Design și funcționalitate – rolul ușilor panou în amenajările moderne!

Am modificat articolul ultima data pe: 28.09.23

 

Probabil te-ai întrebat de foarte multe ori care este cea mai bună opțiune atunci când vine vorba de uși de interior. Majoritatea persoanelor apelează la uși din lemn masiv cu sau fără elemente din sticlă. Alte persoane apelează la uși integral din sticlă sau materiale similare, pentru un aspect cât mai modern.

Totuși, de departe cea mai utilizată opțiune este binecunoscutul panou ușă termopan. Acesta reprezintă o alegere primă datorită coeficientului ridicat de design și funcționalitate. O astfel de ușă poate fi personalizată până la superlativ. Totodată, funcționalitatea sa este o sursă principală de confort în interiorul unei locuințe.

 

Ușile panou – intrare în locuință la cele mai înalte standarde

Ușile panou sunt folosite cu precădere ca și uși de intrare. Acestea prezintă dimensiuni mari și caracteristici care le fac destul de robuste. Prin urmare, utilizarea lor în interiorul locuinței nu este deseori o opțiune. În schimb, ca și uși pentru casă sau apartament, acestea sunt soluția ideală.

Există două caracteristici principale care contribuie la popularitatea ușilor panou – numărul considerabil de modele disponibile și coeficientul de eficiență energetică aș ușii.

Număr considerabil de modele disponibile – ușile de acest fel sunt realizate din panouri de umplere care pot avea culori și modele diferite. Astfel, personalizarea intrării în locuință nu este un lucru imposibil. Apoi, datorită unui set de tehnici moderne, la nivelul panourilor se pot realiza și inserții de geam termopan. Desigur, există și o sumedenie de tipuri de aplicații decorative la care clienții au acces. Astfel, ușile panou nu sunt potrivite unui anumit stil arhitectural. Acestea pot fi realizate conform cerințelor pentru a se preta atât amenajărilor vintage, cât și celor minimaliste, de exemplu. 

Rezistență crescută în fața intemperiilor – ușile panou sunt realizate folosind cele mai durabile materiale din industrie. Totodată, acestea sunt tratate corespunzător pentru a rezista factorilor externi și intemperiilor. Două tipuri importante de tratament sunt rășina epoxidică și vopseaua tip teflon. Acestea garantează aspectul constant plăcut al ușii, dar previn și depunerea murdăriei pe aceasta. Astfel, un panou ușă termopan devine și foarte ușor de întreținut.

Coeficient de eficiență energetică – rigiditate, rezistență și siguranță. Acestea sunt cele trei caracteristici principale ale oricărui tip de ușă panou. Izolarea este realizată la cea mai înalte standarde și promovează eficiența energetică. Astfel, ușile panou de calitate superioară prezintă izolare împotriva ape, aerului, acustică și termică. Rezultatul este un factor de izolare aproape perfect. Acest lucru va putea fi regăsit în facturile lunare, mai ales pe timp de iarnă.

Prin urmare, tot ce se poate spune este faptul că o asemenea ușă promovează un nivel ridicat de confort în locuință. În primul rând, aspectul cu un factor puternic de personalizare îți permite să ai intrarea viselor tale. Apoi, diferitele tipuri de izolare superioară contribuie eficienței energetice și termice de care fiecare locuință are nevoie.

Pe scurt, designul și funcționalitatea sunt prezente la cele mai înalte standarde!

Când ar trebuie să înlocuiești ușa de la intrare?

Desigur, nu ai mere posibilitatea sau oportunitatea de a-ți schimba ușa de la intrare. Deși ușile panou sunt puțin spus atractive, este evident că ușa ta veche trebuie să se ceară înlocuită. Iată câteva semne care îți spun că acest lucru este necesar:

• Ușa nu mai prezintă același aspect și luciu. Degradarea aspectului poate marca și degradarea straturilor de izolare, în special împotriva apei și vântului. Totodată, pierderea aspectului semnalează și epuizarea stratului protector extern. Acesta din urmă are rolul de a menține murdăria și praful la distanță. Implicit, este afectat nivelul de mentenanță și întreținere pentru o asemenea ușă.

• Ușa are o vechime considerabilă. O ușă de intrare poate rezista și până la 20 de ani în condiții optime de utilizare. Totuși, ușile caselor au o durată de viață mai scurtă. Apoi, acestea sunt influențate și de condițiile de mediu la care au fost expuse. Lipsa mentenanței regulate poate avea și ea un efect asupra duratei de viață a ușilor. O ușă care scârție sau care nu se închide corespunzător trebuie verificată neapărat de un specialist.

• Ușa prezintă urme de comasare și crăpături. Majoritatea locuințelor din România sunt echipate cu uși din lemn masiv. Acestea au fost, pentru mult timp, o alegere principală. Totuși, cele încă prezente în locuințe prezintă cu siguranță urme de comasare, daune și crăpături. Deși aceleași lucruri pot apărea și la ușile metalice sau ușile panou, acestea apar mult mai târziu.

Se formează curent. Curentul este principalul inamic al populației. Atunci când straturile de izolare ale ușii se deteriorează, apar zone predispuse curentului. Pe scurt, acestea lasă aerul să circule din exterior înspre exterior și viceversa. De regulă, aceste daune apar la nivelul benzii cauciucate instalate de-a lungul marginii ușii. Circulația liberă a aerului reduce semnificativ coeficientul energetic al ușii. Pe scurt, va fi mai greu să păstrezi o temperatură confortabilă în casă fără a ține căldura pornită mai mult timp.

Din păcate, mulți locatari nu verifică lucrurile menționate. Contrar așteptărilor, sunt necesare inspecții regulate la nivelul ușilor de intrare, mai ales în cazul vechimii acestora. Economiile lunare datorate eficienței energetice pot fi de câteva zeci de lei, considerate mici de unii. Totuși, pe parcursul a 10-20 de ani, aceste economii pot practic plăti prețul ușii.

 

Care este cel mai important aspect al unei uși de intrare?

Lăsând la o parte toate cele menționate, nu trebuie să uiți cel mai important aspect al unei asemenea uși. Desigur, este vorba despre securitatea pe care aceasta o oferă. Contrar așteptărilor, întregul ansamblu de broască, clanță și lacăt este bazat pe tehnologii avansate de securitate și siguranță.

De exemplu, majoritatea ușilor panou de calitate sunt echipate cu tehnologie RC2, clasă anti-efracție. Acest sistem furnizează atât siguranță de bază la închiderea și deschiderea ușii, dar și un nivel suplimentar de siguranță. Pe scurt, nu vei avea niciodată grija hoților și a răufăcătorilor.

În concluzie, tot ce îți rămâne de făcut este să alegi ușa panou termopan potrivită pentru locuința ta. Nu uita de – design, funcționalitate și siguranță. Aceste trei aspecte contribuie unui produs care te va satisface din toate punctele de vedere.

Alegerea unei uși de intrare este un lucru foarte important. Așadar, acordă destul timp acestui proces și fii sigur că ai în vedere toate aspectele esențiale!

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu