Cum se amenajeaza gradina pentru relaxare

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

Daca locuiesti la curte si ai un mic spatiu pe care vrei sa-l amenajezi pentru relaxare, trebuie sa profiti din plin de fiecare coltisor. Fa-ti un plan, vezi cam cum si ce ai putea realiza si treci la treaba. Daca nu te pricepi, poti apela si la un specialist in domeniu, care va face totul conform dorintelor tale, dar si a bugetului de care dispui.

 

Sfaturi generale pentru amenajarea gradinii

Vom incepe prin a-ti da cateva sfaturi generale care sa te ajute in infrumusetarea unei zone de relaxare in gradina ta:

• Masoara bine perimetrul si asigura-te de faptul ca ceea ce doresti sa faci este realizabil.

• Analizeaza solul si afla ce tipuri de plante sunt cele mai potrivite pentru gradina ta.

• Alege un stil care sa iti placa si sa se potriveasca spatiului disponibil.

• Chiar daca ai o gradina mica, delimiteaza zonele cu tematica diferita. De exemplu, intr-un colt plaseaza gratarul, in altul poti pune un sezlong si o umbrela, iar in altul o masa cu scaune pentru a servi masa. Gandeste totul cat mai organizat si util.

• Tine cont ca vei avea nevoie si de culoare pe care sa ajungi in punctele dorite.

• Alege mobilier de gradina si decoratiuni care sa fie speciale pentru exterior, care sa nu se deterioreze la prima ploaie sau la primele raze de soare.

• Ia-ti timp pentru a te ingriji in permanenta de gradina – uda si curata plantele, sterge toate suprafetele in detaliu.

• Daca nu te pricepi prea bine si vrei un rezultat uimitor, apeleaza la specialistii in acest domeniu.

 

Cine ma poate ajuta in amenajarea gradinii

Daca esti o persoana indemanatica, daca te pricepi la tot felul de proiecte si iti place sa lucrezi in gradina, te poti ocupa tu de toate. Daca in anumite momente nu stii exact ce sa faci, Internetul e plin de tot felul de sfaturi si solutii pentru orice ai nevoie. Daca vrei un rezultat final cat mai reusit, trebuie sa ai bineinteles si un simt estetic dezvoltat. Dar, in final, daca iti place ce a iesit, asta e ce conteaza. 

In eventualitatea in care nu te pricepi sau nu ai timpul necesar pentru a-ti amenaja gradina, poti sa apelezi la un specialist. Daca alegi o persoana priceputa, va sti ce are de facut in toate privintele si va fi capabila sa te ajute atat la partea de plante, cat si la decoratiuni. Vei plati destul de mult pentru astfel de servicii, dar rezultatele vor fi pe masura asteptarilor.

 

Ce nu trebuie sa lipseasca dintr-o gradina amenajata pentru relaxare

In momentul in care vrei o gradina in care sa te poti relaxa, e necesar sa ai o serie de elemente foarte importante. Iata care sunt ele si cum e bine sa le alegi:

• scaune gradina

Fie ca sunt pentru relaxare, fie ca sunt pentru servirea mesei, ele nu trebuie sa lipseasca. Ideal ar fi sa alegi variante din materiale special gandite pentru exterior. Daca nu procedezi astfel, va trebui sa le acoperi sau sa le depozitezi in interior de fiecare data cand vremea nu e tocmai placuta. Cate scaune cumperi? Daca ai si o masa, bineinteles trebuie sa ai suficiente pentru ea, insa nu e rau sa mai ai 2-3 si suplimentare.

masa

Daca gandesti gradina in asa fel incat sa existe o zona de servit masa, in mod categoric ai nevoie de o astfel de piesa de mobilier. Ea trebuie sa fie cat mai incapatoare pentru nevoile pe care le ai si bineinteles realizata din materiale rezistente la exterior. Daca nu intentionezi sa folosesti o masa pentru a sarbatori cu familia si prietenii diverse zile in gradina, poate e bine sa te gandesti macar la o varianta mai mica, utila daca vrei sa servesti cafeaua in gradina, daca vrei sa lucrezi la un laptop etc.

sezlong

In cazul in care iti place sa stai la soare si sa te bronezi in timpul verii, un sezlong nu trebuie sa lipseasca. E un element esential daca vorbim de relaxare. Cumpara un model cat mai incapator, confortabil si rezistent. Daca il alegi in functie de aceste criterii, va deveni locul tau preferat din gradina.

gratar

Daca iti place sa faci gratar pentru a te bucura de un timp placut cu cei dragi, o buna idee e sa amenajezi o anumita suprafata si pentru asta. Daca spatiul si bugetul iti permit, poti merge pe varianta de a cladi un gratar ce sa aiba si cuptor. E o constuctie de impact in orice gradina. Daca nu ai loc sau nu vrei asta, ci preferi gratarele clasice, din metal, atunci achizitioneaza un astfel de produs, plaseaza-l in locul potrivit si bucuta-te de el si de bunatatile pe care le poti obtine folosindu-l.

umbrela

Acest accesoriu e intalnit in multe gradini. El e de folos chiar si in gradinile in care sunt copaci, daca vrei zone in care sa fie umbra in totalitate. Umbrela e de mare ajutor mai ales in spatiile cu pomi nu foarte inalti sau in gradinile amenajate de la zero, in care nu exista copaci care sa tina umbra.

plante

Specific oricarei gradini sunt plantele. Acestea nu trebuie sa lipseasca. Alege variante potrivite pentru solul din gradina ta, dar si care sa iti placa. Alege sa plantezi pomi, daca iti permite spatiul, chiar daca va dura mult pana vor creste. Daca ai suficient loc, poti sa gandesti unele spatii si pentru plante sezoniere, pentru a simti din plin frumusetea fiecarui anotimp in parte. 

• obiecte decorative

Daca iti plac elementele decorative, vei gasi suficiente variante si pentru exterior – statuete, ghivece, felinare etc.

 

Greseli pe care trebuie sa le eviti in amenajarea gradinii

Ai in vedere si anumite detalii care sunt considerate a fi greseli in amenajarea unei gradini. Evita urmatoarele:

incarcarea in mod excesiv cu tot felul de obiecte decorative sau mobila mult prea mare pentru suprafata disponibila;

alegerea unor plante nepotrivite pentru tipul de sol existent;

lipsa irigarii corespunzatoare pentru plantele pe care le ai;

amestecul de flori fara a tine cont de perioada infloririi, inaltime etc.

Tine cont de toate aspectele legate de amenajarea gradinii, atat de cele pozitive, cat si de cele negative. Evalueaza bine totul, gandeste fiecare pas cu atentie, cumpara un mobilier care sa te ajute cu adevarat sa te relaxezi, iar daca nu te pricepi la amenajari, apeleaza la un specialist.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu