.
Cazane pe gaz disponibile pe piață
Eficiența și rentabilitatea sistemului de încălzire pe gaz depind de tipul de cazan gaz utilizat în instalații. Decizia de alegere a cazanului pe gaz merită să cunoaștem tipurile de cazane pe gaz disponibile pe piață.
Luând în considerare modul de montaj, cazanele pe gaz pot fi împărțite în cazane de podea și cazane de perete. Acestea din urmă sunt mai scumpe și puțin mai predispuse la defecte, dar în casele mici permit economisirea spațiului. Cazanele de podea au nevoie, într-adevăr, de mai mult spațiu, dar sunt mai durabile.
Luând în considerare construcția camerei de ardere, se disting cazanele pe gaz cu cameră de ardere deschisă și închisă. Cazanele cu cameră de ardere închisă sunt mult mai sigure și au cerințe mai mici în ceea ce privește montajul. Camera de ardere deschisă este utilizată tot mai rar în prezent.
Cazanele pe gaz pot fi, de asemenea, împărțite în funcție de modul de funcționare:
• Tradiționale,
• Cu condensare,
• Pulsatoare,
• Cu posibilitatea de a lucra în cascada.
Modelele tradiționale sunt cel mai des disponibile în varianta cu cameră de ardere deschisă, acestea preluând atunci aerul din interiorul încăperii. Acestea pot răci ușor camera cazanului și necesită o suprafață de utilizare mult mai mare. Aceste cazane recuperează căldura din aburul de apă, ceea ce implică creșterea costurilor de exploatare. În cazul cazanelor tradiționale, sunt disponibile și construcții cu cameră de ardere închisă. Acestea necesită o suprafață mai mică, iar aerul este luat din exteriorul clădirii.
Cazanele pe gaz cu condensare sunt, într-adevăr, mult mai scumpe decât cele tradiționale, dar consumă mai puțin combustibil. Acest lucru se datorează gazelor de ardere care, în timp ce revin în instalație, încălzesc apa din schimbătorul de căldură, ceea ce permite reducerea costurilor de exploatare. Aceste cazane au cameră de ardere închisă, dar sunt puțin mai mari decât cazanele tradiționale și ocupă mai mult spațiu.
Tehnologia de condensare extrem de eficientă și avansată este reprezentată de cazanele pulsatoare. În locul arzătorului tradițional, acestea folosesc o cameră de ardere în care este furnizat un amestec de gaz și aer care arde prin condensarea cu sisteme pulsatoare. În unele cazane, puteți crește puterea lor totală prin conectarea în cascadă.
Din punct de vedere al funcțiilor îndeplinite, se disting cazanele monotip dedicate încălzirii apei în instalația de încălzire centrală și cazanele bitip care servesc, de asemenea, pentru pregătirea apei calde de consum în schimbătorul de căldură cu flux.
La rândul lor, din punct de vedere al modului de control, putem distinge cazanele pe gaz fără automatizare și cu automatizare, adică cu un set de dispozitive care permit controlul funcționării cazanului, atât în locul de instalare, cât și de la distanță, utilizând aplicații și dispozitive mobile.
La ce să acordați atenție când achiziționați un cazan pe gaz?
Este important să faceți achiziția de la un furnizor verificat și profesionist, cum ar fi, de exemplu, magazinul cu articole de instalații Terme. Pentru funcționarea eficientă a sistemului, cel mai important criteriu este, puterea cazanului pe gaz, care ar trebui să corespundă cerințelor reale de căldură, adică să corespundă suprafeței clădirii și numărului de utilizatori ai cazanului în gospodărie. Un cazan incorect ales poate provoca o încărcare gravă a instalației, ceea ce are un impact uriaș asupra durabilității acesteia. De asemenea, merită să comparați perioadele de garanție și responsabilitatea producătorului la achiziționarea unui cazan pe gaz, deoarece pot varia semnificativ, și pe piață puteți găsi modele cu garanție de trei ani sau chiar opt ani.
Lasa un comentariu
0 Comentariu